Proiectul naţional „Necenzurat”, implementat în şcolile şi liceele din judeţul Alba

ARHIVĂ, FOTO: http://cyd.ro/wp-content/uploads/2015/07/pr_inv.jpg
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba şi Consiliul Judeţean Alba, implementează, în anul şcolar 2018 – 2019, proiectul naţional de formare de abilităţi „Necenzurat”, în 36 unităţi de învăţământ din judeţul Alba, după cum urmează:

– Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia,
– Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia,
– Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia,
– Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia,
– Şcoala Gimnazială nr. 2 Sebeş,
– Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia,
– Liceul Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş,
– Şcoala Gimnazială Săsciori,
– Şcoala Gimnazială „Mihai Kogălniceanu” Sebeş,
– Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş,
– Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” Alba Iulia,
– Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni,
– Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”Alba Iulia,
– Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud,
– Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj,
– Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia,
– Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş,
– Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud,
– Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş,
– Liceul Teoretic Teiuş,
– Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna,
– Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ştefan” Alba Iulia,
– Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir,
– Şcoala Gimnazială Pianu de Sus,
– Şcoala Gimnazială Singidava Cugir,
– Şcoala Gimnazială Daia Română,
– Şcoala Gimnazială „Axente Sever” Aiud,
– Şcoala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra,
– Şcoala Gimnazială Câmpeni,
– Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu,
– Şcoala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud,
– Şcoala Gimnazială Petreşti,
– Şcoala Gimnazială Şugag,
– Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu” Blaj,
– Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud,
– Şcoala Gimnazială Galda de Jos.

Proiectul „Necenzurat” este implementat de către specialişti din cadrul CPECA Alba, formaţi la nivel naţional, şi de către psihologii şcolari din cadrul unităţilor de învăţământ enumerate mai sus, formaţi de către formatori autorizaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba Iulia. Specialiştii CPECA Alba asigură atât coordonarea, cât şi monitorizarea implementării proiectului în cele 36 unităţi de învăţământ.

Noile forme de prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilităţi sociale inteligibile, unde comportamentele sociale sunt introduse si exersate, ajutând astfel la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali, la îndemnul de a consuma droguri.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri si efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective.

Influenţa socială este cuprinsă în programe ca un factor de protecţie în prevenirea consumului de droguri. Metodele interactive utilizate în proiectul ,,Necenzurat” sunt axate pe intensificarea abilităţii de a integra relaţiile sociale şi o puternică reţea socială este antrenată în modul de abordare a drogurilor, a consumului de droguri şi a urmărilor acestuia.

Proiectul este compus din 12 lecţii, planificate pentru a fi parcurse în timpul unui semestru şcolar, şi au un caracter interactiv, dinamic, bazat pe multe jocuri de rol, exerciţii practice care stimulează creativitatea, invită participanţii la reflexie, dezvoltă o atitudine critică la adresa comportamentului adictiv şi îmbogăţesc cunoştintele despre substanţele psihoactive şi efectele acestora asupra dezvoltării psihosomatice.

Programul conţine şi o componentă adresată părinţilor copiilor participanţi, cu scopul de a facilita interacţiunea dintre elevi-familie-şcoală, prin pozitivarea relaţiilor şi raporturilor educaţionale privind educaţia pentru viaţă, precum şi dobândirea de abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, formarea de atitudini potrivite şi modele adecvate cu privire la abordarea situaţiei de consum.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba au fost tipărite materialele necesare implementării proiectului, respectiv caietele pentru elevi, ghiduri metodice pentru psihologii şcolari şi specialiştii CPECA care vor desfăşura lecţiile „Necenzurat”.

În anul şcolar 2017 – 2018, proiectul Necenzurat a fost implementat în 57 de clase din 44 unităţi şcolare din judeţul Alba. Au participat la cursurile „Necenzurat” un număr de 1160 elevi, iar la întâlnirile cu părinţii au participat un număr de 831 de părinţi.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here