Se aprind focurile lui Horia în Apuseni – Transilvania  

ARHIVĂ, FOTO: https://armoniefeminina.files.wordpress.com/2012/03/padure-12.jpg

Jandarmeria Română în marș spre Apuseni. Familia Regală a României participă la Centenarul Regal. Mari simboluri ale Națiunii Române, pe cel mai înalt vârf de munte din Transilvania.

Familia Regală, alături de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, Jandarmeriei Române, istorici, autorități locale și naționale va participa, în perioada 27-28 mai, la Centenarul primei vizite în Munţii Apuseni.

În 28 mai 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au deplasat de la Turda spre Câmpeni pentru a participa la inaugurarea podului de fier construit peste Arieş, denumit Podul Ferdinand, care lega comunitățile de români până nu demult despărțite. Construcția inaugurată acum un veac de către suveranii României Întregite a devenit un simbol al Țării Moților și totodată, al Transilvaniei, simbolul unificării naționale.

La 100 de ani de la acel moment istoric, Podul Ferdinand este de departe unul dintre cele mai importante punți de legătură din Munții Apuseni, care face legătura între moții de pe malul stâng și malul drept al râului Arieș. Având în vedere importanța împlinirii a 100 de ani de la prima vizită a Familiei Regale în Munții Apuseni, a Excelenței Sale, Regele Ferdinand al României și a Excelenţei Sale, Regina Maria a României, va fi refăcut  traseul străbătut de suveranii României și punctate cele mai importante evenimente care au avut loc acum un veac în istoria țării noastre. Aceste momente au dus la schimbarea pentru totdeauna a destinelor românilor din zona Munților Apuseni.

100 de ani de administrație românească în Transilvania

Evenimentul se suprapune fericit cu 100 de ani de administrație românească în Transilvania – Centenarul Jandarmeriei Române în Transilvania. Evenimentele sunt organizate de Jandarmeria Română, Jandarmeria Brașov, Jandarmeria Alba, Jandarmeria Cluj, Direcția Generală a Jandarmeriei Municipiului București (care va participa în cadrul ceremonialului cu o escortă de 7 jandarmi călare), Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Alba Iulia, Centrul pentru Politic Locale Abrud, Uniunea și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detunata – 5 Moți – Avram Iancu” și susținute de Ordinul Militar Sfânta Maria, primăriile orașelor Câmpeni, Baia de Arieș, Abrud, Avram Iancu, precum și celelalte 33 de sate aparținătoare acestor comune, care reprezintă de fapt întregul Apuseni. „Pentru prima dată, de când sunt inspector șef în cadrul Jandarmeriei Române, cea mai grea și emoționantă  misiune a fost aceea de a alege dintre miile de voluntari, care la comanda comandanților lor au făcut un pas înainte pentru a participa la acest eveniment cultural care onorează Jandarmeria Română. 100 de ani de Jandarmerie în Transilvania și de administrație românească în aceste teritorii, dintotdeauna ale națiunii române, reprezintă o continuitate fericită în ceea ce este dat în esență de Constituția României, Articolul 1, «România stat unitar, indivizibil». Prin acest eveniment semnal, Jandarmeria Română transmite că este pregătită să ducă mai departe sarcinile încredințate de Statul Român”, a precizat col. Cristian Elly Paliștan, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

Startul manifestărilor se va da pe 27 mai la intrarea în orașul Abrud. Aici va avea loc un ceremonial de primire a sabiei lui Ștefan cel Mare și a osemintelor lui Mihai Viteazul, primul mare întregitor de țară și a Icoanei Maicii Domnului de la Meteora. Programul va continua cu o conferință care va avea ca temă: „Apusenii și Moții la Centenar Regal”. Dezbaterile vor avea loc în amfiteatrul Școlii de Aplicație.

