Sistemul centralizat de încălzire al Castelului Peleș, vechi de peste 135 de ani, s-a defectat!

Castelul Peleș - Credit FOTO: Giorgiana Croitoru
PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România, dar și unul dintre cele mai vizitate, trecându-i pragul peste 450.000 de persoane, anual. Impunătoarea clădire a fost construită la inițiativa primului Rege al României, Carol I, pentru a-i servi drept reședință de vară.

În prezent, castelul se află în propietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș. Acesta are 160 de camere și, alături de Castelul Pelișor, adăpostește aproximativ 15.000 de exponate de o valoare inestimabilă, dintr-un patrimoniu care constituie un total de 60.000 de piese.

Castelul Peleș a beneficiat de încălzire și curent electric, încă de la inagurarea sa, în anul 1883, fiind primul castel electrificat din Europa. De fapt, vorbim despre un adevărat castel avangadist, care a mai fost dotat, de către Regele Carol I, și cu lift, acoperiș mobil, dar și un aspirator central de praf.

După mai bine de 135 de ani, sistemul centralizat de încălzire s-a defectat. Conform muzeografilor de la Castelul Peleș, nu mai există căldură de mai bine de trei, patru săptămâni. O adevărată problemă, spun specialiștii, în condițiile în care miile de opere de artă, și nu numai, riscă să se degradeze.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

”Este foarte frig în castel. Și nu pentru a proteja operele de artă, din contră. S-a stricat sistemul de încălzire, stăm îmbrăcați ca afară. De mai bine de trei săptămâni, o lună, s-a stricat sistemul centralizat de încălzire și este foarte frig. Poate apărea igrasie, iar tablourile, mobilierul, au de suferit. Și așa pereții sunt destul de crăpați, există degradare. Nu s-au mai făcut restaurări încă de pe vremea lui Ceaușescu.”Ne-a relatat unul dintre muzeografii Castelului Peleș.

Mai mult, un alt muzeograf ne-a povestit faptul că problema ar putea fi cu atât mai mare cu cât sistemul centralizat de încălzire al Castelului Peleș, nu ar putea fi reparat.

Până când va fi luată o măsură în acest sens, angajații și muzeografii Castelului Peleș, sunt nevoiți să ”înghețe” de frig și să le prezinte turiștilor, castelul, la o temperatură de 4-5 grade Celsius.

Jurnaliștii Transilvania News au solicitat un punct de vedere din partea Familiei Regale, dar și a instituților abilitate. În momentul în care va fi primit un răspuns oficial, acesta va fi făcut public.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii.

Un tur complet al castelului, costă 60 lei pentru adulți, 30 lei pentru pensionari și 15 lei pentru elevi și studenți.

Surse:peles.ro; adevarul.rogandul.infoevz.ro 

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here