Salvamont Sibiu: Atenționări și recomandări pentru sezonul de iarnă

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

Întrucât numărul amatorilor de sporturi și drumeții montane este în continuă creștere și iarna tocmai a venit, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu intenționează să creeze un cadru plăcut pentru cei ce doresc să se bucure și de sezonul rece. Respectarea unor recomandări și sugestii poate fi cheia unei vacanțe reușite.

Odată cu venirea iernii, SPJ Salvamont Sibiu vine în sprijinul celor dornici de aventură sau sporturi montane de iarnă, cu un set de atenționări și recomandări menite să reducă riscurile de accidentare montană sau rătăcire.

SPJ SALVAMONT Sibiu

Atenționări și recomandări pentru sezonul de iarnă

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

Venirea iernii, pentru mulți, este și o invitație la munte, la distracție, la sport și la relaxare, dar, totodată, iarna poate aduce și situații neprevăzute care pot transforma o vacanță mult așteptată într-o conjunctură incomodă.

Pentru a preveni unele situații neașteptate, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu vine în sprijinul amatorilor de sporturi și drumeții montane cu o serie de recomandări menite să prevină eventualele evenimente nedorite.

În acest sens, este de preferat ca orice excursie să fie planificată și pregătită din mai multe puncte de vedere iar aspectele care trebuie neapărat luate în considerare înainte de a porni la drum sunt:

Condițiile meteo — pot duce la imobilizare în zone greu accesibile, din acest motiv recomandăm să vă informați asupra prognozelor pentru zona respectivă, să folosiți cât mai multe surse, să luați în considerare altitudinea la care se află locația pe care o vizați, deoarece temperatura scade cu aprox. 1 grad celsius la fiecare 100 de metri altitudine. Încercați să contactați persoane din locația respectivă (cunoscuți, cabanieri, jandarmerie, salvamont) pentru a strânge cât mai multe date despre vreme. La munte trebuie avute în vedere discrepanțele mari de temperatură între zi și noapte. Nu raportați vremea din oraș cu cea de la munte. Ascultați avertizările și recomandările organelor de poliție rutieră, în cazul în care plănuiți o deplasare cu mașina.

Cunoașterea Zonei — informați-vă despre zona în care vă veți deplasa, dotați-vă cu: hărți cât mai actuale, busolă, GPS (dacă se poate), solicitați informații despre trasee de la: serviciile salvamont sau organizații despre care sunteți sigur că activează în zonă. Ascultați doar de localnicii care sunt buni cunoscători ai zonei!

Echipamentul — Hainele și încălțămintea — este foarte important ca îmbrăcămintea să fie neapărat adaptată sezonului rece. Echipamentul de vară, chiar dacă este montan, nu răspunde cerințelor de iarnă. Întrucât principalul pericol în timpul iernii îl reprezintă hipotermia (scădere accentuată a temperaturii corpului, mult sub cea normală) care adesea este cauzată de umezeală și/sau vânt, vă recomandăm îmbrăcăminte din țesături impermeabilizate (tip Gore-Tex) și rezistente la vânt (tip wind stopper). În ceea ce privește încălțămintea, recomandăm bocanci tip gheată, pentru protejarea gleznei, impermeabili, talpă aderentă cu striații proeminente și căptușiți — atenție — a nu se utiliza bocanci de vară. Este recomandat să dețineți cât mai multe perechi de haine. Hainele ude trebuie schimbate și uscate în cel mai scurt timp. Atenție — extremitățile corpului (mâini, cap, nas, urechi, picioare) sunt cele mai expuse la degerături, motiv pentru care recomandăm protejarea corespunzătoare cu mănuși impermeabile, șosete groase, căciuli groase, mască pentru față și orice alte articole. Echipamentul trebuie verificat în prealabil, se recomandă încercarea echipamentului nou în trasee scurte, în oraș sau chiar și acasă. În urma unei utilizări îndelungate bocancii pot să creeze jenă, chiar dacă aceasta este insesizabilă în momentul achiziționării.

Alimentația — foarte importantă pentru timp de iarnă, aceasta trebuie fie consistentă, bazată pe elemente nutritive și chiar grăsimi. Precizăm că iarna efortul pentru deplasare este mult mai mare decât în alte anotimpuri, de asemenea, pentru menținerea temperaturii corpului este necesar un aport de calorii în alimentație. Recomandăm ca pentru ture montane pe timp de iarnă să existe o rezervă de hrană consistentă și dulciuri. Deshidratarea este un factor care apare frecvent și în sezonul rece din cauza vântului uscat sau efortului depus, în acest sens recomandându-vă consumul de lichide. Lichidele, de preferat ceai fierbinte, trebuie ținute în recipiente termo-izolate. A nu se ingera zăpadă în loc de lichide, în cazuri extreme aceasta trebuie transformată în apă prin fierbere.

