Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, nociv pentru județul Sibiu

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Pentru a evita costuri suplimentare pentru cetățeni, Consiliul Județean și ADI ECO Sibiu cer Ministerului Mediului ca deșeurile reziduale să poată fi tratate în județul Sibiu

Prima versiune a ‘Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și Planului Național de Prevenire a Generării Deșeurilor’, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, conține prevederi cu impact negativ pentru județul Sibiu: dacă s-ar aproba prin hotărâre de guvern în forma actuală, planul ar obliga județul Sibiu să transporte deșeurile reziduale pentru tratare în județul Alba, pe seama bugetelor și taxelor locale, ceea ce s-ar traduce într-o creștere de aproximativ 50% a cuantumului facturii din prezent. Soluția nu ar fi viabilă nici din punct de vedere tehnic, întrucât instalația de la Alba nu are capacitatea necesară.

Reprezentanții Consiliului Județean și ai ADI Eco Sibiu au contestat încă din primăvară aceste prevederi din planul național lansat în dezbatere, propunând soluții alternative prin care deșeurile reziduale generate în județ să poată fi tratate tot în județ, cu costuri mult mai mici și pentru cetățeni și pentru mediu. Construcția unei instalații de tratare mecano-biologică în județul Sibiu ar trebui demarată cât mai rapid, întrucât reduce cantitatea de deșeu rezidual depozitat la rampă și implicit factura cetățeanului.

Practic, e vorba de un utilaj prin care cantitatea de deșeu rezidual care merge în prezent la rampă s-ar reduce cu 95%. Dar dacă nu este prevăzută în planul național de deșeuri pentru a fi construită în județul Sibiu, o astfel de instalație nu primește autorizația de mediu. Până în 2020, România trebuie să reducă cu 50% cantitatea de deșeuri depozitată la rampă, pentru a evita plata unor penalități ce pot să ajungă la 200.000 euro/zi.

Propunerile autorităților sibiene au fost prezentate atât în cadrul unor întâlniri cu reprezentanții Ministerului Mediului, prin adrese scrise, cât și prin consultările publice organizate la București în perioada 26-28 iunie, dar se lovesc de o atitudine ostilă.

‘Nu am dorit să ieșim public pe acest subiect înainte de a epuiza demersurile instituționale, însă în consultările publice de săptămâna trecută ni s-a spus că propunerile noastre nu vor fi luate în considerare. Credem că planul național încearcă să ascundă greșelile din proiectele SMID, astfel încât să nu fie trași la răspundere cei care au supra-dimensionat lucrurile și să fie transferată răspunderea de la nivel național la nivel local — în cazul nostru să plătească sibienii, ceea ce este inacceptabil’ — afirmă președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Prin această versiune a planului se prevede pentru județul Sibiu ca începând cu anul 2024, deșeurile reziduale generate pe raza Județului Sibiu să fie transportate în vederea tratării mecano-biologice la instalația de tratare mecano-biologică situată în județul Alba, la Galda de Jos, construită prin proiectul SMID al județului Alba, instalație nefuncțională în prezent.

O primă problemă este de ordin tehnic: conform comunicării primite de la Consiliul Județean Alba prin adresa nr. 8234/04.05.2017, capacitatea instalației de la Galda de Jos — județul Alba nu a fost dimensionată și pentru procesarea deșeurilor reziduale din județul Sibiu. În al doilea rând, o astfel de soluție nu este viabilă și sustenabilă la nivelul Județului Sibiu, costurile fiind enorme. Reprezentanții ADI ECO Sibiu estimează costurile suplimentare generate de transferul, transportul și tratarea deșeurilor reziduale în județul Alba la aproximativ 1.700.000 euro/an. Soluția încalcă în mod flagrant prevederile Proiectului ‘Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu’ întrucât conduce la depășiri ale Planului anual de evoluție a tarifelor, modifică fluxul deșeurilor și limitează posibilitățile de dezvoltare a sistemului.

ADI ECO Sibiu, în punctele de vedere comunicate Ministerului Mediului prin adresele nr. 447/08.05.2017 și 578/14.06.2017, a solicitat motivat în mod insistent eliminarea din versiunea planului național a acestei soluții de transfer a deșeurilor reziduale generate pe raza județului Sibiu în județul Alba și includerea în plan a unei instalații de tratare a deșeurilor reziduale în județul Sibiu, în concordanță cu prevederile proiectului SMID și cu nevoile reale și concrete ale județului Sibiu. De altfel, și Consiliul Județean Sibiu a solicitat Ministerului Mediului prin adresele nr. 4517/23.03.2017 și 5713/25.04.2017 includerea în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor a unei instalații de tratare a deșeurilor reziduale pentru județul Sibiu.

Până în prezent nu s-a comunicat niciun răspuns concret la solicitări, ci doar faptul că au fost înaintate echipei de consultanță care elaborează planul național, iar în cadrul dezbaterilor publice consultantul nu a fost deschis la dialog. Mai multe județe din țară contestă oportunitatea prevederilor din planul național, iar Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară ECO din țară (FADI) a semnalat de asemenea către Ministerul Mediului o serie de probleme legate de această versiune a planului național de gestiune a deșeurilor.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here