Bistrița: Salvaţi Copiii continuă dotarea maternităţilor cu aparatură medicală necesară salvării prematurilor

FOTO: ARHIVĂ
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Organizaţia Salvaţi Copiii România dotează Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa cu aparatură modernă, ce constă într-un ventilator de suport respirator în valoare de 23.741 Euro.

Donaţia este importantă pentru Secţia de Neonatologie a spitalului. În anul 2017 au fost îngrijiţi aici 1.631 de nou-născuţi, dintre care 167 prematuri, 26 având o greutate sub 1.500 de grame. De la începutul anului 2018, au fost îngrijiţi 109 prematuri din 1.539 de nou-născuţi. Aceasta este a doua oară când Salvaţi Copiii România ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în anul 2015 fiind donate un incubator de transport şi o lampă de fototerapie în valoare totală de 14.000 Euro.

Dotarea are loc în al şaptelea an al campaniei de reducere a mortalităţii infantile, în care Salvaţi Copiii dotează cu 122 de echipamente medicale 37 de maternităţi. Astfel, până la sfârşitul anului 2018, bilanţul programului va cuprinde 88 de maternităţi dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri. Eforturile sunt consistente şi necesare, în lipsa unor politici publice coerente, care să le asigure medicilor din maternităţi aparatura medicală vitală salvării copiilor care vin pe lume prea devreme.

„Echipamentele medicale lipsă sau uzura celor existente reprezintă una dintre cauzele majore care influenţează negativ rata mortalităţii infantile. Este greu de acceptat că o ţară cu instituţii europene are maternităţi unde un copil poate să moară, pentru că nu există aparatură medicală performantă. Noi vorbim cu medicii, facem o analiză detaliată a fiecărei maternităţi în parte şi astfel, piatră cu piatră, ridicăm practic un sistem medical care să îi salveze pe nou-născuţii prematur. E formidabil că pe acest drum nu mai suntem singuri, suntem alături de oamenii şi companiile care ne susţin”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care companiile îl au la îndemână pentru a salva viaţa prematurilor: „Această campanie este despre solidaritate şi ne priveşte pe toţi. Mecanismul de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit al companiilor reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităţilor cu aparatură vitală de ultimă generaţie necesară pentru salvarea vieţilor celor mici”.

Dr. Aurelia Tanca, şeful Secţiei de Neonatologie, a subliniat necesitatea ca medicii să aibă la dispoziţie aparatură medicală adecvată, pentru a putea interveni prompt în salvarea prematurilor: „Prematuritatea este sinonimă cu lupta din prima clipă pentru viaţă, pentru respiraţie. Copiii născuţi prea devreme luptă din toată fiinţa lor să respire şi au nevoie de tot ajutorul nostru. Din nefericire, un aparat de ventilaţie şi accesul la aparatură performantă imediată fac diferenţa între supravieţuire şi abandonarea luptei.”

Potrivit datelor din analiza efectuată de Salvaţi Copiii în 2016, maternităţile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unităţile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unităţile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoarele pentru nou-născuţi cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.

Companiile pot sponsoriza Organizaţia Salvaţi Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:

Societăţile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri şi 20% din impozitul pe profit datorat.

Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here