De 18 ani, Festivalul Brazilor de Crăciun aduce copiii la şcoală

FOTO: http://www.tribuna.ro/images-up/2016_03_20_17_povestea-unei-familii-care-a-adoptat-doi-frati-lasati-in-voia-sortii-de-parinti_30609.jpg
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Doar 6% dintre copiii vulnerabili din oraşele mari au acces la servicii gratuite de sprijin educaţional

România pierde pe drumul spre şcoală, în fiecare an, aproape 30.000 de copii înainte de a termina gimnaziul, copii care nu se mai regăsesc ulterior, decât în număr infim, în programe speciale de reincluziune educaţională. Astfel, copiii care provin din familii aflate în sărăcie relativă (sub 60% din mediana veniturilor), odată ce abandonează şcoala, sunt abandonaţi de întreg sistemul social, pentru că reintegrarea lor presupune o reţea funcţională de servicii publice şi programe focusate pe beneficiar, pe care România nu o are.

Copiii vulnerabili din oraşele mari au cel mai redus acces la programe de sprijin

În ceea ce priveşte accesul copiilor din România, cu vârsta între 6 şi 12 ani, la servicii de tip after-school, indiferent de mediul de provenienţă al familiei sau de venituri, 84,1% dintre copii nu au acces, în condiţiile în care media UE este de 65,9%. Datele oficiale (EUROSTAT) arată că situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât copilul face parte dintr-un mediu socio-economic vulnerabil din marile oraşe: doar 6% dintre copiii care provin din familii vulnerabile din oraşele mari au acces gratuit la servicii educaţionale de suport, în vreme ce în urbanul mic procentul ajunge la 38,6%. În ceea ce priveşte situaţia copiilor din mediul rural, dintre cei care provin din familii afectate de sărăcie relativă, numai 8,9% beneficiază gratuit de programe de sprijin pentru educaţie.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

De cealaltă parte a balanţei, rata abandonului şcolar rămâne constantă: în perioada 2010-2017, între 25.000 şi 35.000 de copii au abandonat, anual, învăţământul primar şi gimnazial, conform statisticilor INS. Numai în anul şcolar 2016-2017, 26.850 de copii au părăsit şcoala, înainte de încheierea ciclului gimnazial.

De ce?

Răspunsul este frust: pentru că, pe de o parte, sărăcia este un factor de discriminare educaţională, care deschide un cerc vicios în care copilul rămâne prins, iar, pe de altă parte, politicile publice nu au ca prioritate şcoala.

România a alocat pentru educaţie unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparaţie cu statele membre UE. Deşi Legea 1/2011 privind educaţia naţională stabileşte ca din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale să fie alocat minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv (art. 8), ţara noastră a alocat în 2017 şi 2018 sub 3% din PIB (2,86%, respectiv 2,98%).

„La fiecare rectificare bugetară aproape, constatăm că educaţia mai pierde nişte bani. Asta, în condiţiile în care finanţarea oricum e deficitară, iar modul de repartizare a banilor îl ocoleşte tocmai pe copilul aflat în situaţie de risc. Situaţia copiilor vulnerabili este dramatică: avem în faţă imaginea brută a felului în care copilul este pierdut de sistem, pentru că numai 16% dintre cei care au nevoie primesc, în mod real, sprijin pentru a putea rămâne în şcoală. Recuperarea acestor copii este o preocupare majoră pentru Salvaţi Copiii România”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Finanţarea deficitară a învăţământului, multiplele reforme începute şi abandonate pe traseu au făcut ca, în doar opt ani, costurile ascunse ale educaţiei să se dubleze: în medie, de la 1.490 lei per copil la 3.093 lei, potrivit ultimei cercetări realizate de Salvaţi Copiii România. Decontul îl plătesc părinţii, iar copiii ai căror părinţi nu au resursele financiare necesare sunt vulnerabilizaţi şi discriminaţi din start.

De 18 ani, Festivalul Brazilor de Crăciun aduce la şcoală copiii aflaţi în risc de abandon

Festivalul Brazilor de Crăciun este evenimentul de tradiţie al Organizaţiei Salvaţi Copiii. An de an, Festivalul şi-a deschis porţile companiilor, personalităţilor publice, tuturor celor care au înţeles că investiţia în garantarea dreptului la educaţie pentru toţi copiii este un cec în alb pentru societate.

