Cătălin Ciupală, profu’ de mate îndrăgit de generații de elevi. “Ciupi” (cum îi spun elevii) sparge tiparul orelor plictisitoare de matematică

Captură TED.RO
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Inițiator al Mate Club Șaguna, singurul cerc de matematică din România care sparge tiparul orelor clasice și al modului de a gândi matematica, Cătălin Ciupală este nu doar profesorul de la Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov care a adus muzica clasică, realitatea virtuală și Youtube în orele sale de la clasă, dar și cel care a înființat STYM – Student’s Tournament of Young Mathematicians. Toate, pentru a moderniza predarea singurei științe care ne pregătește pentru viață prin gândire logică: matematica, potrivit Elita României.

În mod evident, Cătălin Ciupală (Ciupi, pentru elevii săi) este profu’ de mate pe care mulți dintre noi ne-am fi dorit să îi avem la clasă când ne chinuiam cu ecuații de gradul n, probleme complexe sau analiză matematică. Și aceasta nu de dragul matematicii, neapărat, ci mai ales pentru a înțelege principiile din spatele atâtor calcule și formule, aparent, fără sens.

“Cred că este ceva cu generația aceasta, li se schimbă comportamentul, modul de a reacționa, de a învăța. Trebuie să mă documentez, nu sunt lămurit pe deplin ce se întâmplă, dar este minunat. A rezolva o problemă foarte grea de matematică presupune câteva lucruri: să ai răbdare, să ştii să înveţi – în special singur, să ştii să analizezi problema pe toate feţele, să ai capacitatea de a stabili soluţia şi de a o redacta – asta presupune şi că poţi sintetiza elementele utile soluţiei – şi nu în ultimul rând un sistem de feed-back. Iar dacă mai punem că, în general, probleme de matematică sunt şi abstracte, avem un tablou destul de complet. Deci dacă faci matematică, poţi face cam orice ţine de mintea ta”, spune Cătălin Ciupală.

Cătălin Ciupală crede că aproape totul se poate explica prin teorii matematice sau ştiinţifice. Ce nu se poate explica astfel, sunt lucruri pe care încă nu le vedem sau nu le cunoaştem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here