Devierea Someşului Mic, lucrare necesară prelungirii pistei aeroportului Cluj-Napoca, nu poate fi realizată

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, şi directorul general al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române'(ANAR), Victor Sandu,  au  efectuat, vineri, o vizită de lucru în judeţul Cluj.

Cu acest prilej, directorul ABA Someş-Tisa, Ioana Diaconescu, şi consilierul ministrului Costică Sofronie au prezentat, la faţa locului, atât ministrului cât şi reprezentanţilor autorităţilor locale, proiectele derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor în judeţul Cluj.
Primul obiectiv prezentat a fost ‘Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca’, în zona Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’.

Valoarea totală actualizată a acestui obiectiv este de 174 milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012, iar termenul de punere în funcţiune este 2022. Capacităţile care se vor realiza: 35,35 km regularizare albie, 7,90 km îndiguire incintă aeroport, 17,94 km consolidări de mal râu Someşul Mic, 14,80 km consolidare mal afluenţi. Valoarea alocată în anul 2019 este de 3 milioane de lei de la bugetul de stat. Scopul acestei investiţii este acela de a crea posibilitatea prelungirii pistei aeroportului Cluj-Napoca, astfel încât pe acest aeroport să poată ateriza şi decola aeronavele de mare capacitate. Pentru aceasta este necesară devierea cursului natural al râului Someşul Mic.

În acest context, ministrul apelor şi pădurilor a declarat că ABA Someş-Tisa nu poate să finalizeze lucrarea din cauza faptului că terenurile pe care aceasta ar urma să se construiască aparţin unor persoane private: ‘ABA Someş – Tisa are un contract de asociere cu Consiliul Judeţean Cluj, prin care, la obligaţia părţilor, C.J. şi-a asumat responsabilitatea de a expropria imobilele amplasate pe suprafaţa de teren destinată lucrărilor. Totodată, în contract se prevede că aceste terenuri, odată descărcate de sarcini, trebuie să fie transmise Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, respectiv, ABA Someş – Tisa. Până în prezent, deşi C.J Cluj a fost notificat referitor la stadiul în care se află procedura de expropriere, ABA Someş Tisa nu a primit niciun răspuns. În consecinţă, nu pot începe lucrările la acest important obiectiv de interes nu doar regional, ci chiar naţional’, a spus Ioan Deneş.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Demnitarul a mai declarat că deşi nu există posibilitatea derulării lucrărilor, MAP a alocat în 2019 suma de 3 milioane de lei, în speranţa că autoritatea locală, parte din contractul de asociere, va fi stimulată să îşi îndeplinească obligaţiile. Ministrul a mai arătat că o altă problemă care împiedică finalizarea proiectului, respectiv executarea canalului pe care va fi deviat Someşul Mic, este construirea unui pod rutier peste noul curs de apă, obiectiv investiţional care se află tot în responsabilitatea Consiliului Judeţean Cluj.

Ulterior, delegaţia condusă de ministrul Ioan Deneş, însoţită de reprezentanţii autorităţilor locale, s-a deplasat în zona municipiului Dej, unde au fost inspectate lucrările ‘Reprofilare albie Valea Salcă amonte municipiul Dej’. Valoarea totală actualizată a obiectivului este de 4,17 milioane lei, iar acesta va fi finalizat în 2019. Capacităţi: 2,775 km reprofilare albie, 1,4 km protecţie mal, 8 subtraversări, 1 prag de fund. Valoarea alocată în anul 2019 – 1,24 milioane lei de la bugetul de stat. Scopul acestei lucrări este acela de a apăra de inundaţii 1.054 de locuitori din localităţile Dej şi Jichiş, 40 de gospodării, 60 ha teren, 3 podeţe.

La finalul vizitei de lucru, ministrul apelor şi pădurilor s-a întâlnit, la Dej, cu primari din judeţul Cluj, cărora le-a prezentat investiţiile derulate de MAP pe raza judeţului. Pe lângă proiectele amintite mai sus, demnitarul a mai adăugat că se află în derulare:

– ‘Amenajare valea Olpret în zona municipiului Dej’. Valoarea totală actualizată este de 10,93 milioane lei. Capacităţi: 27 km amenajare albie, 3,39 km consolidări de mal,15 praguri. Valoarea alocată în anul 2019  – 4,08 milioane lei din surse proprii. Obiectivul va fi finalizat anul acesta.

– ‘Amenajare Valea Mărgăuţa’. Valoare totală actualizată 17,87 milioane de lei. Capacităţi: 5,5 km recalibrare albie, 6,8 km consolidări de mal şi zid de sprijin, 10 poduri, 27 bucăţi căderi de beton. Valoarea alocată în anul 2019 – 1,25 milioane lei din Bugetul de Stat. Obiectivul va fi finalizat anul acesta.

– ‘Amenajare Valea Călata’. Valoare totală actualizată: 92,47 milioane de lei. Capacităţi: 36,17 km amenajare albie, 14,56 km consolidări de mal, 26,06 zid de sprijin, acumulare Călăţele 1,030 milioane m3, acumulare Călata 2,739 milioane mc. Valoarea alocată în anul 2019  – 0,4 milioane lei din surse proprii ANAR şi 2 milioane de lei de la BDCE. Obiectivul va fi finalizat în 2020.

De asemenea, Ioan Deneş a mai afirmat că specialiştii MAP au identificat şapte puncte critice care ar reprezenta un potenţial pericol în cazul unor viituri. În aceste zone se intervine proactiv, investiţii cărora li s-a alocat o sumă de aproximativ 3,1 milioane de lei.

În ceea ce priveşte domeniul păduri, pentru anul 2019, pentru Programul de regenerare a pădurilor, MAP a alocat suma de 2.913.790 lei. Vor fi plantaţi 994.000 de puieţi forestieri, pe 343 ha de pădure.

Valoarea totală a investiţiilor derulate de  MAP, în 2019, în judeţul Cluj este de peste 19,6 milioane de lei: 15 milioane de lei pentru domeniul ape, 2,9 milioane de lei pentru domeniul păduri, 1,7 milioane de lei pentru Proiectul ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi'(bani destinaţi construirii unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd).

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here