Ce trebuie să faci pe timp de caniculă! Vezi recomandările ISU

FOTO: http://a1.ro/uploads/modules/news/0/2016/7/11/505346/1468236328ad1d93cd.jpg
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Având în vedere creșterea temperaturilor, precum și apariția efectelor caniculei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Unirea’ al județului Alba recomandă populației, autorităților publice locale si conducătorilor operatorilor economici să respecte următoarele măsuri de prevenire, astfel:

I. Prevenirea incendiilor

În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile județene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu și, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituțiilor din zonele menționate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:

— Identificarea și nominalizarea sectoarelor de activitate în care crește riscul de incendiu în condițiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate și a lipsei de precipitații, urmând a se stabili măsurile de protecție specifice.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

— Asigurarea și verificarea zilnică a instalațiilor de stingere și a rezervelor de substanțe stingătoare.

— Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.

— Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, și dotarea acestora cu mijloace de primă intervenție.

— Restricționarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălziri excesive

— Intensificarea activităților cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole și în locuri cu vegetație forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.

— Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicție, se stabilesc și se marchează de persoanele în drept.

— Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți.

— Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.

— Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.

II. Perioada caniculară poate fi însoțită de o creștere a numărului incendiilor de vegetație și în special a celor de miriști.

În condițiile în care se obțin aprobările cerute de legislația în vigoare, arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

— condiții meteorologice fără vânt;

— parcelarea miriștii în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;

— izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;

— desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

— asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;

— asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;

— asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.

III. ATENȚIE LA SCĂLDAT!

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu consecințe tragice, adresăm cetățenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, pe timpul desfășurării unor activități recreative specifice acestei perioade:

Scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;

Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici ori în cadă;

Nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare;

Nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave;

Urmăriți continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinților sau altor persoane mature, chiar dacă știu înota;

Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;

Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;

Intervenția de urgență în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieți, iar semnele care vă indică iminența înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ținut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilație și gâfâială; ochii sticloși, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeței apei cu brațele.

Pentru perioada caniculară, recomandăm populației respectarea următoarelor măsuri de prevenire, astfel:

ÎNAINTE DE CANICULĂ:

Verificați funcționarea corectă a sistemului de aer condiționat. Izolați ferestrele.

Montați temporar, între ferestre și perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).

Acoperiți ferestrele în care bate soarele dimineața sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

ÎN TIMPUL CANICULEI:

Rămâneți în casă și limitați expunerea la soare.

Ideal ar fi să locuiți la etaje inferioare în cazul în care nu aveți sistem de aer condiționat.

Petreceți-vă cea mai mare parte a zilelor călduroase în clădiri publice precum biblioteci, școli, teatre, centre comerciale etc.

Mâncați regulat, echilibrat și ușor. Evitați utilizarea sării.

Beți multă apă. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricționare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reținere a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a crește aportul acestora.

Limitați consumul de băuturi alcoolice.

Purtați haine ușoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea.

Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi.

Nu lăsați niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.

Evitați muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei. Utilizați un sistem de contact permanent cu o altă persoană și luați pauze frecvente.

În condiții de caniculă se pot declanșa diferite afecțiuni. Iată câteva dintre acestea, simptomele lor și cum puteți acorda primul ajutor:

AFECȚIUNE SIMPTOM PRIM AJUTOR

ARSURI Înroșirea pielii și dureri, posibil bășici, febră, durere de cap Faceți un duș, folosind săpun pentru curățarea porilor. Folosiți îmbrăcăminte uscată, curată și consultați un medic.

CRAMPE Spasme dureroase, de obicei în mușchii de la picioare și cei abdominali; transpirație greoaie. Duceți victima într-o încăpere răcoroasă. Masați ușor mușchii afectați pentru a dispărea spasmele. Dați-i să bea câte o jumătate de pahar de apă rece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupeți administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă.

EPUIZARE

Transpirație greoaie dar pielea poate rămâne rece, palidă sau roșiatică. Puls slab. Este posibil ca temperatura corpului să fie normală, dar să înceapă să crească. Sunt posibile stări de leșin, amețeală, vomă, oboseală sau dureri de cap. Așezați victima culcată într-un spațiu răcoros. Scoateți-i hainele. Puneți-i haine răcoroase și umede. Duceți victima într-un spațiu cu aer condiționat. Dacă victima este conștientă dați-i să bea apă. Asigurați-vă că o bea în înghițituri mici. Dați-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute. Întrerupeți administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă. Dacă victima începe să vomite solicitați imediat ajutor medical.

ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

(SITUAȚIE MEDICALĂ DE URGENȚĂ SEVERĂ)

Temperatura corpului foarte mare; piele fierbinte, roșie și uscată, puls rapid și slab; respirație rapidă. Posibil, în stare de inconștiență. Sunați la 112 sau duceți victima de urgență la spital.

Întârzierea poate fi fatală. Mutați victima într-un spațiu răcoros. Scoateți-i hainele.

Introduceți-o într-o cadă cu apă rece sau udați-i corpul cu cârpe reci. Urmăriți dacă sunt probleme de respirația. Folosiți aerul condiționat. Prudență maximă.

DUPĂ CANICULĂ:

Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitații) poate afecta regiuni foarte mari și un număr ridicat de oameni. Ea creează condiții pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri și alunecări de teren.

În această perioadă cu risc maxim de incendiu, solicităm cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunțe de îndată la numărul unic de urgență 112 orice început de incendiu și să acorde sprijin autorităților locale și pompierilor în stingerea incendiilor de vegetație uscată sau la fondul forestier.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here