Tinerii din Regiunea Centru au ales viitorul României

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Periplul prin cele patru judeţe din Regiunea Centru, Alba, Braşov, Sibiu şi Mureş, realizat prin organizarea a patru dezbateri cu studenţi, elevi şi cetăţeni, în care s-au implicat peste 340 de persoane, a avut ca scop prezentarea opţiunilor şi alegerea unui viitor al României în contextul viitorului Uniunii Europene ce se va discuta în perioada 8-9 mai 2019 la Summitul European de la Sibiu. Suita de dezbateri a adus în prim plan felul în care văd România tinerii şi nu numai, dar şi care este drumul pe care îl vor pentru viitorul Europei şi al României în Uniunea Europeană.

La Alba Iulia, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov, Centrul Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, a invitat cetăţenii să participe la aceste discuţii alături de elevi şi studenţi în dezbaterile pe teme referitoare la viitorul Europei. Alegem ca Uniunea Europeană să rămână la fel, să realizăm mult mai mult împreună sau vrem o Uniune Europeană cu state mult mai independente? Votul nostru pentru europarlamentare poate influenţa direcţia de dezvoltare a României? Grupurile politice europene şi Comisia Europeană ne vor proteja pe noi, în calitate de cetăţeni şi vor susţine regiunile să se dezvolte? A câştigat sau a pierdut România de când a devenit stat membru al UE? sunt doar câteva din întrebările la care tinerii din echipele de dezbatere au răspuns pe parcursul dezbaterilor.

„Acum că s-au încheiat aceste evenimente, după ce i-am ascultat pe cei din echipele de dezbateri, fie direct prin participarea la evenimente, fie on-line prin transmisiunile live, pot spune că o Românie în care ei se implică şi mai mult în viitorul ţării, cu această infuzie de tinereţe, pasiune, modestie şi agilitate intelectuală, este o ţară responsabilă, care respectă şi apreciază sprijinul european, este o ţară cu un viitor mult mai sigur şi mai bun. Au fost patru evenimente la care chiar şi simpla participare a reprezentat un act de implicare civică a cetăţenilor, iar în urma sondajelor realizate, va urma o altă implicare civică prin prezenţa la vot în 26 mai 2019. Ne-am bucurat să descoperim aceşti tineri şi cetăţeni din fiecare judeţ, oameni care vor să contribuie la un viitor aşa cum şi-l doresc”, a declarat Simion Creţu, Director general ADR Centru.

Toate evenimentele au avut ca preambul prezentarea sprijinului european deja vizibil în fiecare judeţ, prin proiectele şi fondurile europene atrase. Astfel, cei ce au participat au aflat că primăriile şi consiliile judeţene au avut un buget de fonduri europene aproape triplu sau de zece ori mai mare decât bugetul de venituri din taxe locale, bani cu care s-au modernizat şi reabilitat multe din străzile, spitalele, şcolile şi clădirile din localităţi. La rândul lor, reprezentanţii firmelor private au spus că datorită fondurilor europene, dezvoltarea lor pe piaţă, extinderea, îmbunătăţirea calităţii de producţie a fost accelerată şi a însemnat locuri de muncă mai multe şi cu condiţii de muncă mai bune pentru angajaţi. Dezvoltarea României şi apropierea de standardele de normalitate europeană, reducerea decalajelor faţă de ţările din vest mai dezvoltate, sprijinul judeţelor mai puţin dezvoltate, oportunităţi pentru studenţi, beneficii şi drepturi, sprijin şi protecţie pentru cetăţenii români, au fost câteva din avantajele subliniate de către tinerii membri ai echipelor de dezbateri. Chiar şi cei din echipele „contra” ce aveau sarcina de a prezenta argumente pentru o Românie mai independentă în UE, au spus celor prezenţi că şi ei sunt pro Europa şi pentru un viitor „cu mult mai mult împreună” deşi au avut, după cum au spus ei, „ingrata sarcină de a susţine ceva în ce nu cred”.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Un număr de doisprezece tineri din echipele de dezbatere şi din cei prezenţi la discuţii, au fost aleşi de juriu şi votaţi de către cei din sală, au primit diplome de excelenţă şi vor participa gratuit la o tabără de vară care se va completa cu tinerii din zona de vest a ţării, urmând ca pe parcursul a câteva zile să se implice în alte activităţi care să îi ajute în dezvoltarea personală şi profesională. Toţi cei prezenţi la dezbateri au primit din partea organizatorilor, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi Centrul Europe Direct Regiunea Centru, un set de materiale informative şi promoţionale, iar cei din echipele de dezbatere, pe lângă tricourile primite, care identificau echipa din care fac parte (alb-pro, albastru-contra) au mai primit un set mult mai consistent de materiale promoţionale.