Comunicarea — pentru orice excursie sau tură montană recomandăm să vă asigurați surse de comunicare eficiente — telefon mobil, stații radio. Totodată, trebuie avut în vedere faptul că în zonele montane acoperirea rețelelor de telefonie mobilă nu este uniformă, motiv pentru care este recomandat să existe telefoane din diferite rețele. Asigurați-vă posibilitatea de a efectua apeluri. Atenție — semnalul GSM poate dispărea în văi sau în depresiuni montane și poate fi recepționat în zonele deschise de vârf sau platouri montane. Pe parcursul unei ture montane, recomandăm monitorizarea frecventă a semnalului GSM pentru a cunoaște zonele din care se pot efectua apeluri și, la nevoie, să vă puteți întoarce în acele zone. Atenție — din cauza frigului, bateriile telefoanelor mobile se descarcă mult mai repede, motiv pentru care acestea trebuie încărcate la începutul turei și ținute într-un loc cât mai călduros. Înainte de a porni într-o excursie sau tură montană, anunțați persoane cunoscute, cabanieri sau salvamont, despre traseul pe care doriți să îl parcurgeți, incluzând date cât mai exacte, cum ar fi perioadă, locul de cazare/campare, zone ce vor fi parcurse cu denumiri de locații sau orice puncte de reper cunoscute.

Întotdeauna porniți în grup și cooptați persoane cu experiență. NU părăsiți grupul și nu părăsiți traseul anunțat. Evitați zonele necunoscute. Respectați avertizările specialiștilor sau ale cunoscătorilor.

Pentru că timpul de intervenție al echipajelor salvamont variază și poate ajunge și la 7-10 ore, este recomandat să dețineți echipament și provizii care să ajungă pentru o durată mai lungă decât cea estimată.

În completarea celor de mai sus SPJ SALVAMONT recomandă următoarea listă de dotări care trebuie avute în vedere la planificarea unei excursii:

FOLIE DE SUPRAVIEȚUIRE — poate fi găsită în farmacii la un preț mic și poate salva vieți.

RUCSAC — în care să poată fi depozitate alimente, lichide, haine și alte obiecte necesare.

OCHELARI — care să protejeze ochii și vederea de razele UV, ninsoare, vânt. Soarele produce radiații ultraviolete care pot distruge retina și corneea. Lumina reflectată în zăpadă poate mări cantitatea de radiații ultraviolete, astfel că cei care merg la schi fără ochelari de soare, riscă să se aleagă cu arsuri la nivelul corneei, din cauza luminii care se reflectă de pe zăpadă. Se poate ajunge la orbire temporară sau, în situații mai grave, chiar la orbire definitivă.

LANTERNĂ (cu baterii de rezervă) — pe timp de iarnă deplasarea este încetinită iar ziua scurtă — noaptea vă poate surprinde departe de destinație.

GPS — chiar dacă nu are harta exactă a locului, poată să rețină traseul parcurs și, la nevoie, întoarcerea este mult mai ușoară. Poate ajuta salvatorii să identifice locația dumneavoastră pe baza coordonatelor pe care le veți indica.

SCHIURI DE TURĂ sau RACHETE DE ZĂPADĂ—fac deplasarea mult mai ușoară și mai rapidă.

BEȚE TELESCOPICE — Reduc efortul, ajută la mersul pe jos și la păstrarea echilibrului.

TRUSĂ DE PRIM AJUTOR — care să conțină cel puțin: fașă, bandaje, plasture, vată, garou. În cazul în care nu dețineți o trusă de prim ajutor, este totuși recomandat un set de plasturi, pentru eventuale răni la picior cauzate de bocanci.

Aceste recomandări vin în sprijinul amatorilor de sporturi de iarnă, sunt menite să prevină și să reducă efectele accidentelor montane, dar nu pot atrage răspunderea SPJ SALVAMONT Sibiu pentru că fiecare persoană trebuie să își cunoască limitele, capacitățile și este responsabilă pentru acțiunile sau inacțiunile sale. Totodată, trebuie precizat faptul că practicarea sporturilor montane de iarnă prezintă riscuri ce pot avea consecințe grave, dintre care și moartea. Prin practicarea acestor sporturi se înțelege că fiecare își asumă răspunderea și că a înțeles riscurile la care se expune.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here