Harghita: Scurgeri de îngrăşământ lichid de tip URAN dintr-un vagon de marfă fisurat, în gara Siculeni

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Ieri dimineață, la ora 8:48, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita a fost anunțat, printr-un apel la 112, că dintr-un vagon fisurat al garniturii trenului de marfă nr. 33.310, care circula pe relația Târgu Mureș – Giurgiu și tranzita gara Siculeni, se scurge îngrăşământ lichid de tip URAN. Incidentul a fost observat de personalul feroviar şi anunţat pe 112, în vederea intervenţiei pompierilor.

S-a luat măsura scoaterii vagonului din compunerea trenului format din 11 cisterne, acesta fiind tras pe o linie secundară, garnitura continuându-și drumul către Giurgiu. Imediat, au fost trimise două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială complexă de primă intervenţie, precum şi grupa operativă a Inspectoratului, pentru coordonarea intervenţiei.

La faţa locului s-a constatat că la un vagon cisternă, ce conţinea aproximativ 23.000 l uran, aflat în triajul staţiei Siculeni, pe linia 9 secundară, sunt scurgeri de îngrăşământ lichid. Au fost solicitate în sprijin forţe din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care au izolat zona pe un perimetru de 500 m.

S-a alertat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Siculeni, fiind prezentă şi o echipă de la Garda de Mediu Harghita. Totodată, s-a solicitat intervenţia echipajului CBRN din cadrul ISU Bacău, care a ajuns la locul evenimentului la ora 12:10.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

În jurul vagonului cisternă s-a împrăştiat nisip pentru izolarea scurgerii pe o suprafaţă mai mică. Specialiştii CBRN au dispus reducerea perimetrului şi au balizat zona din jurul cisternei.

La ora 15:15 lucrătorii feroviari au reuşit limitarea scurgerilor din vagonul cisternă, fiind aşteptată o altă cisternă din Târgu-Mureş, pentru transvazarea substanţei. Pompierii militari asigură, în continuare, zona de producerea probabilă a situaţiilor de urgenţă, până la finalizarea acţiunii.

De asemenea, au fost informate DSP Harghita şi SGA Harghita cu privire la evenimentul produs în vederea evaluării pericolului contaminării pânzei freatice.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here