Într-o seară unică a anului, designeri implicaţi îşi pun creativitatea în joc şi dau naştere unor adevărate poveşti de Crăciun, despre bucurie, căldură şi cărţi citite. Pentru că toţi copiii ar trebui să aibă garantat dreptul de a citi, brazii sunt licitaţi, iar fondurile ajung direct la copiii care au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a putea învăţa în şcoală.

Iar rezultatele se văd

În cei 18 ani dedicaţi exclusiv cauzei copiilor pentru care educaţia rămâne un drept numai pe hârtie, Salvaţi Copiii România a readus în şcoală 34.485 de copii din 36 de judeţe, dintre care în programe de tip Grădiniţă estivală – 7.556 de copii, în programe de tip Şcoală după Şcoală – 23.083 de copii, iar în programul A Doua Şansă – 3.846 de copii, reuşind să strângă cu ajutorul companiilor suma de 4.547.800 de euro. Sunt copii recuperaţi şi care, odată ce primesc sprijin, luptă cu adevărat pentru şansa lor, aşa cum o arată şi rezultatele.

Astfel:

– Dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale şi educaţionale ale grădiniţelor estivale Salvaţi Copiii, aproape 93% sunt şcolarizaţi, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învăţământ de masă (şcoală/grădiniţă), iar diferenţa, de 4,61%, se află în străinătate, în urma migraţiei economice a părinţilor;

– În programul Şcoală după Şcoală – 92% dintre copii au înregistrat progrese şcolare faţă de situaţia anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate şcolare bune şi foarte bune, iar 20% dintre ei au obţinut premii la concursurile şcolare;

– În programul A Doua Şansă – în medie, 85% dintre copii au promovat cel puţin un modul la sesiunile de examinare organizate anual.

Ambasadorii binelui

Brazii pentru Ediţia de majorat a Festivalului Brazilor de Crăciun au fost creaţi de:

– Doina Levintza – Stephan Pelger & Club Med – Inside Academy & JYSK România – Dhaniel Nora-Purple Flowers & Sephora – Dorin Negrău – Octavian Roman-Creativ Interior, cu sprijinul Stwoodio – WizzDesign & Iulia Totoianu, cu sprijinul Libris.ro – Anca Fetcu Lupu, cu sprijinul Olin & Oscar Downstream – Nicu Bocancea & Florăria Iris – Veronica Schmidt & Fundaţia Michael Schmidt – Laura Hîncu & Green Spots – Le Midi, Fine Italian Jewelry – Art Safari Bucureşti – Anton Sandu & STYLAND – Tudor Laban & Obsentum – Adela Pârvu & Stona.ro – Ioana Uretu-Cărţi, Dulciuri şi Flori & Metropolitan Jewelry – Maria Finta, Ioana Vallimarescu şi Luiza Niculusca & Time Critical Line – Mihaela Bachmann – Ana & Maria Mohonea – Ştefania Mircea & Salvaţi Copiii.

Sponsorii ediţiei 2018 sunt:

Sponsori Diamond: Catena.

Sponsori Platinum: Kaufland România – 360 Revolution – ClassIN – Deutek România- Carrefour – Renovatio – Unilever.

Sponsori Gold: Agro-Est Muntenia – Deutsche Leasing – One United Properties – Romanian Business Consult.

Sponsori Silver: Agricost – Altius – BASF – BCR – Cannah – BNP Paribas Cardif – Clifford Chance Badea – COS – Dexion Storage Solutions – Dorna – Maresi – Mercedes-Benz – Oscar – Pepco – Renault – Secom – Sky XS AirCargo – Starbucks – Tezyo, by Otter Distribution – Water Systems.

Comitetul de organizare al evenimentului: Amalia Năstase, Andreea Raicu, Cornel Ilie, Florentina Tararache, Jean Paul Bottcher, Laura Coroianu, Tereza Munteanu şi Gabriela Alexandrescu.

Festivalul Brazilor de Crăciun este un eveniment de strângere de fonduri organizat anual de Salvaţi Copiii România, care are ca centru de interes o licitaţie specială de brăduţi de Crăciun, creaţi exclusiv pentru această ocazie, de unii dintre cei mai cunoscuţi designeri autohtoni. Devenit una dintre atracţiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină proiectele educaţionale derulate de Salvaţi Copiii România.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României. Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignoră strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.750.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here