Se estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente

FOTO: http://www.moldova.org/wp-content/uploads/2016/03/medicamente_4.jpg
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Vremea antibioticelor trece! Trebuie să acţionăm acum!

Situaţia rezistenţei bacteriene şi a consumului de antibiotice în 2017 în România

Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, la nivel mondial. Se estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 în Uniunea Europeană. O estimare efectuată cu datele comunicate pentru anul 2015 plasa România pe locul 3 între statele UE privind impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice (o estimare de 1740 decese, afectări de durată ale stării de sănătate).

Potrivit raportului elaborat de către Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) în România, în anul 2017 se remarcă o tendinţă uşoară de reducere a consumului total de antibiotice în medicina umană (cu 12% faţă de anul 2015), însă cu păstrarea consumului crescut de antibiotice de rezervă şi a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, în special în sectorul spitalicesc.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Rezultatele preliminare ale studiului de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale (nosocomiale) şi a consumului de antibiotice în spitale efectuat anul 2017, indică o persistenţă a prescrierii exagerate de antibiotice (profilaxie perioperatorie cu durata de peste 24 de ore în peste 80% din cazuri, 43% dintre pacienţii internaţi într-o anumită zi primesc antibiotice). Infecţiile asociate asistenţei medicale din acest studiu sunt în procent de 5,9% din totalul pacienţilor după validarea ECDC/INSP (cifră apropiată de valorile înregistrate în statele membre ale UE), ceea ce depaşeşte, evident, raportarea de rutină de doar 0,53% din pacienţii externaţi.

Informaţiile au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat de către Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, joi, 15 noiembrie 2018. Seminarul a avut ca temă rezistenţa la antimicrobiene. Seminarul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Mondiale şi Europene a Conştientizării asupra utilizării Antibioticelor, care este marcată anual în luna noiembrie. Cu această ocazie, au fost prezentate date privind rezistenţa bacteriilor implicate în producerea infecţiilor invazive şi consumul de antibiotice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în România, pentru anul 2017.

La eveniment au participat Prof. Dr. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” Bucureşti, Conf. Dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Prof. Dr. Gabriel Adrian Popescu – Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” Bucureşti, Dr. Roxana Şerban – Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Săptămâna Mondială a Conştientizării asupra Antibioticelor

Cu ocazia Săptămânii de Conştientizare asupra utilizării Antibioticelor 2018, marcată anul acesta între 12-18 noiembrie, OMS şi Biroul său Regional pentru Europa se alătură Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) şi Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) pentru a sprijini guvernele statelor membre să utilizeze abordarea integrata ONE HEALTH ca răspuns la emergenţa rezistenţei la antimicrobiene care ameninţă sănătatea publică, progresele realizate de medicină în ultimele decenii şi, de asemenea, dezvoltarea economică la nivel global.

Situaţia gravă în care ne aflăm se explică prin:

Utilizarea în exces sau necorespunzătoare a antibioticelor în tratamentul sau profilaxia infecţiilor umane

Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în creşterea animalelor şi în piscicultură, inclusiv antibiotic aparţinând aceloraşi clase

Faptul că bacteriile multirezistente se pot transmite deopotrivă între oameni şi animale

Consumul de produse alimentare care conţin mici cantităţi de antibiotic introduse în hrana animalelor

Poluarea mediului cu antibioticele folosite în sectorul uman şi veterinar

Pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene, O.M.S. a dezvoltat, împreună cu agenţiile partenere din cadrul Naţiunilor Unite, conceptul ONE HEALTH care permite supravegherea şi aplicarea integrată a măsurilor necesare în toate domeniile care influenţează acest fenomen natural care este însă amplificat de activităţile umane.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here