Românii sunt acasă

Prima zi dedicată evenimentului se va încheia la Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Abrud cu un Concert Pr. Doru Gheaja şi Pr. Dumitrean și Cenaclul „Lumina Lină “, de unde, la ora 22.00, de la candela icoanei Maicii Domnului un jandarm însoțit de unul dintre urmașii celor 70 de militari români asasinați cu 170 de ani în urmă la Abrud se va aprinde un foc de tabără la mormântul din piața publică din Abrud, urmând ca după aceea, comunitățile din Apuseni alături de preoții ortodocși pe toate marile culmi din Transilvania vor aprinde „focurile lui Horia”. 33 de focuri de tabără înalte de 5 metri vor lumina cele mai înalte culmi ale Apusenilor și Transilvaniei, semn că românii sunt acasă.

„Aprinderea pe cele mai înalte culmi ale focului lui Horia, din candela de deasupra icoanei Maicii Domnului, nu face altceva decât să transmită simbolic tuturor celor care poate nu vor să înțeleagă, că Națiunea Română e mai vie ca oricând și că suntem acasă. Nu întâmplător, în această perioadă, pe cel mai înalt munte din Apuseni și Transilvania, de ziua Sfinților Constantin și Elena, a fost sfințită Crucea Martirilor Ortodocși ai națiunii române, tot nu întâmplător, aici vor fi duse, pe masa lui Avram Iancu din casa sa memorială, sabia lui Ștefan cel Mare, osemintele lui Mihai Viteazul, icoana Maicii Domnului de la Meteora, precum și icoana Sfântului Andrei. Iar în seara zilei de 27 mai, în munte, un foc uriaș al românismului nostru va lumina Apuseniul și Transilvania ca să se vadă de departe și să se înțeleagă”, a explicat prof. dr. Liviu Pandele, comandor general al Ordinului Sfânta Maria.

Evenimente importante pentru regalitate

Pe 28 mai, Familia Regală a României se va întâlni cu autorităţile locale din Baia de Arieș, apoi va vizita Monumentul natural „Fagul Împăratului”. Seria evenimentelor va continua la Câmpeni. Aici va avea loc un ceremonial militar impresionant în Piața Centrală a orașului, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania, unde se preconizează participarea a mii de oameni.

Programul cuprinde şi un moment festiv dedicat celor 100 de ani de la inaugurarea de către regele Ferdinand şi Regina Maria a podului din Câmpeni. Familia Regală a României și autoritățile locale se vor deplasa apoi la Abrud unde va avea loc inaugurarea muzeului etnografic din casă în care a fost închis Horea în noaptea de 31 decembrie 1784 – 1 ianuarie 1785. Tot aici este programată și o vizită la spitalul orășenesc edificat cu sprijinul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Seria evenimentelor dedicate Centenarului Regal în Apuseni va continua în comuna Avram Iancu și în comuna Lupșa.

La manifestări vor fi prezenți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, istorici, autorități locale și naționale, o parte din evenimente urmând să fie transmise în direct de mass media națională și locală, dar și de trusturile de presă ale Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas Tv și Basilica.

Avertizare nouă de la meteorologi. Instabilitate atmosferică în toată țara

ARHIVĂ, FOTO: http://www.reporterntv.ro/flux/imagini/2016/08/28/original/ploaie-torentiala-pe-autostrada-soarelui-intre-fetesti-si-cernavoda-traficul-ingreunat-27794.jpg
Sursa : Administrația Națională de Meteorologie  www.meteoromania.ro
Ziua/luna/anul: 23-05-2019 Ora : 12:00 Nr. mesajului:
Intervalul : 23 mai, ora 12 – 24 mai, ora 22;
Zonele afectate : conform textului;
Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate;
Mesaj :

ACTUALIZARE
INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 23 mai, ora 12 – 24 mai, ora 22
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate

      În  intervalul menționat vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Astfel de fenomene vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție în după-amiaza zilei de joi (23 mai) în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de vineri (24 mai) în regiunile estice, sud-estice, nordice și centrale. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

