Consiliul Judeţean Sibiu continuă să compenseze subfinanţarea asistenţei sociale din judeţ

ARHIVĂ FOTO: Consiliul Județean Sibiu
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Un grup de câteva zeci de persoane care lucrează în domeniul asistenţei sociale au pichetat în cursul dimineţii în faţa Consiliului Judeţean Sibiu, nemulţumiţi că nu primesc sporurile salariale, problema principală fiind sporul pentru condiţii vătămătoare stabilit de guvern în acest an prin HG 153/2018.

Încă de la prima oră, conducerea Consiliului Judeţean Sibiu i-a invitat la un nou dialog, în continuarea întâlnirilor periodice pe care liderii de sindicat i-au avut de altfel cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu în ultimele luni. La discuţiile de azi au participat liderii de sindicat din Sanitas, Cartel Alfa, dar şi angajaţi din sistem (asistenţi maternali, educatori etc.)

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu le-au amintit celor prezenţi că alocările deficitare de la nivel naţional în asistenţa socială au fost încă din luna iunie compensate de Consiliul Judeţean Sibiu, care a alocat lunar prin hotărâri de consiliu diferenţa necesară acoperirii salariilor, fără de care angajaţii din sistem nu ar fi avut asigurate nici măcar salariile de bază. Chiar şi la ultima rectificare bugetară a guvernului, suma primită de judeţ este cu 5 milioane lei în minus faţă de suma solicitată de Consiliul Judeţean Sibiu pentru asistenţa socială. Consiliul Judeţean Sibiu va continua să acopere din bugetul propriu diferenţa, iar prin următoarea şedinţă de consiliu judeţean către DGASPC (care este ordonator secundar de credite) se vor aloca, luând de la alte capitole, sumele necesare acordării sporului din Anexa la HG 153/2018 pentru condiţii vătămătoare, atât pentru sistemul de protecţie pentru copii, cât şi pentru centrele pentru adulţi, la nivelul minim prevăzut de lege.

Conducerea Consiliului a subliniat că dacă lucrurile nu se schimbă la nivel naţional, ne vom afla şi anul viitor în aceeaşi situaţie. Subfinanţarea sistemului social este o problemă în toată ţara, nu doar la Sibiu, întrucât la nivel naţional s-au adoptat măriri salariale şi sporuri fără a identifica sursele de finanţare suplimentară. Un mesaj pentru liderii de sindicat a fost acela de a depune eforturi pentru actualizarea cât mai rapidă de către guvern a standardului de cost în asistenţa socială, standard în baza căruia se calculează alocările pe care le primeşte consiliul judeţean pentru asistenţa socială. În prezent, acest standard nu a mai fost actualizat din 2015 şi nu corespunde nevoilor actuale.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu au mai comunicat faptul că vor efectua deplasări în toate centrele pentru a avea discuţii directe cu angajaţii şi a explica situaţia privind drepturile salariale şi modul în care se acoperă finanţarea, având în vedere dezinformarea existentă în rândul angajaţilor DGASPC, în ciuda unui dialog constant cu liderii de sindicat.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here