Patru priorităţi pentru educaţie după decizia de redeschidere a şcolilor

Imagine de 潜辉 韦 de la Pixabay
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Fundaţia World Vision România salută decizia autorităţilor de redeschidere a şcolilor pentru elevii din ţară. Organizaţia consideră că, în acest moment, pe lângă respectarea strictă a regulilor de siguranţă în şcoli, următoarele măsuri trebuie luate de urgenţă:

1. Lansarea unui program naţional de educaţie remedială care să vizeze în special elevii din categoriile vulnerabile, cu precădere elevii din mediul rural care nu au avut acces la educaţie în ultimul an. De aproape un an de zile, ultimele două promoţii de absolvenţi ai ciclurilor gimnazial şi liceal se confruntă cu incertitudini majore legate de examenele naţionale, în contextul în care pregătirea elevilor a fost inegală, în funcţie de posibilităţile materiale ale familiei, ale şcolii şi mai ales de mediul în care locuiesc. Toate nivelurile de învăţământ au fost afectate.

2. Evaluarea elevilor pentru a vedea lacunele acumulate şi abordarea diferenţiată, în funcţie de nevoile specifice ale fiecărei comunităţi locale sau categorie de copii. Pierderile de învăţare cele mai accentuate s-au înregistrat în cazul elevilor cu diferite dizabilităţi, la copiii din clasele mici (unde sistemul hibrid nu a reuşit să înlocuiască şcoala în sistem clasic), precum şi în cazul copiilor care învaţă la şcoli rurale din comunităţi sărace. Ca amploare, problema învăţământului rural este presantă; în ultimul an şcolar sunt înregistraţi aproape 950.000 de copii în învăţământul preuniversitar din mediul rural, excluzând şcolile profesionale şi de maiştri.

Cu una dintre cele mai ridicate rate din Europa, abandonul şcolar este o adevărată plagă a sistemului românesc de învăţământ, afectând în mod disproporţionat copiii din mediul rural. Performanţele şcolare slabe şi sărăcia, care face ca familiile să nu poată suporta costurile şcolarizării (pentru rechizite, cărţi, uneori chiar pentru masa de prânz sau haine), sunt principalele cauze ale abandonului şcolar.

World Vision România organizează programe de educaţie remedială în beneficiul elevilor din mediul rural care au nevoie de ajutor pentru a-şi menţine sau îmbunătăţi rezultatele şcolare. Eficienţa acestui tip de program de pregătire este dovedită în practică: peste 88% dintre elevi din programele World Vision şi-au îmbunătăţit sau şi-au menţinut rezultatele şcolare la acelaşi nivel.

3. Pregătirea profesorilor, resurse educaţionale şi materiale de îndrumare pentru a ţine ore de educaţie remedială

Conform unui sondaj realizat de World Vision România în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, 62% dintre cadrele didactice au declarat că au nevoie de soluţii de adaptare a conţinutului educaţional din partea Ministerului Educaţiei, până la finalul anului şcolar. De asemenea, profesorii afirmă că este nevoie de implicarea părinţilor în procesul de învăţare, astfel încât aceştia să înţeleagă importanţa continuării procesului educaţional în modalitatea şi frecvenţa decise de autorităţi, asigurându-le în acelaşi timp copiilor condiţiile necesare pentru a învăţa acasă.

4. Programe de educaţie parentală în mediul rural

Conform studiilor realizate de World Vision România, circa 80% dintre copiii de vârstă şcolară muncesc în gospodărie, iar 10% dintre copiii cu vârste între 15 şi 18 ani nu merg la liceu pentru că lucrează cu ziua. Astfel, dacă în mediul urban familiile pot suplini cel puţin parţial resursele care acum lipsesc (căci pot accesa site-uri educaţionale, inclusiv plătite, pot achiziţiona materiale suplimentare de pregătire, iar părinţii îşi pot aloca timp pentru a-i ajuta pe copii), în mediul rural avem în faţă perspectiva unei adevărate catastrofe, cu o rată-record a abandonului şcolar.

World Vision România susţine extinderea la nivel naţional a unor programe de educaţie parentală. Programul Şcoala Părinţilor, curs acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care profesorii trebuie să se implice în învăţământul gimnazial şi în relaţia cu părinţii, trebuie introdus într-un pachet integrat de servicii pentru părinţi şi copii, cu accent pe ciclul gimnazial. Pe lângă iniţiativele prin care a ajutat peste 20.000 de copii şi familiile acestora în perioada pandemiei, World Vision continuă în comunităţile rurale programul “Şcoala Părinţilor”, prin care adulţii sunt însoţiţi pas cu pas de consilieri, asistenţi sociali şi psihologi pentru a depăşi situaţii dificile în creşterea şi educarea copiilor.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here