Patriarhul Daniel și Casa Regală, în inima moților din Apuseni

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

* Mii de participanți alături de Jandarmeria Română

Gest de noblețe, onoare din partea ASR Principele Radu, în fața statuii lui Avram Iancu din Câmpeni

* 419 ani de la prima reunificare a vechilor provincii ale Daciei de către Mihai Viteazul

În cadrul Centenarului Jandarmeriei Române și de administrație românească în Transilvania, o serie întreagă de evenimente culturale, parade militare și slujbe religioase, au marcat ca un corolar deschiderea marilor evenimente care au loc în această săptămână în România și în Ardeal.

La intrarea în Abrud, în data de 27 mai, în cinstea deschiderii acestor evenimente, dar și pentru sărbătorirea a 419 ani de la prima reunificare a vechilor provincii ale Daciei făcută Mihai Viteazul, voievod al Țărilor Românești în ceea ce astăzi se numește România, a avut loc un ceremonial impresionant de primire, la care au participat absolut toți primarii și preoții din Apuseni, indiferent de culoarea politică. Evenimentele au fost transmise în direct de agențiile de știri, canalele de televiziune, iar postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Române a transmis în direct întregul ceremonial, creând și un record de audiență și de vizibilitate pentru Biserica Ortodoxă Română, dar și pentru manifestările care s-au făcut în parteneriat cu aceasta.

Fenomen inexplicabil la Abrud

Aceste evenimente au avut girul ierarhilor locului, ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, și ÎPS Laurențiu, Mitropolit al Ardealului. Manifestările au continuat în Aula Magna a școlii din localitate, cu o importantă sesiune de comunicări științifice, unde au participat peste 200 de specialiști, profesori universitari, cercetători, ofițeri, dar și primarii din Apuseni, unde au fost dezvăluite o serie de lucruri inedite în ceea ce privește istoriografia locului, dar mai ales adevărurile despre tezaurele care se găsesc la Roșia Montană. Seara a continuat în Biserica din centrul orașului Abrud cu un concert extraordinar transmis în direct de către Trinitas, ratingul de audiență fiind dat peste cap, în momentul în care de la candela de deasupra icoanei Maicii Domnului, din sanctuarul celor 70 de soldați români, uciși de maghiari acum 170 de ani, au început să se aprindă focuri înalte de 5 metri, care se vedeau până departe în zare, iar în toate văile din Apuseni au început să se audă bătând clopotele bisericilor ortodoxe. Fenomen inexplicabil, dar parcă la unison, mulți dintre cei prezenți au început să plângă.

Marți, 28 mai, piața publică din Câmpeni

Încă din dimineața zilei de 28 mai, orașul Câmpeni a fost brăzdat de fulgere și ploaie. A plouat amarnic de parcă își revărsau moții din trecut lacrimile peste întreg Ardealul și peste Apuseni și totuși, oamenii, cu umbrele sau pelerine, cu toți elevii liceelor și școlilor au venit în piața publică. La ora 10.00, în fața efectivelor Jandarmeriei Române, prezente la manifestări și venite din toate colțurile Transilvaniei, dar și de la Direcția Generală a Jandarmeriei Municipiului București, în funcție cu inspectorul general adjunct Sebastian Cucoș, alături de ceilalți inspectori șefi ai Jandarmeriei Române, au primit în piața orașului icoana Maicii Domnului cu Magii, protectoarea orașului Brașov, împreună cu osemintele lui Mihai Viteazul, sabia lui Ștefan cel Mare, dar și icoana Sfântului Andrei, protectorul României. „Aducerea acestor oseminte, cu o valoarea incalculabilă pentru poporul român, care sunt depuse în tezaurul Schitului Sfântul Efrem cel din Nou din comuna Cristian, de lângă Brașov – viitoare mănăstire și singura din Țara Bârsei aflată în construcție pe locul unde la 1600 a fost tabără de luptă a Domnitorului și Întregitorului de țară, Mihai Viteazu -, nu face altceva decât ca această viitoare mănăstire să intre în circuitul structurii de rezistență a ceea ce se chemă spiritul, datinile și tradițiile neamului nostru românesc. Faptul că ele au fost așteptate și dorite de zeci de mii de oameni, denotă că ele sunt vii și sunt trăitoare în inima și în spiritul românilor, de altfel reflectate prin vizitele pe care aceștia le fac la această micuță lavră ortodoxă din inima Țării Bârsei, din localitatea Cristian, de lângă municipiul Brașov. Ele se regăsesc alături de alte oseminte sfinte dragi Națiunii Române, în pază și priveghere continuă sub lumina candelei icoanei Maicii Domnului, care veghează neîncetat pe cetățenii municipiului Brașov, ca protectoare a acestora”, a spus starețul Schitului, Protosinghel CLEMENT.