      Notă: Manifestări ale instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza zilei de sâmbătă (25 mai), cu precădere în zona Carpaților Orientali și în regiunile limitrofe.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

INSCOP Research: Intenția de vot la alegerile europarlamentare. PSD și PNL se află într-o luptă strânsă

FOTO: http://romanialibera.ro/imagine/613x343/Alegeri%2Bparlamentare%2B2016%253A%2BRezultate%2Bjudet%2Bcu%2Bjudet.%2BListe%2Bcandidati%2BPSD%252C%2BUSR%252C%2BPNL%252C%2BALDE%252C%2BPMP_598978.jpg

Barometrul de opinie publică al Academiei Române realizat de INSCOP Research în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019 confirmă faptul că PSD și PNL se află într-o luptă strânsă pentru primul loc în clasamentul intenției de vot la alegerile pentru Parlamentul European. Totodată, majoritatea românilor sunt de acord cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situația Justiției, pe 26 mai 2019.

Intenția românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă ”sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă ”sigur voi vota”. 11% dintre respondenți au ales varianta 1, 1,8% varianta 2, 1,9% varianta 3, 3,1% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 4,9% dintre respondenți, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,5% dintre români, pentru varianta 7 au optat 5,9%, iar pentru varianta 8 au optat 9,3%. 11% dintre respondenți au ales varianta 9, în timp ce 39,2% au declarat că vor merge sigur să voteze. 7,2% reprezintă non-răspunsuri. Aceste cifre nu trebuie interpretate neapărat ca prognoze de participare la vot. Datele au fost culese în cea mai mare parte, înainte de debutul campaniei electorale care va avea un rol în mobilizarea electoratului.

La ultimele alegeri europarlamentare (25 mai 2014), nivelul prezenţei la vot în România a fost de 32,4% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale.
Comparativ cu luna martie 2019, se remarcă o creștere semnificativă a procentului celor care au ales opțiunea 10 (”sigur voi vota”) la întrebarea privind prezența la vot, de la 26,9% la 39,2%, pe fondul apropierii scrutinului pentru Parlamentul European și, probabil, a convocării referendumului pe tema Justiției. Datele din luna martie au fost extrase dintr-o cercetare sociologică  anterioară, realizată de INSCOP Research la comanda Fundației Konrad Adenauer. 19,4% dintre cei intervievați declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11% declară că nu vor merge la vot, iar 6,5% nu știu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.

Dintre românii care își exprimă o opțiune de vot, ceea ce reprezintă 63,1% din eșantion, 27,6% intenționează să voteze cu PNL (față de 26,3% în martie), iar 25,5% cu PSD (față de 26,9% în martie). Urmează Alianța 2020 USR-PLUS cu 16,5% (față de 15,3% în martie 2019), ALDE cu 9,2% (9,3% în martie) și Pro România cu 9,1% (același scor ca în sondajul precedent). UDMR înregistrează o intenție de vot la limita pragului electoral de 4,8% (față de 5% în martie).  Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot 3,9% dintre respondenți (față de 4,4% în martie). 1,1%  dintre cei chestionați au ales UNPR, 0,6% PSR, 0,5% PRU, 0,3% PSDI, 0,2% BUN, PRO DEMO 0,2%. Cei doi candidați independenți, Gregoriana Tudoran și George Simion, sunt cotați cu o intenție de vot de 0,3%.

Dacă luăm în considerare doar respondenții care declară că sigur vor merge la vot în ziua alegerilor (cei 39,2% din populație care ale varianta 10 la întebarea privind prezența la vot), constatăm modificări ale procentelor obținute de partidele/alianțele politice măsurate. Astfel 26,4% dintre respondenți declară că ar vota cu PSD, iar 26,1% cu PNL. Urmează Alianța 2020 USR-PLUS cu 20,1%, Pro România cu 8,5%. S-ar situa sub pragul electoral două partide parlamentare: UDMR cu 4% și PMP cu 3,5%. Urmează UNPR cu 1,0%, PRU cu 0,5%, PSDI cu 0,5%, George Simion cu 0,5%, BUN cu 0,2%, PSR cu 0,2%, Gregoriana Tudoran cu 0,2%.

