Hunedoara: Poveștile Castelului Corvinilor

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Prima poveste. Povestea Turnului pictat.

Turnul pictat sau turnul buzdugan, se află în partea nord-estică a Castelului, fiind unul dintre cele mai interesante turnuri ale cetății. A fost construit în aşa fel încât să înlocuiască în actuala planimetrie vechiul turn-locuință al castrului regal. Turnul a fost ridicat în vremea când stăpân aici era Ioan de Hunedoara, cândva între anii 1440-1444, plănuit în aşa fel încât, împreună cu celelalte turnuri (despre care vom povesti în „episoadele” următoare) să alcătuiască o nouă fortăreață, mai mare, mai puternică, pregătită a face față oricăror atacuri. Turnul era circular, cu un singur etaj şi un acoperiş ca o cupolă, care îl făcea să arate ca un buzdugan.
În vremea regelui Matia Corvin, turnul este acoperit cu o fantastică frescă, ce se mai păstrează şi astăzi. Acoperişul actual i-a fost adăugat în secolul al XIX-lea şi tot atunci i s-a adăugat statuia de bronz care-l înfățişează pe Ioan de Hunedoara. Pe steagul purtat de cavalerul din turn este înscris anul 1873, anul în care a fost montat ca un memento al încheierii lucrărilor de restaurare care au salvat castelul de la ruina în care rămăsese după marele incendiu din 1854.
Bibliografie: Velescu Oliver, Castelul de la Hunedoara, Bucureşti, 1961.

Povestea Turnului Capistrano.

Turnul Capistrano (1440-1444) este un alt turn al castelului extrem de frumos, fiind amplasat la 32 m Sud de Turnul porții de Vest, și în partea de Sud-Vest a castelului. Acest turn este scund, cu două niveluri de apărare, are un diametru de 6 m și ziduri cu o grosime de 2,40 m. În fusul turnului se pot vedea două camere de tragere suprapuse, cu guri de foc înguste. Acestea în secolul al XVII-lea au fost umplute. Camerele de tragere nu sunt vizitabile nici astăzi, dar în schimb gurile de foc se văd foarte bine din exterior. Partea superioară a turnului a fost construită pe console bogat articulate, care privite din exterior se aseamănă cu nişte pilaştrii susţinuţi de contraforţi. Interiorul construcţiei superioare este dreptunghiular şi are boltă în cruce, în formă de ogivă. Dintre consolele boltei cele două din partea nordică sunt originale, celelalte două sunt replici, ele sunt decorate cu motive ornamentale în partea lor superioară iar în partea inferioară se găseşte câte o rozetă. La constucţia bolţii s-au folosit nervuri cu două canaturi, iar primul canat este articulat cu lamele. Cheia de boltă este decorată cu stema familiei Szilagyi şi este aşezată într-o ramă trilobată. Din cele două ferestre împărţite în cruce nu au rămas decât fragmente, sunt restaurate în mare parte, dar sunt autentice. Turnul Capistrano reprezintă o mărturie a primei cetă i construite de Ioan de Hunedoara, a purtat i numele mai târziu de “Turnul  paharnicului”, i-a fost atribuit ca locuin ă lui Ioan Capistrano(1386-1456) în timpul ederii sale la Hunedoara. Turnul acesta , la care se ajunge urcând o scara îngustă, a avut odată ntreaga sa fa adă la exterior. Încăperea din turn are planul pătrat, de i turnul este circular. Aspectul de astăzi este cel din timpul transformărilor făcute la castel către mijlocul secolului al-XV-lea. Încăperea este boltită, nervurile gotice având acelasi profil ca i cele ale capelei. Piesa cea mai interesantă a încăperii este însă căminul, frumos decorat i datând din aceea i epocă, fiind unica piesă de acest gen care s-a păstrat în castel. Urmele golurilor de fum, a hornurilor descoperite în mai multe părti, ca si a cos urilor care se văd în stampele vechi, confirmă existen a lor.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Bibliografie: – Velescu Oliver, Castelul de la Hunedoara, Bucuresti 1968;  www.castelulcorvinilor.ro;  Lupescu Radu, Vajdahunyad vára a Hunydiak korában, (Cetatea de la Hunedoara în timpul Hunedorenilor), 2007

