Covasna: Primul Transylvanian BBQ Festival și Agrofest, în iunie la Sfântu Gheorghe

DCIM100MEDIA FOTO: ADR Centru
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Sfântu Gheorghe va găzdui, în perioada 8-10 iunie 2018, primul festival național barbecue, care se va desfășura sub denumirea Transylvanian BBQ Festival și Agrofest.

‘Și acest festival este organizat cu scopul ca județul Covasna să devină un centru turistic pentru Ţinutul Secuiesc. Evenimentele de acest gen atrag oameni atât din alte părți ale țării, cât și de peste hotare. În județul nostru, organizarea de evenimente a devenit una dintre ramurile turismului. Pentru aceasta, este necesară și organizarea de festivaluri noi, atractive și, nu în ultimul rând, profitabile din punct de vedere social și economic. Festivaluri care să ne facă cunoscuți în lume și să ofere experiențe de neuitat atât locuitorilor, cât și oaspeților care sunt atrase către locul evenimentului’ — a evidențiat Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, în cadrul conferinței de presă legată de acest eveniment.

Acesta a adăugat următoarele: ‘există numeroase exemple pentru faptul că suntem lideri în acest gen de activitate. Suntem printre primii din punct de vedere al organizării de evenimente culturale, artistice și ecvestre. Astfel de evenimente sunt: Galopiada Secuiască, concursurile naționale și internaționale de atelaje organizate la Bodoc sau Recrutarea husarilor. În domeniul culturii se remarcă Festivalul Reflex, Bienala de Grafică, respectiv Bienala de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, Festivalul Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii și Tineri de la Perko. În domeniul artei, Centrul de Artă din Transilvania și Spațiul expozițional Magma sunt unici în toată Transilvania. Festivalul Barbecue — al cărui aspect tradițional este promovat și pe plan internațional — intră în seria festivalurilor gastronomice, pe lângă Festivalul Kurtoskalacs și Parada Cârnaților.’ Tamas Sandor a declarat că el însuși preferă să utilizeze această tehnică tradițională de gătire lentă, deoarece, împreună cu fiul său, pregătește deseori carne de porc sau păstrăv pe piatră încinsă.

Legat de Transylvanian BBQ Festival și Agrofest, vicepreședintele CJ Covasna, Gruman Robert, a subliniat: ‘În cadrul acestei duble sărbători va avea loc și un concurs neoficial, care se va desfășura conform regulamentului de concurs al Kansas City Barbeque Society (KCBS). Anul viitor, acest concurs se va transforma într-o etapă din România a concursului american, iar în viitor urmează ca evenimentul să fie transformat într-un eveniment la nivel european.’

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

În competiție se pot înscrie echipe reprezentate de companii care funcționează pe teritoriul României și Ungariei care se vor întrece concurând la 5 categorii: pui, coaste de porc, spată de porc, piept de vită și un produs surpriză. Desigur, evenimentul va fi animat de diferite concerte și interpreți. ‘Acest festival este unic în România și sperăm că ne vom putea adresa nu doar celor interesați din județ și Ținutul Secuiesc, dar și locuitorilor regiunilor mai îndepărtate’ — a accentuat vicepreședintele CJ Covasna.

INdiVINO Wine & BBQ s-a alăturat concursului KCBS din Ungaria acum un an și jumătate. Debreczi Zsombor, membru oficial al juriului KCBS, a declarat că metoda de preparare a cărnii BBQ, are o tradiție de mai multe mii de ani. În mod tradițional, carnea se face timp de 10-12 ore, prin afumare într-o groapă săpată în pământ. Varianta modernă a barbecue-ului tradițional este smokerul cu flux orizontal și vertical, respectiv smokerul cu formă ovoidală. KCBS, pima organizație barbecue a lumii, își desfășoară activitatea de 30 de ani și are 20.000 de membri în toate colțurile lumii și organizează anual peste 500 de concursuri.

Debreczi a afirmat că cele două evenimente, festivalul BBQ și Agrofest, sunt compatibile în totalitate, deoarece, în cadrul festivalului barbecue, sunt preparate timp de chiar 2-3 zile patru feluri de carne — pui, coaste de porc, spată de porc, piept de vită — care pot fi achiziționate chiar și de la producătorii locali.

La concurs se așteaptă înscrierea a 10-12 echipe, printre care și echipe din România și Ungaria. În prezent, Falvai Janos, bucătarul șef al echipei INdiVINO BBQ, se consultă cu cele 3-4 echipe din Ungaria care vor participa din partea KCBS la competiția din Sfântu Gheorghe.

Transylvanian BBQ Festival și Festivalul Agrofest se vor desfășura în organizarea Consiliului Județean Covasna, alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna și INdiVINO Wine & BBQ, precum și în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv Școala Populară de arte și Meserii Sfântu Gheorghe.

Detalii privind evenimentul sunt disponibile pe site-ul: www.bbqfestival.ro, aflat în continuă extindere.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here