Fărșangul, tradiția de la Sândominic, Harghita

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Această prezentare necesită JavaScript.

FOTO: Giorgiana Croitoru

Pe data de 2 martie 2019, a avut loc, la Sândominic, județul Harghita, cea de a XXVII-a ediţie a evenimentului ”Carnavalul măștilor tradiționale din Harghita”, sau Fărșangul.

În cadrul tradiţionalului bal de Lăsata Secului, Iarna a fost „înmormântată”, în mod simbolic, urmând ca noul spirit să renască înainte de intrarea în Postul Paştelui.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

O atracție pentru turiștii de pretutindeni

Balul de „farșang” este un eveniment plin de veselie, unde gluma a fost obligatorie. An de an, la acest eveniment ajung turiști din toate colțurile țării, dar și din străinătate.

Îngroparea ierinii și alungarea spiritelor rele

Deși se spune că este o tradiție păgână, ritualurile localnicilor înseamnă ”îngroparea” iernii și alungarea spiritelor rele. Grupuri de tineri se maschează și port cu ei o mascotă pe care o deplâng în glumă.

Împreună cu un alai, tinerii merg în curțile sătenilor, acolo unde țin un mic ritual, iar mai apoi se bucură prin dans și bucate alese. Vizitatorii sunt serviți cu preparate locale, precum pâine cu untură și ceapă, pâine cu pate sau brânzeturi locale, dar și cu pălincă făcută în casă.

Seara, mascotele fiecărui grup sunt arse în crentrul satului, în speranța de a alunga spiritele rele.

Secretul tradiției interzise

Oamenii locului spun că iarna grea și gerul cu temperaturi de până la -30 de grade Celsius, face ca tradiția să fie dusă mai departe și ca oamenii să își dorească să vină mai repede primăvara. În acest fel organizează Fărșangul și se bucură că vremea se mai încălzește.

Etnografii sunt de părere că „fărșangul” este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spațiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. Balul de fărșang se ținea pe ascuns și în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here