Mii de persoane au fost în vizită la ”Săptămâna Castelelor Deschise”

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Șase castele din Transilvania au întâmpinat peste 3000 de participanți între 24 și 27 mai, cu ocazia seriei de evenimente PIKNIK — Săptămâna Castelelor Deschise, coordonat de către programul Castel în Transilvania.

‘Ne bucurăm că prin seria de evenimente PIKNIK — Săptămâna Castelelor Deschise, Coaliția Castel în Transilvania s-a alăturat unei inițiative europene, în Anul European al Patrimoniului Cultural. Este foarte important pentru noi ca valorile reprezentate de castelele transilvănene să fie cunoscute de cât mai mulți, acasă și în străinătate de asemenea. Mulțumim proprietarilor entuziaști, și tuturor organizatorilor și asociațiilor pentru că s-au alăturat programului și pentru că au realizat o experiență de comunitate în aceste patrimonii culturale și turistice de mare valoare. Numărul mare de vizitatori și interesul deosebit arată că astfel de evenimente sunt necesare, de aceea, în viitor, dorim să continuăm organizarea evenimentelor similare’ — a declarat Balazsi-Pal A?gnes, coordonatoarea programului Castel în Transilvania.

Domeniul Mikes din Zăbala a așteptat vizitatorii pe 26 și 27 mai, iar în aceste două zile peste o mie de persoane au vizitat domeniul. Pentru familie este foarte important ca domeniul Mikes să fie centrul vieții culturale și economice locale — a accentuat Alexander Roy-Chowdhury Mikes.

Sâmbătă a fost ziua familiilor, iar duminică organizatorii s-au adresat iubitorilor de muzică clasică. În cadrul evenimentului intitulat PIKNIK, sâmbătă mulți și-au adus coșuri de picnic și au petrecut o zi la iarba verde a domeniului, iar copiii au luat parte la diverse activități vesele. La concertul de duminică, artista olandeză Rosanne Philippens a susținut un recital de vioară cu piese clasice, improvizații și piese de muzică populară.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Castelul Kalnoky din Micloșoara a fost deschis publicului tot sâmbăta și duminica, aici fiind peste 700 de vizitatori. Castelul construit în stil renascentist târziu a găzduit o expoziție de machete de husari de Schenk Karoly, iar pe lângă expoziția permanentă Muzeul Vieții Transilvănene, vizitatorii au putut admira și expoziția de costume teatrale de Tordai Hajnal.

Copiii au fost întâmpinați de ponei prietenoși și cărți de colorat cu castele. În grădină au putut porni la vânătoare de comori, au învățat dansuri populare și toți au petrecut ore de neuitat în umbra acestui patrimoniu construit minunat. Astfel, vizitatorii castelului și muzeului din Micloșoara au avut posibilitatea să cunoască valorile care definesc Fundația familiei Kalnoky.

Și în grădina castelului Kemeny din Brâncovenești s-a creat o atmosferă excepțională de picnic, cu pături și coșuri pline de bunătățuri. În cursul zilei de sâmbătă au fost în jur de 250 de vizitatori, care a participat la tururi ghidate, dar au și cutreierat castelul pe cont propriu.

După-masa, scena care a dat loc unor cărți de colorat uriașe, a fost preluată de un spectacol de dansuri populare și un recital de vioară de tânărul artist Tamas A?dam. Interiorul castelului a mai găzduit și expoziții de pictură din colecția domnului Dr. Madaras Sandor, respectiv creațiile artistului târgumureșean Kentelki Gabor.

Castelul Kornis din Mănăstirea a fost umplut de voie bună, dans, cățărare pe lăzi, jocuri de minge în 24 mai de către organizatorii și elevii din Gherla, Dej și Răscruci. Pe scenă mici și mari au dansat și cântat, iar numărul vizitatorilor este estimat la 500 de persoane.

În cursul zilei, proprietarul Geher Ferenc a condus două tururi ghidate unde a povestit despre istoria castelului, și dorința lui de a realiza o tabără pentru tineret pe domeniu. Picnicul aici a fost acompaniat de un concurs de gătit, unde echipe de elevi și-au pus la încercare talentul de gătit.

La Gilău, vizitatorii au găsit povești și jocuri, cărți de colorat, baloane de săpun și produse artizanale în 26 mai. Târgul a fost plin de jucării, bijuterii, obiecte de decor vesele, iar copiii au participat la povești și jocuri. Asociația Korzo a condus două tururi ghidate, unde cei 150-200 de vizitatori au putut afla istoria castelului Rakoczi-Banffy, care va fi renovat în următorii patru ani dintr-o finanțare europeană de 20 milioane de lei, câștigată de către Fundația Traditio Transylvanica.

Castelul Urmanczy din Toplița a așteptat vizitatorii pe 27 mai. Cei peste 500 de persoane au putut cutreiera castelul, pe melodiile anilor 1920-30. Mulți nu au mai fost niciodată la castel, alții au deja amintiri legate de acesta, și acum, am fost cu toții împreună aici la picnic — a subliniat Szabo Tekla, coordonatoarea restaurării castelului.

Copiii au fost așteptați de spectacole de pantomimă, cărți de colorat, vânătoare de comori cu ursuleți, iar personalul Ștrandului Urmanczy a oferit bunătățuri pentru cei care nu au adus de acasă, îmbrăcați în costume armenești.

Prin seria de evenimente PIKNIK — Săptămâna Castelelor Deschise, Coaliția Castel în Transilvania s-a alăturat inițiativei ‘Private Heritage Week’ (Săptămâna Patrimoniului Privat) lansate de către organizația European Historic Houses din Bruxelles. Scopul acestei inițiative este de promova clădirile monumente (castele, conace etc.) private din toată Europa prin a le deschide publicului larg în perioada 24-27 mai.

Coaliția ‘Castel în Transilvania’

Formată din proprietari și administratori de castele, are ca scop conservarea stării castelelor care fac parte din coaliție, cât și realizarea unor intervenții de prevenire, de restaurare a acestor edificii; în plus, coaliția are ca scop și organizarea de activități și proiecte de informare și promovare a edificiilor, și își propune să asigure consultanță profesională, la un nivel de bază.

Până la sfârșitul lunii aprilie 2017, coaliției i s-au alăturat 30 proprietari și administratori de castele și conace din Transilvania. Membrii actuali au identificat principiile directoare ale coaliției ca fiind comunicarea unică, gândirea comună, schimbul de experiență, planificarea comună și colaborarea continuă cu experții în domeniu. Activitatea coaliției este coordonată de Grupul PONT, în colaborare cu experți din domeniu.

Programul Castel în Transilvania

Dorim să contribuim la crearea unei rețele, abordări strategice și viziunii pe termen lung pentru valorificarea potențialului economic și social al castelelor din Transilvania prin intermediul unor metode de planificare locală și regională, de atragere a resurselor alternative necesare restaurării, punerii în funcțiune și prin crearea unei rețele de informare și de experți din domenii cu rol important în atingerea sustenabilității acestui segment al patrimoniului cultural construit al României și Europei.

Proiectul se adresează în mod direct proprietarilor și administratorilor castelelor din Transilvania, experților, organizațiilor civile și instituțiilor civile, administrațiilor publice locale care au rol în restaurarea și dezvoltarea sustenabilă, comunităților locale care au pe raza localității lor cel puțin un castel, precum și organizațiilor la nivel european implicate în protejarea patrimoniului cultural construit, entități ce pot folosi modelul și metodologia elaborată pentru a disemina și implementa aceasta și în alte locații.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here