CJ Covasna: Creşterea calităţii sistemului de sănătate din mediul rural este o prioritate

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Sarcina principală a Consiliului Judeţean (CJ) Covasna este restabilirea sistemului de sănătate, la oraş şi în mediul rural deopotrivă. Acestui scop serveşte programul de dezvoltare locală, finanţat din bugetul judeţului, program în cadrul căruia administraţia publică judeţeană oferă oportunităţi, printre altele, pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural şi achiziţionarea de echipamente moderne.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, şi primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, au avut o întâlnire, marţi, la cabinetul medical de la Ilieni, cu medicul de familie dr. Para Janos, liderul Colegiului Medicilor Covasna pe marginea acestui subiect.

CJ Covasna a lansat programul pentru reabilitarea şi modernizarea cabinetelor medicale în 2014, iar pe parcursul anilor, au profitat de această posibilitate 16 localităţi.

„În ultimii ani, am muncit foarte mult la modernizarea sistemului de sănătate din judeţ, la modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar şi la modernizarea cabinetelor medicale din mediul rural. Începând din acest an, vom pune un accent mai mare pe dezvoltarea acestora din urmă. Prin programul nostru care vizează modernizarea localităţilor rurale, autorităţile locale din mediul rural care au în proprietate centre locale de sănătate pot solicita finanţare în valoare de 25 mii de lei, pentru achiziţionarea de echipamente medicale necesare pentru îngrijirea de bază şi pentru repararea clădirilor. Autorităţile locale trebuie să contribuie cu aceeaşi sumă de 25 mii lei ca cotă parte, astfel vor avea un buget de cel puţin 50 mii lei” – a subliniat în cadrul discuţiilor preşedintele CJ Covasna, adăugând următoarele:

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

„Prin aceste investiţii vrem să creăm condiţii moderne care vor contribui la o şedere mai sigură şi mai confortabilă pentru pacienţi şi medici deopotrivă”. Iar obiectivul nostru pe termen lung este să creştem numărul medicilor de familie din mediul rural, precum şi calitatea serviciilor oferite de cabinetele medicale, reducând astfel şi numărul cazurilor de urgenţă ajunse la spitalul judeţean, deoarece doar anul trecut la Unitatea de Primiri Urgenţe al spitalului judeţean au fost înregistrate 37 mii de cazuri.”

Liderul Colegiului Medicilor Covasna, medicul de familie dr. Para Janos, a primit cu bucurie şi proiectul din acest an al CJ Covasna, proiect care, în opinia acestuia, este începutul unui proces îndelungat. Prin aceste investiţii se vor putea amenaja cabinete medicale moderne care vor fi atrăgătoare şi pentru medicii tineri. Potrivit acestuia, fiecare localitate trebuie să profite de oportunităţile oferite de acest parteneriat. În următoarele zile, vor discuta cu membrii Colegiului Medicilor care sunt dispozitivele medicale de achiziţionarea cărora este nevoie cel mai mult, în primul rând, pentru crearea condiţiilor de bază.

„Scopul este dezvoltarea unui climat în care pacientul se simte mai bine atât în sala de consultaţii, cât şi în sala de aşteptare. La Ilieni, acordăm atenţie, în primul rând, reabilitării sistemului de încălzire şi a toaletelor, înlocuirii uşilor şi ferestrelor şi, pe lângă asta, din banii primiţi vom cumpăra un aparat de dezinfectare şi un cântar pentru copii.”

Comuna Ilieni este un bun exemplu pentru cooperarea şi acţiunile comune ale autorităţilor publice judeţene şi locale, precum şi ale medicului de familie din localitate şi ale populaţiei, deoarece, în 2013, cabinetul medical din Dobolii de Jos a fost amenajat printr-o contribuţie financiară comună, iar acum trei ani, autorităţile locale din Ilieni au cumpărat clădirea care găzduieşte în prezent cabinetul medical.

„Sarcina noastră este să asigurăm medicilor de familie echipamente de infrastructură, cu ajutorul cărora îşi vor putea desfăşura activitatea cu echipamente moderne. CJ Covasna a recunoscut deficienţele din cadrul sistemului de sănătate şi este un lucru bun că fac tot posibilul pentru a elimina aceste deficienţe. Suma ce poate fi obţinută de la consiliul judeţean îi motivează autorităţile locale să muncească şi să în considerare definirea unei strategii” – a subliniat primarul Fodor Imre.

În perioada următoare, CJ Covasna şi Colegiul Medicilor Covasna vor transmite o scrisoare de informare medicilor de familie din mediul rural şi primarilor din judeţ despre detaliile concursului de proiecte.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here