Boc îi dă o nouă replică ministrului Voiculescu: Nu poate trata ca o Cenușăreasă

Foto Facebook Emil Boc
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Emil Boc a revenit cu explicații după conflictul avut cu ministrul Vlad Voiculescu. Acesta susține că deși nu are nimic personal cu ministrul Sănătății, acesta ” trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă”.​

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a spus la RFI, că explicaţiile ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu îi satisfac pe primari. Primarul din Cluj-Napoca e nemulţumit de OUG a guvernului care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă documentul nu menţionează şi sursa de bani.

Aici e vorba de reguli şi proceduri. Democraţia în esenţă este un ansamblu de reguli şi proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătăţii şi indiferent de cine este preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate şi rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanţi doar ai unor instituţii şi eu şi domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative şi prin proceduri. Or revolta primarilor şi nemulţumirea majoră a fost aceea şi este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitaţii, se pot întreprinde acţiuni administrative concrete, nu poveştile sau discuţiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătăţii spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaţionalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administraţiei publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziţionarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare şi a altor lucruri, care iarăşi se ridică la nişte cheltuieli destul de ridicate.

Discuţia mea nu vizează persoana particulară a domnului Voiculescu, e raportul instituţional cu Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii trebuie să ştie că nu poate trata administraţiile locale ca o Cenuşăreasă, adică noi suntem la încasat şi domniile lor la dispus. Într-o ţară democratică europeană, nici un minister nu-şi permite să aloce responsabilităţi administraţiei publice locale, fără să discute în prealabil cu aceştia şi fără să aloce resursa financiară în vederea implementării acelei sarcini pe care o stabileşte. E o chestie de respect instituţional. Cine priveşte această dispută în termeni de război în coaliţie, de conflict personal, exclus, aici nu este vorba nici de un război, nici de un conflict, e vorba de respect instituţional. Fiecare să-şi facă datoria conform legii“, a declarat primarul Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here