Cazuri de hepatită acută virală de tip A, înregistrate la Blaj. DSP Alba a intervenit pentru limitarea focarului

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a luat mai multe măsuri pentru limitarea focarului de hepatită acută virală de tip A în municipiul Blaj unde, de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate 17 cazuri (6 în luna ianuarie, 5 în luna februarie, 6 în luna martie), la copii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani.

Hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatitic A. Odată ce o persoana a fost infectată cu hepatita A, dezvoltă imunitate pe termen lung şi nu mai poate contracta boala a doua oară.

Din cauza modului de răspândire, hepatita A are tendinţa de a apărea sub formă de epidemii. 1 din 3 persoane au anticorpi pentru hepatita A (au fost expuşi la virus), dar majoritatea nu dezvoltă simptome.

Transmiterea virusului
Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente, apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală), de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe să transmită infecţia la aproximativ 7 zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Simptome
Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau au simptome uşoare, greu de sesizat. Persoanele mai în vârstă au mai probabil simptome decât copiii. Simptomele apar de obicei în săptămânile 2-6 după infecţie şi de regulă dispar de la sine, în timp.

Cele mai frecvente sunt: greaţă, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră uşoară, pierderea poftei de mâncare, erupţii cutanate, oboseala, icter, cu colorarea în roşu a urinei, durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Dacă vărsăturile sunt severe, poate apărea deshidratare, manifestată prin: astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scăderea cantităţii de urina. Simptomele durează de obicei mai puţin de 2 luni, dar pot ajunge şi la 9 luni.

Când trebuie să vă adresaţi medicului
Dacă apar: greaţă şi vărsături care nu se ameliorează după 1-2 zile, piele sau ochi îngălbeniţi, urină închisă la culoare, durere abdominală. De asemenea, dacă aveţi simptome şi ştiţi că este posibil să fi fost expus la contactul cu o persoană infectată cu hepatită sau dacă aţi avut contact apropiat cu o persoană infectată.

Diagnostic
Medicul vă va pune întrebări cu privire la simptome şi la posibila expunere la hepatită şi va face analize de sânge pentru a determina cum funcţionează ficatul dvs. şi dacă aţi fost expus la hepatita A recent.

Intervenţia DSP în focar (la Blaj)
În caz de îmbolnăvire nu exista tratament specific pentru a vindeca hepatita A. Majoritatea persoanelor necesită doar un tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Miercuri, 27.03.2019, o echipă mixtă a DSP formată din specialişti de medicină preventivă şi inspectori sanitari s-a deplasat în municipiul Blaj cu scopul de a lua toate măsurile necesare în vederea limitării evoluţiei focarului în colectivităţile preşcolare şi şcolare din zonă. Reprezentanţii DSP Alba au avut o întâlnire de lucru la care au participat directorii de instituţii de învăţământ, asistenţii medicali comunitari, medic şi asistenţi medicali şcolari, coordonatorul serviciului de asistenţă socială şi mediatorul sanitar.

Măsuri luate:

Se vor identifica contacţii şi vor fi imunizaţi prin medicii de familie, cu vaccin distribuit de DSP Alba;

S-a dispus efectuarea dezinfecţiei şi igienizării prin personalul de specialitate în unităţile de învăţământ, în parteneriat cu UAT Blaj (DSP a furnizat var cloros pentru unităţi de învăţământ şi în colectivitatea afectată de îmbolnăviri);

Evoluţia focarului va fi atent supravegheată şi vor fi puse la dispoziţie materiale necesare pentru efectuarea controalelor periodice şi a triajului în unităţile de învăţământ;

S-au realizat şi se vor mai realiza acţiuni de informare şi educare pentru părinţi, cadre didactice şi elevi privind regulile obligatorii de igienă;

De joi se vor efectua examene de urină în colectivităţile unde sunt cazuri de îmbolnăvire, de către asistenţii comunitari, supravegheaţi de singurul medic şcolar care activează la acest moment în municipiul Blaj;

Cei 17 copii învaţă în patru şcoli şi două grădiniţe din municipiu. O parte dintre cazuri au prezentat forme uşoare şi au fost reintegraţi în colectivitate, având în vedere că debutul bolii a fost la începutul lunii ianuarie.

Auto-îngrijirea la domiciliu. Recomandări pentru părinţi
Se recomandă odihnă la domiciliu pe perioada manifestării simptomelor. Beţi multă apă pentru a preveni deshidratarea. Evitaţi automedicaţia, care poate agrava efectele virusului asupra ficatului, evitaţi exerciţiul fizic prelungit. Anunţaţi medicul dacă simptomele se agravează sau dacă apar simptome noi.

Prevenţie
Igiena personală strictă şi spălatul mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum şi înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor vă ajută la împiedicarea transmiterii infecţiei. Încălzirea alimentelor şi a apei la peste 85 grade Celsius determină distrugerea virusului. Evitaţi consumul de peşte sau fructe de mare în stare crudă sau insuficient preparate termic. Fructele şi legumele consumate in stare crudă trebuie spălate cu apa din abundenţă.

Vaccinarea (se face gratuit pentru contacţii din focar)
Infectarea poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul nu conţine virusuri vii şi este foarte sigur. Nu au fost raportate reacţii adverse semnificative, cu excepţia înroşirii locului de injecţie pentru câteva zile. Vaccinul trebuie administrat înainte de expunerea la virus, nu mai are efect după expunere.

O persoană cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecţia a doua oară.

Biroul de presă al DSP Alba

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here