Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

FOTO: Facebook https://www.facebook.com/klausiohannis/photos/a.632202593533662.1073741828.632184113535510/1118000771620506/?type=3&theater
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 10 ianuarie a.c., la Ateneul Român, un discurs în cadrul ceremoniei de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Vă prezentăm în continuare textul discursului:

„Domnule Preşedinte al Parlamentului European, dear Antonio Tajani,

Domnule Preşedinte al Consiliului European, dear Donald Tusk,

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Domnule Preşedinte al Comisiei Europene, dear Jean-Claude Juncker,

Domnule Preşedinte al Senatului,

Doamnă Prim-ministru,

Distinşi membri ai Colegiului Comisiei Europene,

Distinşi invitaţi,

Doamnelor şi domnilor,

Este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei Preşedinţii a ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european.

Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care cu toţii am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume, o construcţie de pace şi prosperitate, şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene.

Astăzi, cu aceeaşi convingere preluăm exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.

Doamnelor şi domnilor,

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât şi externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migraţia şi securitatea în vecinătatea sa imediată şi dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinţii fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi în valorile sale.

Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic şi un proiect viabil.

Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil.

Ei sunt dovada că „uniţi în diversitate” nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunţa la principiile şi valorile fondatoare.

Distinşi invitaţi,

Ca parte integrantă a acestei comunităţi europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună.

Ştim cu toţii că exercitarea unei Preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor.

Mai multă unitate şi coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post – 2020, iar contextul Preşedinţiei României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European.

Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că, prin unitate şi consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun.

Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acţiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european.

După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluţia Uniunii Europene şi avem încrederea că reuniuni de o semnificaţie aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine.

Îmi exprim dorinţa şi speranţa ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice şi unite.

Doamnelor şi domnilor,

Astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de şase luni importante pentru ţara noastră şi pentru Uniune.

Ne propunem să reuşim împreună, pe parcursul acestor luni, să consolidăm unitatea şi coeziunea, într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor.

Vă doresc succes şi vă mulţumesc!”

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here