Radu Țincu: Cred că al treilea val va fi diferit de cele precedente. Va fi o accelerare a transmiterii virusului în rândul tinerilor

Facebook
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, s-a arătat de părere că al treila val pandemic va fi unul „oarecum diferit față de cele precedente”, dat fiindcă înainte de vaccinare persoanele internate cu forme severe de COVID-19 erau cele din grupele vulnerabile, a căror imunizare se continuă la ora actuală „într-un ritm accelerat”, deci este de așteptat ca presiunea pe sistemul sanitar să fie ceva mai mică. În schimb, spune doctorul, am putea vedea o transmitere mai mare în rândul persoanelor tinere, care încă nu au reușit să primească serul.

Întrebat vineri, pe B1 TV, dacă se poate spune că am intrat deja în al treilea val pandemic, având în vedere numărul de cazuri de COVID-19 și estimările făcute de INSP, Radu Țincu a explicat:

E mult spus că am intrat în valul 3. Era o creștere oarecum așteptată și erau mai multe premise care conduceau la această creștere, în primul rând că s-au produs aceste relaxări din ultima perioadă. Discutăm de redeschiderea sectorului HoReCa, a restaurantelor, discutăm de reînceperea școlilor. Ne așteptam cu toții din punct de vedere epidemiologic să existe o creștere a numărului de cazuri – și acest lucru în contextul în care discutăm de prezența variantei britanice în România, o variantă cu o mai mare transmisibilitate. Însă de aici, pentru a discuta de un val pandemic, este o distanță destul de lungă de timp. Trebuie să avem răbdare mai multe zile consecutiv, să vedem care este procentul acestei creșteri și să creionăm anumite modele matematice care să permite astfel de previziuni. 

Ceea ce știm este că avem o creștere. Trebuie să fim foarte prudenți, în raport cu aceste cifre, și populația trebuie în continuare să respecte măsurile sanitare, până când vom ajunge la un grad de imunizare colectivă de peste 70%”.

Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la mii de cazuri în plus de luna viitoare, după cum indică scenariul cel mai pesimist al INSP, Radu Țincu a declarat: „Cred că acest al treilea val va fi oarecum diferit față de cele precedente, pentru că în valurile de dinainte de vaccinare persoanele care ajungeau în spital cu forme severe erau cele din grupele vulnerabile. Am reușit în această perioadă și se continuă într-un ritm accelerat vaccinarea grupelor vulnerabile, astfel încât sperăm ca numărul de pacienți care au nevoie de spitalizare și care ajung în Terapie Intensivă să nu mai fie atât de mare, însă probabil va fi o accelerare a transmiterii virusului în comunitate în rândul persoanelor tinere, care încă nu au ajuns să fie imunizate. De aceea, cred că impactul pe sistemul sanitar nu va fi unul de amploare, așa cum a fost în toamna anului trecut”.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here