Comparația între intenția de vot a tuturor respondenților care au ales o opțiune, respectiv a celor care au declarat că vor participa sigur la vot (au ales nota 10 la intenția de participare la vot) arată că Alianța 2020 USR-PLUS ar obține semnificativ mai multe voturi (de la 16,5% la 20,1%). PSD câștigă aproximativ un procent, în timp ce PNL înregistrează un ușor regres. Varianția celorlalte partide este limitată.
În analiză trebuie ținut cont de faptul că datele prezentate au fost culese, în mare parte, înaintea campaniei electorale, care, alături de alți factori, ar putea influența substanțial atât prezența la urne, cât și rezultatele finale obținute de partidele politice la alegerile din 26 mai.

În ceea ce privește referendumul, 59% dintre respondenți sunt de acord cu decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situația Justiției, pe 26 mai 2019, în timp ce 23,8% își exprimă dezaprobarea. Procentul celor care nu știu sau nu răspund este de 17,2%.

Prezentarea grafică a datelor poate fi descărcată accesând linkul: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2019/05/Sondaj-Inscop-Research-Alegeri-europarlamentare-si-referendum.pdf
Mai multe detalii despre cercetare pot fi găsite la: https://www.inscop.ro/13-mai-2019-intentia-de-vot-la-alegerile-europarlamentare-cum-se-raporteaza-romanii-la-referendumul-pe-tema-justitiei/

Start-up Transilvania: 3 mil. euro atrase, 150 de locuri de muncă, salarii garantate

ARHIVĂ, SURSA FOTO: http://media.canal3.md/image/201612/full/b-font-color-red-curs-valutar-9-iulie-font-b-avantaj-de-8-8-bani-euro-oferit-de-casele-de-schimb_28206500.jpg

Demarat în primăvara anului trecut, proiectul Star-up Transilvania a vizat dezvoltarea culturii antreprenoriale pentru 750 de persoane din Regiunea Centru. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU/82/3/7/105-275), Axa prioritară 3, locuri de muncă pentru toţi, obiectivul tematic 8 – promovarea unor locuri de muncă durabile şi de calitate şi sprijinirea mobilităţii lucrătorilor, Prioritatea de Investiţii 8.III – activităţi, independente, antreprenoriat, înfiinţare de întreprinderi, inclusiv a unor întreprinderi mici şi mijlocii inovatoare. Valoarea totală a proiectului a fost 21.706.666 de lei, iar valoare cofinanţării Uniunii Europene este 18.259.511 lei.

Programul este derulat de Federaţia Naţională a Sindicatelor în Industria Alimentară, reprezentată de preşedinte Dragoş Frumosu (ca unitate de management), în parteneriat cu SC Formare Managerială în Turism, reprezentată de prof. univ. dr. Tiberiu Foriş, Abeona SRL, reprezentată de Sorin Bibicioiu, şi Gremiul Levantin – Casa de Comerţ Balcanică, reprezentată de preşedintele prof. dr. Liviu Pandele.

La nivel de Brașov, prin acest program, au rezultat 67 de întreprinderi beneficiare ale ajutorului de minimis înființate în municipiul Brașov și o atragere de fonduri de 3 milioane de euro, care vor intra de luna aceasta în conturile câștigătorilor acestor proiecte. „Faptul că am reușit să ajungem cu această echipă la final, iar ca și concluzii, 67 de firme sunt beneficiare directe ale acestui ajutor de minimis, este un lucru bun, care demonstrează că ceea ce și-a propus această echipă s-a și făcut, și putem veni în fața comunității cu o categorie de antreprenori autohtoni, iar pentru municipiul Brașov și județul Brașov să acordăm această plus valoare de 3 milioane de euro. Faptul că avem această posibilitate să angajăm și 150 de oameni, iar trei ani de zile aceste firme vor avea această obligație de sustenabilitate lucrativă, demonstrează faptul că Federația Naţională a Sindicatelor în Industria Alimentară și colegii mei suntem axați pe acest drum al consolidării capitalului autohton, nu doar la vorbe, ci și la fapte”, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