Dorim să le adresăm mulţumiri celor care ne-au sprijinit în organizarea evenimentelor, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, Primăria Braşov, alături de Asociaţia „Forum Apulum”, pentru implicare şi susţinerea acordată organizatorilor. De asemenea, mulţumim Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia, precum şi Colegiului „Papiu Ilarian” din Târgu Mureş ne-au susţinut prin mobilizarea şi prezenţa elevilor la dezbaterile din municipiu.

Mai jos vă prezentăm pe scurt reprezentanţii administraţiei publice locale prezenţi la fiecare dezbatere, precum şi membri echipelor de dezbatere, subliniind câştigătorii ce participă la tabăra de vară, cărora de asemenea, le mulţumim încă o dată şi pe această cale.

Când, unde şi cine:

Alba Iulia: 8 aprilie 2019 / Loc: Amfiteatrul A9, Universitatea „1 Decembrie 1918”

Invitaţi: Dumitru Fulea- vicepreşedinte Consiliul Judeţean Alba, Gheorghe Damian-primar Comuna Ciugud, Nicolaie Moldovan-city-manager Alba Iulia, Marius Jibotean -manager public Cugir

Reprezentanţi parteneri: Miruna Tudoraşcu- decan Facultatea de Drept, Marina Lucian- conf. univ.dr Moderator- Dan Lungu

AB Debate team- Olivia Stratan, Florin Râşteiu, Andrei Suciu, Mariana Hurciuc, Cristian Domsa, Adrian Savonea. Primii doi vor participa la tabăra de vară alături de Anton Alexandra din partea publicului.

Sibiu: 15 aprilie 2019 / Loc: Aula Magna, Universitatea „Lucian Blaga”,

Invitaţi: Luca Marcel-Constantin – vicepreşedinte Consiliul Judeţean Sibiu, Oana Popa – director executiv CJ Sibiu, Alexandra Dincă – şef birou Primăria Municipiului Sibiu

Reprezentanţi parteneri: Bogdan Gheorghiţă – profesor Universitar, Livia Ilie- prorector ULBS

Moderator: Nicolae Mărginean

SB debate team- Suciu Şerban-Dumitru, Nicoleta Ciobanu, Alexandru Stupu, Alexandru Sas, Luca Koren, Andreea Rabagel. Primii doi vor participa la tabăra de vară alături de Aftenie Raluca din partea publicului.

Târgu Mureş: 18 aprilie 2019 / Loc: Aula Universităţii, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie

Invitaţi: Dana Ijac – Şef Serviciu Primăria Municipiului Târgu Mureş, Codruţa Togan – manager public Consiliul Judeţean Mureş, Attila Palko -reprezentant SC Nett Front SRL. Moderator Dan Lungu

Reprezentanţi parteneri: Mihaela Natea- lector universitar, Olah Peter- Şef lucrare.

MS debate team – Sămârtean Alexandru, Trişcă Mihaela, Stefan Aurel Daniel, Bârlădeanu Natalia, Paul Grama şi Sergiu Baciu. Primii doi vor participa la tabăra de vară alături de Ardelean Panta Robert din partea publicului.

Braşov: 23 aprilie 2019 / Loc: Cinema „Patria” Sala mică

Invitaţi: Daniel Gligoraş- manager public Consiliul Judeţean Braşov, Cătălin Frangulea- Agenţia Metropolitană Braşov. Moderator – Radu Hossu
Reprezentanţi parteneri: Cecilia Doiciu – director Primăria Municipiului Braşov

BV debate team – Crap Florin-Alexandru, Tordai Mihaly, Patricia Porutiu, Nicula Mihnea, Rusu Alexandru-Adrian, Ghinoiu Vlad-Florin. În urma consultării sălii şi a deciziei luată de organizatori, toţi trei participanţii sunt din echipele de dezbateri.

Dacă doriţi să vedeţi argumentaţiilor echipelor de dezbateri sau partea introductivă, puteţi intra pe Facebook Europe Direct Regiunea Centru. Dacă doriţi să vedeţi imagini din timpul dezbaterilor aveţi în Google drive link-ul următor cu galeria de imagini a celor 4 dezbateri: https://bit.ly/2Gwr4lK, acestea fiind disponibile timp de 20 de zile.

Alba Iulia

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here