Povestea Turnurilor

Pe lângă turnurile de formă circulară, Castelul Corvinilor a fost dotat şi cu alte trei turnuri de formă patrulateră. Turnul Nou de Poartă este unul dintre acestea. Construit pe latura nord-vestică a castelului avea atât rol de apărare fiind în acelaşi timp și turn de poartă. Este format dintr-un parter si trei etaje.Ultimul nivel are  o frumoasă galerie de lemn, adaugată în secolul  al XIX-lea.Parterul era boltit, prevăzut cu ziduri groase ,de aici putând pătrunde atât în închisoarea castelului cât şi în bastionul de tortură. Etajul întâi  este format dintr-o singură  cameră, ce are pe laturile sale estică si vestică câte un balcon închis, frumos împodobită cu un plafon casetat, în stil neo-gotic. În secolul al XVII-lea nivelurile superioare îşi pierd funcția de apărare fiind transformate în camere de locuit.Primul etaj poartă în prezent denumirea de  „Camera Domnițelor”șigăzduiește o expozițiedeosebit de interesantă,“Evoluţiaîntimp a CasteluluiCorvinilor”.

Înprezent, turnulreprezintăintrareaprincipalăa CasteluluiCorvinilor, rolpe care îlîndeplineșteîncă din secolul al XVII-le.

Bibliografie:        Velescu Oliver, Castelul de la Hunedoara, Bucureşti, 1961.

Despre Muzeul Castelul Corvinilor
Str. Castelului nr. 1-3, Hunedoara, cod 331141

http://www.castelulcorvinilor.ro

PROGRAMUL DE VIZITARE LA CASTELUL CORVINILOR ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 APRILIE 2018:

Luni 12:00-17:00*
Marți 9:00-17:00*
Miercuri 9:00-17:00*
Joi 9:00-17:00*
Vineri 9:00-17:00*
Sâmbătă 9:00-17:00*
Duminică 9:00-17:00*
*ultima intrare se face cu 45 minute înainte de ora închiderii (16:15).

TARIFE conform HCL nr. 460/2018

Adulti – 30 Lei

Pensionari – 15 Lei
Elevi/studenti – 7 Lei

Tarife pentru grupuri: Grup organizat : > 20 de persoane:
– Adulti – 25 Lei
– Pensionari – 10 lei/pers.
– Elevi/studenţi – 5 lei/pers.

Taxa Ghidaj – 30 Lei limba romana, 60 lei limba straina
Taxa Foto amator – 5 Lei
Taxa Video amator- 15 Lei

Taxa filmare – 3100 Lei/zi

Taxa Ghidaj Multimedia – 8 Lei/dispozitiv
Taxa foto operator profesionist – 110 Lei/ora

Taxa inchiriere Capela – 1100 Lei/ora

Taxa închieriere sala evenimente private, altele decât petrecere – 1600 lei/ora/sala

Taxa utilizare spațiu Curtea Husarilor oficiere căsătorii – 1100 lei/ora

Muzeul de la Hunedoara a fost înfiinţat în anul 1974, instituţia fiind gãzduitã de cel mai important monument medieval din sud-vestul Transilvaniei. Iniţial, tematica expoziţiilor din muzeu s-a concentrat pe perioada medievalã, însã în scurt timp, paleta tematicã s-a extins, punându-se bazele colecţiilor de arheologie, etnografie, artã decorativã şi carte veche.

Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara s-a aflat pânã în anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, dupã acest moment funcţionând ca şi instituţie independentã, sub coordonarea Primãriei Municipiului Hunedoara.

Centrul de Informare Turistică Hunedoara
Pentru informații despre călătoria d-voastră spre Hunedoara, puteți cere informații aici:
Tel/Fax +40.354.880.011
informareturisticahd@gmail.com

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
SURSĂPrimăria Hunedoara
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here