Motivarea tinerilor de a munci și rămâne în județul Harghita

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc ieri, 16 mai 2019 ședința comună a Comisiei pentru Dialog Social în cadrul căreia au fost dezbătute printre altele aspecte referitoare la vizita Suveranului Pontif de la finele lunii mai, respectiv situația cu privire piața județeană a forței de muncă.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a solicitat sprijinul și colaborarea instituțiilor din județ pentru identificarea acelor pârghii prin care tinerii, și numai, să aibă posibilitatea de a practic o meserie, de a-și face o carieră și a nu alege să plece în străinătate, sau dacă sunt plecați să dorească să se întoarcă pe tărâmurile natale. „Instituția este dispusă să aloce fonduri din bugetul propriu pentru organizarea cursurilor de calificare acreditate în diferite meserii și să fie formați tineri și persoanele fără loc de muncă în acele meserii care sunt căutate pe piața forței de muncă din județ. În acest sens așteptăm propuneri, sugestii”, a afirmat Borboly Csaba care a adăugat că pe lângă persoanele care nu au loc de muncă, respectiv pe lângă tineri trebuie avute în vedere și acele persoane care doresc să se recalifice în domenii precum ar fi agricultura, turismul, activitatea sezonieră. Consiliul județean demarează de asemenea o serie de programe prin intermediul instituțiilor subordonate și asociațiile de dezvoltare regională prin care pot fi identificate oportunitățile de angajare, ocupare a locuitorilor din județ.

Totodată, se are în vedere și lansarea unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita prin intermediul căruia elevii, spre exemplu pe perioada vacanței de vară, să efectueze activități de zilieri în acest fel având oportunitatea de a-și pune în practică cunoștințele acumulate la orele de curs, de a învăța respectul fața de muncă și nu în ultimul rând, de a avea bani de buzunar. Președintele consiliului județean a atras atenția asupra faptului că în alte state, asociațiile de elevi și studenți au un rol important în acest sens și că acest model ar putea fi preluat și în județul Harghita.

În ceea ce privește vizita Suveranului Pontif la Șumuleu Ciuc, Inspectoratul Școlar Județean Harghita a informat că ziua de 31 mai va fi  liberă pentru elevii care frecventează cursurile școlilor din Miercurea Ciuc. Având în vedere faptul că 70% din elevi fac naveta pentru a frecventa cursurile școlilor din orașul reședință de județ, consiliul județean a solicitat sistarea cursurilor având în vedere pregătirile de amploare pentru organizarea vizitei Papei Francisc. Președintele consiliului județean a afirmat că la nivelul instituției pregătirile pentru vizita Papei Francisc sunt complexe: „Încercăm să fim cât mai vizibili, iar prin cele peste 200 de programe pe care le organizăm ne dorim să atragem cât mai multe persoane să vină să ne cunoască județul și specificul zonei. În această perioadă vor avea loc și Zilele Județului Harghita, respectiv pelerinajul de Rusalii, iar prin aplicația Visit Harghita  toate serviciile vor fi accesibile turiștilor și pelerinilor, oferind o gamă largă de modalități de petrecere a timpului”, a spus Borboly Csaba. Tot în seria pregătirilor pentru vizita Papei Francisc se înscrie și lansarea aplicației pentru telefonul mobil, care se preconizează a avea loc joi, și prin intermediul căreia se oferă locuri de cazare gratis pentru 100 mii de pelerini. Aceste locuri de cazare vor fi la casele de cultură, școlile, oamenii din localitățile de pe teritoriu județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here