Activitate chirurgicală intensă în context pandemic: Peste 1.000 de operaţii în 2020 la secţia de Ortopedie a SJU Alba Iulia

Pixabay
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Secţia de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a înregistrat o activitate chirurgicală intensă în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 şi a rămas un puternic centru ortopedic din ţară, cu 1.082 de intervenţii chirurgicale efectuate în anul 2020. Activitatea chirurgicală din Blocul Operator Ortopedie poate fi împărţită în 3 mari categorii:

– Artroplastia (înlocuirea marilor articulaţii cu endoproteze la nivelul şoldului, genunchiului sau umărului);
– Artroscopia (operaţii miniinvazive efectuate cu ajutorul artroscopului);
– Traumatologia osteoarticulară (fixarea cu ajutorul unor materiale de osteosinteză a diverselor fracturi, luxaţii, traumatisme complexe – spre exemplu plăci blocate de titan, tije gamma, tije centromedulare blocate, care permit mobilizarea şi recuperarea precoce a pacienţilor operaţi).

1. Artroplastia

Circa o treime (357 de operaţii) din totalul intervenţiilor chirurgicale efectuate în cadrul secţiei au fost artroplastiile (montarea de proteze de şold, genunchi sau umăr, operaţii de revizie şi intervenţii pentru fracturi periprotetice), cu ajutorul cărora pacienţilor le-a fost redată mobilitatea.

Din cauza restricţiilor impuse în contextul epidemiologic nu s-au putut efectua decât două artroplastii pe zi, urgenţele osteoarticulare având prioritate. Însă, cu toate acestea, conform Registrului Naţional de Endoprotezare (RNE), SJU Alba Iulia a depăşit mai multe clinici universitare din ţară.

Situaţia detaliată a artroplastiilor:

– Proteze totale de şold cimentate (PTSC) – 145 (intervenţii chirurgicale)
– Proteze totale de şold necimentate (PTSN) – 32
– Proteze totale de genunchi (PTG) – 92
– Proteze de şold Austin-moore – 72
– Proteze totale de şold de revizie – 8
– Proteze totale de genunchi de revizie – 2
– Proteze totale de umăr – 6

Programul Naţional de Ortopedie, de unde se obţin fondurile pentru proteze de şold, genunchi sau umăr, funcţionează foarte bine la SJU Alba Iulia. Menţionăm că toate aceste proteze sunt gratuite pentru pacienţi.

2. Artroscopia

În anul 2020 au fost efectuate peste 80 de operaţii artroscopice (operaţii miniinvazive), la nivelul articulaţiilor mari (genunchi, umăr, şold). Printre operaţiile efectuate în Blocul Operator Ortopedie menţionăm meniscectomii, suturi meniscale, ligamentoplastii (LIA), stabilizarea luxaţiilor recidivante de umăr, repararea artroscopică a leziunilor de coafa rotatorie (cu ancore), toalete articulare (shaving, foraje), sindrom de tunel carpian etc.

Dacă până acum 2 ani, pacienţii din judeţul Alba, care aveau nevoie de operaţii artroscopice, erau nevoiţi să apeleze la marile clinici universitare din ţară, acum pacienţi din toată ţara se operează artroscopic la SJU Alba Iulia.

3. Traumatologia: Toţi pacienţii, cu diverse fracturi, pot fi trataţi chirurgical la standarde înalte. Blocul operator al secţiei a fost dotat cu aparatură modernă, între care aparat Roentgen (Rx) mobil, lămpi scialitice performante, mese de operaţie multifuncţionale, care se pot modifica pentru fiecare operaţie. Majoritatea operaţiilor de anul trecut au fost urgenţe, traumatisme osteoarticulare. Şi în anul 2020 a existat o colaborare foarte bună cu echipa de chirurgi plasticieni în cazul traumatismelor complexe.

Per total, activitatea chirurgicală a scăzut cu circa 30% în 2020, faţă de anul 2019, din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei. În anumite perioade au fost operate doar urgenţele, cazurile cronice fiind amânate. Aceste măsuri au fost luate pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Colectivul medical

Secţia de Ortopedie Traumatologie este condusă de dr. Iuliu Kadar, medic primar ortoped si medic coordonator al Programului Naţional de Ortopedie la nivelul judeţului Alba. Punctul forte al secţiei îl reprezintă colectivul de medici ortopezi tineri (în total: 4 medici primari şi 2 medici specialişti), foarte talentaţi si bine pregătiţi profesional. Aceştia au participat la numeroase cursuri de pregătire în străinătate, în clinici celebre din Europa (Hamburg, Bordeaux, Budapesta, Bruxelles, Dublin etc.), precum şi la multe congrese de ortopedie naţionale şi înternaţionale (SOROT, EFORT, SICOT, ESSKA etc.).

Calitatea intervenţiilor chirurgicale efectuate în secţia de Ortopedie-Traumatologie este la standarde europene, iar rata complicaţiilor şi a infecţiilor postoperatorii şi intraspitaliceşti se apropie de zero.

Achiziţii şi donaţii

Cele 3 săli de operaţie din Blocul Operator Chirurgie sunt echipate modern, datorită achiziţiilor generoase făcute în ultimii ani de către Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află spitalul. Amintim doar un artroscop de ultimă generaţie şi două aparate Rontgen mobile moderne (unul pentru neurochirurgie). În anul 2020 s-au mai achiziţionat două motoare Drill Stryker S8 şi o trusă de ablaţie (pentru extragerea materialului de osteosinteză).

De asemenea, de la firma Savini Due din Sebeş am primit anul trecut o donaţie importantă – un aparat Tourniquet ultraperformant. Cu această ocazie, transmitem mulţumiri acestei companii, care în ultimii 5 ani a susţinut Blocul Operator Ortopedie cu donaţii generoase (lămpi scialitice, motoare Stryker, electrocauter etc.)

Colectivul secţiei de Ortopedie-Traumatologie transmite multă sănătate tuturor!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here