Salarii garantate, asigurate din banii UE timp de trei ani

Astfel, miercuri, de la ora 11.00, pe strada Carpaților, la sediul Casei de Comerț Balcanice (lângă Cramele lui Decebal) se va desfășura un Târg de locuri de muncă adresat femeilor, romilor, persoanelor inactive, dar și celorlalți viitori agenți economici care dețin oferte de angajare în cadrul Regiunii Centru. Noii antreprenori, care au fost școlarizați cu competențe recunoscute la nivel național și internațional, dau primul test față în față cu publicul larg pentru această ofertă de noi locuri de muncă. În total, la acest târg vor fi oferite 150 de locuri de muncă. Salariile pe durata celor trei ani de muncă sunt acoperite integral din fondurile oferite de Uniunea Europeană.

În plus, partenerii își doresc dezvoltarea acestor programe și prin dezvoltarea unor incubatoare de afaceri în Brașov, Sibiu, Mureș și Alba-Iulia. Deși inițial s-a dorit înființarea unui astfel de incubator și la Făgăraș, nu s-a găsit un spațiu adecvat pentru acest lucru.

Ca și concluzie finală, dat fiind acuratețea Programului Sta-up Plus (a nu se confunda cu Start up Nation), fondurile fiind atribuite direct de la UE, există o foarte mare așteptare pe piață ca acest program să se repete, chiar într-o mai mare măsură și poate, nu lipsit de interes, plafonul să fie crescut până la 60.000 de euro.

Vezi cum este VREMEA în Transilvania, între 13 și 26 mai

FOTO: http://bucurestifm.ro/wp-content/uploads/sites/2/2016/02/vreme-insorita.jpg

Valorile termice diurne vor avea ușoare variații până în data de 19 mai, iar media acestora va fi de 20…22 de grade. În intervalul 19-21 mai, temperaturile maxime vor marca o ușoară creștere, până la medii în jurul a 23 de grade. După data de 21 mai, variațiile termice vor fi nesemnificative și, în medie, valorile diurne se vor situa în jurul a 22 de grade. Variațiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, media acestora va fi de 8…10 grade, iar valorile mai ridicate se vor înregistra în jurul datei de 21 mai. Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi pe aproape tot parcursul intervalului. Temporar va ploua, iar cantitățile de apă vor fi mai importante in intervalul 15-18 mai.

SURSA: Administrația Națională de Meteorologie www.meteoromania.ro

Cutremur puternic în județul Sălaj

FOTO ANTARA/Septianda Perdana/10 SURSA: http://www.click.ro/sites/default/files/medias/2017/02/22/cutremur.jpg

Un cutremur puternic a avut loc în această dimineață în județul Sălaj, la o adâncime foarte mică.

”01/05/2019 09:00:06 cutremur in judetul Salaj, localizat automat.Coordonate: lat 47.1943; lon 23.0532.Magnitudine: 4.2(ml), adancime: 10km”, susțin reprezentanții INFP.

Sibiul sărbătoreşte Summitul european şi Ziua Europei, în Piaţa Mare

FOTO: https://www.timpul.md/uploads/images/05-2012/3-%20sibiu%20.jpg

O zi specială pentru Sibiu, pentru România şi pentru Uniunea Europeană se încheie în Piaţa Mare. Summitul european şi Ziua Europei vor fi marcate în centrul oraşului printr-o sărbătoare a muzicii, dansului şi a gusturilor Sibiului.

