Apel la acţiune pentru implementarea unui Plan Naţional de Cancer şi în România

Pixabay
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

În contextul lansării Planului European de Cancer şi al impactului profund generat de pandemia de Covid-19 asupra accesului la diagnosticul şi tratamentul cancerului, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea şi adoptarea unui Plan Naţional de Cancer menit sa reduca provara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura soluţie pentru ca in România să se reducă incidenţa şi mortalitatea prin cancer şi totodată să crească calitatea vieţii pacienţilor oncologici prin masuri medicale bazate pe dovezi şi prin utilizarea eficace si eficientă a resurselor disponibile. Acest instrument (PNC) va face parte din strategia de siguranţă naţională, se arată într-un comunicat de presă emis de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

”Pacienţii oncologici sunt extrem de vulnerabili în faţa provocarilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situaţia este amplificată de lipsa unui Plan Naţional de Cancer (PNC) care ar avea ca obiective clare privind controlul cancerului prin:

– prevenţie si screening,

– prevenţie prin vaccinare,

– stabilirea unui parcurs clar pacienţilor oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament şi viaţa cu cancer (MONITORIZARE)

– creionarea unor strategii clare în situaţii critice ce vulnerabilizeaza si mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.)

– identificarea de urgenta a unor soluţii pentru situaţiile în care accesul la investigaţii şi tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piaţă a unor medicamente, , exportul paralel)

– înregistrarea adecvata a cancerului pe baze populaţionale, compatibilă cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esenţial pentru implementarea PNC prin: supravegerea epidemiologică a bolii, monitorizarea progresului in atingerea obiectivelor de proces si rezultat asumate, evaluarea eficacităţii intervenţiilor planificate, etc. In lipsa unui Registru National de Cancer este important ca măcar datele colectate de registrele de cancer regionale funcţionale sa fie coroborate şi analizate integrat, aşa încât sa creioneze o imagine cat mai reprezentativa a poverii bolii in România.

Un Plan Naţional de Cancer pentru Romania este absolut necesar pentru managemetul integrat al pacientului oncologic. Planul National de Cancer se impune a fi implementat ca document strategic cadru pentru combaterea şi controlul cancerului la nivel naţional.

“Din păcate, aşa cum o ştiam deja din sondajele şi datele strânse de noi anul trecut de la pacienţi şi aşa cum confirmă acum şi datele oficiale recente, pandemia a avut implicaţii majore asupra diagnosticului şi tratamentului pacienţilor oncologici. De aceea, în 2021 solicităm autorităţilor să isi facă o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament şi monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluţii tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanţa (telemedicină, monitorizarea la distanţă a unor parametri medicali etc.) a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.

Lipsa Planului Naţional de Cancer nu a făcut decât să genereze victime o data ce accesul la investigaţii şi tratamente a fost restricţionat prin acel Ordin de Ministru care prioritiza doar asistenţă medicală asigurata urgenţelor.

Având în vedere evoluţia galopantă a cancerului si implicatiile sale socio-economice, acestă afecţiune trebuie să fie abordată ca o urgenţă si tratata cu prioritate.

În anul 2020, diagnosticarea a scăzut cu 30-40 la sută faţă de 2019. Dacă în 2019 au fost diagnosticaţi 11.000 de pacienţi cu cancere bronhopulmonare, în 2020 cifra a scăzut la 8.000. Despre decese, ce să mai vorbim: 10.000 de decese non-COVID în plus în luna noiembrie 2020, faţă de noiembrie 2019. Cine răspunde pentru aceste decese, care au fost mult mai numeroase decât cele din timpul războaielor? De ani de zile asistăm la adevarate tragedii ce se petrec în spitalele noastre unde, dacă nu murim de boala noastră, ne omoară sistemul!

Lipsa accesului la investigaţii şi tratamente reprezintă doar o parte a cauzelor deceselor amintite anterior. Considerăm că şi strategia de vaccinare este greoaie pentru pacienţii cronici, şi, in ciuda efortului unor lideri de opinie din sănătate pentru a-i convinge că este bine să se vaccineze, programările şi deciziile favorabile vaccinare trenează. De aceea, reiterăm necesitatea implementării de urgenţă a unui plan naţional de cancer, implicit a unui Registru Naţional de Cancer.

“Un gram de prevenţie este echivalent cu o tonă de medicamente!”

– Este timpul să demarăm o campania de conştientizare a importanţei efectuării controalelor medicale anuale

– Este necesară o campanie de informare şi educare publică cu privire la necesitatea efectuării setului anual gratuit de analize de sânge (cu recomandarea medicului de familie)

– Este important să atragem atenţia atât asupra propriei stări de sănătate, cât şi a celor dragi nouă

PROBLEME SEMNALATE DE PACIENŢI ÎN ULTIMA PERIOADĂ PRIN CALL CENTER FABC – SUPORT PACIENT – 021 253 0591

1. Pacienţii consideră că majoritatea problemelor sunt cauzate de sistem în sine, atât în mediul public, cât şi în cel privat.

2. Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienţii sunt nevoiţi să cheltuiască sume mari de bani pentru aceste investigaţii.

3. Mare parte din medicamentele ajutătoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite şi reprezintă costuri importante pentru pacient.

4. Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform biletului trimitere pentru procedură decontată intervalul de aşteptare atinge 6 – 8 luni – fapt confirmat public şi de medici

5. Comunicarea cu personalul medical şi spital în general (în unele locuri) este foarte dificilă, indiferent că este sau nu pandemie.

6. Pacienţii semnalează faptul că medicii oncologi recomandă efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util.

7. Comunicarea medic – pacient este foarte dificila spre zero (în unele locuri); medicul nu explică sau nu răspunde concret întrebarilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului si a suprasolicitarii.

8. Personalul medical este insuficient! Lipsa specialiştilor din sistem generează cozi la uşa cabinetului de pana la 8-12 ore!

9. Majoritatea pacienţilor semnalează faptul că plafoanele de la CJAS se consum ă mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real de servicii si tratament.

10. Sunt semnalate ambiguităţi sau condiţii mult prea restrictive pentru pacienţii are au nevoie de încadrare în grad de handicap.

11. Pacieţii consideră că se aplică o dublă taxare a serviciilor medicale, în sensul că sunt activi din punct de vedere al contribuţiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiţi să plătească din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigaţii, proceduri, etc.

12. Pacientii care nu au informaţii elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament nu ştiu unde să se adreseze prima dată, se duc în ,,orb” şi accesează potenţiale investigaţii în funcţie de bănuielile proprii.

Considerăm că medicul de familie reprezintă primul îndrumător şi trebuie să fie alături de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic.

13. Exista echipamente care nu sunt folosite din lipsa de specialişti – ori nu exista deloc, ori activează insuficient.

14. Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din reţeaua cu circuit deschis, lipsă ce agraveaza starea de sănătate a pacienţilor.

15. Întreruperea tratamentelor pacienţilor oncologici fără o argumentare ştiinţifică, cel puţin la nivel EU.

16. Accesul anevoios în spitale, din cauza testării SARS-CoV-2 şi a organizării defectuoase a traseelor.

17. Discriminarea negativa a pacienţilor oncologici faţă de pacientii infectati cu Covid, ultimii avand prioritate ca şi cum cancerul nu este prioritar şi nu ar trebui tratat specific, la timp şi fără amânări dat fiind natura iminenta a bolii !!!

18. Vaccinarea pacienţilor oncologici, între incertitudine şi adevăr”, precizează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here