UBB Cluj: Promovarea nutriţiei sănătoase în grădiniţe şi şcoli, ca metodă de prevenire a obezităţii la copii

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Cercetătorii Departamentului de Sănătate Publică al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), sub coordonarea Institutului Naţional de Farmacie şi Nutriţie din Ungaria (OGYEI), în colaborare cu alte institute de cercetare din Europa, au analizat, în cadrul Acţiunii Comune pentru Nutriţie şi Activitate Fizică (Joint Action on Nutrition and Physical Activity – JANPA), legislaţia, politicile şi programele naţionale de promovare a unei alimentaţii benefice sănătăţii în grădiniţe şi şcoli din 16 ţări membre în proiect.

Efectuarea acestei analize a presupus dezvoltarea unei definiţii pentru un exemplu de bună practică (En. Good practice policy/program), precum şi dezvoltarea şi validarea unor criterii pentru includerea politicilor şi programelor publice propuse de ţările membre în proiect ca exemple de bună practică.

Analiza a cuprins 39 de politici sau programe de ameliorare a mediului nutriţional în grădiniţe şi şcoli, care pot fi consultate accesând link-ul http://janpa-toolbox.eu/index.php. În România, se remarcă Legea 123 din 2008, respectiv Ordinul nr. 1563/2008, precum şi programele naţionale „Fructe în Şcoli” sau „Cornul şi Laptele”.

Concluziile generale ale acestui studiu subliniază necesitatea dezvoltării unor politici şi programe inter- şi multi-sectoriale, care să se sprijine şi completeze reciproc, pentru crearea unui mediu nutriţional favorabil sănătăţii în grădiniţele şi şcolile din Europa. Aceste acţiuni concertate pot avea drept ţinte principale: creşterea disponibilităţii alimentelor sănătoase, scăderea disponibilităţii alimentelor nesănătoase, restricţii de marketing pentru cele din urmă şi măsuri de promovare a educaţiei pentru sănătate şi a educaţiei nutriţionale.

Succesul unor astfel de măsuri depinde de coerenţa mesajelor transmise şi de angajamentul factorilor politici şi sociali din mai multe domenii şi sectoare.

Nu în ultimul rând, evaluarea unor astfel de exemple de bună practică trebuie atent planificată şi pusă în aplicare, utilizând indicatori de progres şi de rezultat relevanţi în contextul îmbunătăţirii alimentaţiei şi reducerii supraponderii şi obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor.

Pentru mai multe detalii cu privire la acest studiu vă invităm să accesaţi link-ul: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306919220300324.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here