„Va fi o zi istorică pentru Sibiu, oraşul nostru fiind pentru scurt timp Capitala Europei. Ne dorim ca sibienii să se apropie de această sărbătoare aşa cum le place: prin evenimente în centrul Sibiului. Junii vor face spectacol pe scena din Piaţa Mare începând cu ora 20, iar Delia, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români ai momentului va anima şi va colora finalul unui 9 mai de poveste. (Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu).

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” a pregătit un spectacol absolut impresionant cu această ocazie. Pe scena din Piaţa Mare va fi ilustrată prin joc şi muzică o călătorie prin cele mai importante regiuni etnografice ale României. Conceptul propus de Silvia Macrea, managerul ansamblului şi unul dintre coregrafii spectacolului din 9 mai, va derula istoria de 75 de ani a Junilor Sibiului prin intermediul fotografiilor, urmat de un tur de forţă şi graţie prin tradiţiile din Transilvania, Moldova şi Muntenia. Banatul şi Maramureşul vor contribui cu frumoase obiceiuri de nuntă, însufleţite de solistele Stana Stepănescu şi Oana Tomoioagă. Finalul spectacolului va readuce spectatorii la Sibiu, pe Valea Târnavelor, zonă renumită pentru podgoriile întinse şi vinul bun de altădată. Coregrafia spectacolului este realizată de Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea, iar conducerea muzicală stă sub bagheta maestrului Gabriel Popescu.

Super concert ACADELIA. După o călătorie şi în cultura populară a României, Piaţa Mare va fi scena unui concert a celui mai în vogă artist român al momentului: Delia, o prezenţă constantă în topurile muzicale naţionale. Cele 30 de videoclipuri realizate de Delia până acum depăşesc 500 de milioane de vizualizări. Sibienii vor avea parte de una dintre cele mai grandioase producţii muzicale realizate vreodată în România. Show-ul Acadelia este o producţie tehnică excepţională, cu jocuri de lumini şi umbre, efecte 3D şi inclusiv confeti în formă de acadele.

Două evenimente gastronomice marca Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019.
– 8-9 mai. Pe strada Turnului va avea loc un Pop-Up Food Market, un târg cu produse gastronomice locale şi reţete tradiţionale preparate la faţa locului.

– 8-12 mai. Pe strada Cetăţii va avea loc Sibiu Summit of Taste, un eveniment ce va include show-uri culinare, standuri cu produse locale tradiţionale, dar şi zone de florărie şi aprozar.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului Sibiu, prin Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Polițiștii au fost la datorie de sărbători. Au fost aplicate amenzi de peste 3 mil. lei

FOTO: http://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2014/07/22/politie.jpg

În ziua de 28 aprilie a.c., polițiștii au intervenit la 2.435 de evenimente, pentru a oferi ajutor celor aflați în nevoie sau pentru a menține liniştea şi ordinea publică. Cea mai mare parte a acestora, respectiv 2.049, au fost sesizate prin 112.

Polițiști au acționat în sistem integrat, alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru siguranța cetățenilor și liniștea comunităților.

Astfel, au fost constatate 653 de infracţiuni, 88 de persoane fiind surprinse în flagrant delict.

De asemenea, au fost depistate 3 persoane urmărite național sau internațional, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 19 măsuri preventive.

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 2.842 de sancţiuni, a căror valoare se ridică la 1.061.000 de lei, iar ca măsuri complementare, au confiscat sau indisponibilizat bunuri de aproape 3.000 de lei.

În trafic, poliţiştii rutieri au acționat cu 269 de aparate radar pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, fiind constatate 118 infracțiuni la regimul rutier. Totodată, au fost reținute 266 de permise de conducere și retrase 36 de certificate de înmatriculare.


În ziua de 29 aprilie a.c., polițiștii au intervenit la 2.947 de evenimente, pentru a oferi ajutor celor aflați în nevoie sau pentru a menține liniştea şi ordinea publică. Cea mai mare parte a acestora, respectiv 2.442, au fost sesizate prin 112.

Polițiștii au acționat în sistem integrat, alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru siguranța cetățenilor și liniștea comunităților.