Prezența continuă de peste 100 de ani, de normalitate și administrație românească în Transilvania, constituie garanția păstrării Statului Național Unitar Român, dar, totodată, și a ducerii pe mai departe a legendelor și tradițiilor noastre bimilenare și a trăirii poporului nostru în acest areal. Am fost onorat ca alături de mine și de colegul de la Alba-Iulia, au venit din teritorii inspectorii șefi din alte județe, dar și colegii de la București cu o delegație condusă de inspectorul general adjunct Sebastian Cucoș. Mulțumim populației din Apuseni, mulțumim moților, care la trecerea efectivelor Jandarmeriei din cele trei județe, Brașov, Alba, Cluj, dar și a jandarmeriei călare din cadrul Direcției Generale a Jandarmeriei municipiului București, le-au oferit acestora flori. Cu atât mai vie este în sufletul nostru «treceți batalioane române Carpații». Glorie eternă jandarmilor români, Armatei Române și tuturor acelora morți de-a lungul timpului, care și-au dat viața pentru această iubire și singură credință numită România. În cor, alături de comandații noștri închei acest interviu prin simplul: «Servim Patria»”, a adăugat col. Cristian Elly Paliștan, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

La primire, lumea a început să ovaționeze, dar nimeni nu știa de ce. S-a creat și o confuzie de ritual, în sensul că oamenii au crezut că a venit coloana oficială, dar a fost vorba de fapt de o coloană spirituală a sufletului nostru și, inexplicabil, deasupra Apusenilor a apărut soarele. Ceremonialul a început la ora 10.45 cu intonarea Imnului de Stat, primirea oficialităților în fața statuii lui Avram Iancu din Câmpeni, discursul autorităților locale, după care a urmat o prezentare făcut de către prof. dr. Liviu Pandele, comandorul general al Ordinului Militar Sfânta Maria, referitor la simbolurile existente în piață, moment în care, la un moment dat, atât oficialitățile, cât și ceilalți ofițeri din suita de portecție a ASR Principele Radu au rămas înmărmuriți. Alteța Sa Regală a trecut lanțul de demarcație din fața statuiii lui Avram Iancu și a îngenunchiat în fața osemintelor marelui Domnitor Român, sărutându-le. Gestul făcut de Alta Sa a încălzit inima moților, dar în drum spre podul inaugurat acum 100 de ani de Regele Ferdinand și Regina Maria, și i-a făcut pe moți să îl aplaude și ovaționeze pe Principe minute în șir.

Manifestările au continuat apoi în comuna Avram Iancu, în casa memorială a acestui, iar în grădina acesteia s-au plantat simbolic trei cireși de către Alteța Sa Regală.

Evenimentele din Apuseni, ca un preambul în așteptarea venirii Papei Francisc în Ardeal și în România, au demonstrat că românii se pregătesc spiritual și sufletește, aprinzând focurile recunoștinței neamului nostru, ca să primim cu căldură musafirii la noi acasă. În piața mare din Abrud, s-a împlinit și s-a întâmplat un gest deosebit al unui membru al Casei Regală Română, care este înrudită cu marile case regale ale Europei, și anume acela de plecăciune în fața lui Avram Iancu, în fața simbolului lui Ștefan cel Mare, în fața osemintelor Domnitorului întregitor de țară, Mihai Viteazul, și ca să îl citez pe ASR Principele Radu, Casa Regală Română a creat în Apuseni un pod imaterial care astăzi unește trecutul și proiectează viitorul Independenței noastre ca națiune, așa cum este prevăzută în Constituție la Articolul 1, «Stat național unitar și indivizibil». În încheiere, aș vrea să aduc mulțumirile mele speciale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, întregului Cler și Ierarhilor acestuia, pentru că aceste evenimente au fost posibile datorită lor, dar, totodată, și respectul meu pentru această lovitură de imagine pe care România o dă în plan mediatic mondial, dar de care nimeni nu vorbește, prin care toată planeta este cu ochii pe România, pe Transilvania și pe vizita înalților musafiri și demnitari străini. Lumea creștină, așa cum a făcut-o de multe mii de ani, se reîntâlnește din nou în Carpați, în Ardeal”, a precizat prof. dr. Liviu Pandele, comandorul general al Ordinului Militar Sfânta Maria.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here