Astfel, au fost constatate 774 de infracţiuni, 119 persoane fiind surprinse în flagrant delict.

De asemenea, au fost depistate 9 persoane urmărite național sau internațional, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 27 de măsuri preventive.

Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 4.223 de sancţiuni, a căror valoare se ridică la aproape 1.600.000 de lei, iar ca măsuri complementare, au confiscat sau indisponibilizat bunuri de peste 1.000 de lei.

În trafic, poliţiştii rutieri au constatat 155 de infracțiuni. Totodată, reținut 385 de permise de conducere și retras 66 de certificate de înmatriculare.

Vacanța de Paște, la final. Trafic infernal pe Drumul Național 1

ARHIVĂ, SURSA FOTO: http://legestart.ro/wp-content/uploads/2013/04/masini.jpg

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră valorile de trafic sunt ridicate pe DN 1, în localităţile de pe Valea Prahovei, între Nistoreşti şi Comarnic, precum şi în staţiunea Buşteni, pe sensul de mers către munte. De asemenea, se circulă în condiţii de aglomeraţie şi pe celălalt sens de mers, respectiv către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni.

Recomandăm participanţilor la trafic să circule cu atenţie sporită, să nu efectueze depăşiri riscante şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri prezenţi la faţa locului pentru fluidizarea traficului.

Alertă METEO! Meteorologii au emis o atenționare de Cod Galben de ploi și vijelii

ARHIVĂ SURSA FOTO: Libertatea.ro http://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2016/04/furtuna-01.jpg
Sursa : Administrația Națională de Meteorologie               www.meteoromania.ro
COD : GALBEN
Ziua/luna/anul: 30-04-2019 Ora : 11:00 Nr. mesajului:
Intervalul : 30 aprilie, ora 14 – 01 mai, ora 21
Zonele afectate : conform textului și hărților
Fenomene : perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului
Mesaj :

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 30 aprilie, ora 14 – 01 mai, ora 21
Fenomene vizate: perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului

     În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp.

     Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

     În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

  COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 aprilie, ora 15 – 01 mai, ora 10
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate;
Zone afectate: conform textului și hărții;

     În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Vezi cum este VREMEA în Transilvania, între 29 aprilie și 12 mai

ARHIVĂ, FOTO: http://www.reporterntv.ro/flux/imagini/2016/08/28/original/ploaie-torentiala-pe-autostrada-soarelui-intre-fetesti-si-cernavoda-traficul-ingreunat-27794.jpg

În primele trei zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 13 grade, apoi procesul de încălzire va determina, pe datele de 3 și 4 mai, temperaturi maxime, în medie, de 18 grade.

Va urma o nouă răcire în zilele de 5 și 6 mai, când media maximelor prognozată va fi în jur de 11 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, maximele termice vor reveni treptat la medii ale maximelor termice apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni, în jurul a 20 de grade.

Temperaturile minime, în prima săptămână vor avea mici variații în jurul mediei de 5 grade, apoi vor urma 3 nopți mai reci, cînd media lor se va situa în jurul a 2 grade, iar după data de 8 mai, tendința minimelor termice va fi de creștere treptată, spre medii de 5 grade.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse și mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil și pe 5 și 6 mai. În celelalte zile vor fi ploi de scurtă durată, în general pe spații mici, cu probabilitate mai ridicată de apariție după-amiaza și seara.

SURSA: Administrația Națională de Meteorologie www.meteoromania.ro

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Politica noastră a fost actualizată în conformitate cu Regulamentul RGPD al Uniunii Europene! Prin accesarea și utilizarea site-ului, vă dați acordul cu privire la Termenii și Condițiile de utilizare! Intimitate și Cookies: Acest site folosește cookie-uri! Pentru a afla mai multe, precum și modul de a elimina sau a bloca acestea, vă invităm să citiți: ”Termeni și Condiții!”

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close