Cooperare mai strânsă între România și Bulgaria

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două țări s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, iar în cadrul formului bilateral româno – bulgar desfășurat ieri, președintele României a subliniat faptul că este necesară dezvoltarea infrastructurii pentru a facilita cooperarea regională şi prosperitatea economică a ambelor ţări.

Relaţionările internaţionale dintre România și Bulgaria continuă şi s-au materializat ieri prin organizarea unui forum economic bilateral la București, sub directa conducere a președintelui României, Klaus Iohannis și a omologului său, Rumen Radev. Astfel, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre evoluţia relaţiilor comerciale dintre România și Bulgaria, dar şi despre îmbunătățirile care ar trebui făcute în acest domeniu. La acest forum au participat 100 de reprezentanți ai mediului de afaceri din cele două țări, dar și persoane implicate în dezvoltarea relațiilor economice și culturale dintre cele două țări.

Schimburi comerciale în creștere

Acesta a subliniat faptul că valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două țări s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, după ce în ultimii 3 ani a înregistrat o creştere medie anuală de peste 7%. „În continuarea acestui trend pozitiv, în primele luni ale anului curent schimburile comerciale au crescut cu aproape 12% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce creează aşteptări ca anul 2017 să consemneze un nou record”, a explicat președintele României, care a adăugat că aceste evoluţii pozitive trebuie susţinute „prin identificarea de noi oportunităţi economice” care să apropie şi mai mult cele două state, „prin cooperări în domenii de vârf, cât mai inovatoare”.

Proiecte comune pe turism

Iohannis a subliniat importanța atragerii de investiţii bulgare în România şi stimularea firmelor româneşti interesate să investească în Bulgaria. El a mai spus că un interes deosebit pot să prezinte turismul, construcţiile, dar şi sectorul metalurgiei şi subansamblelor pentru industria auto. „În acelaşi timp, economia Bulgariei ar putea profita de performanţele sectorului IT&C din România, prin parteneriate de afaceri în planul producţiei”, a completat şeful statului.

Acesta a vorbit şi despre colaborarea în domeniul turismului amintind că, în prezent, circa un milion de turişti români vizitează anual Bulgaria şi aproape jumătate de milion de turişti bulgari vizitează România. „Ne dorim să extindem această dimensiune prin proiecte comune, inclusiv privind turismul cultural şi proiecte destinate pieţelor terţe, din zone mai îndepărtate geografic”, a punctat Iohannis.

Președintele României a mai punctat faptul că în vederea dezvoltării cooperării regionale este necesară o infrastructură care să faciliteze circulația mărfurilor atât pe plan rutier, cât și pe plan feroviar și fluvial.

„În acest sens, autorităţile din ambele state trebuie să identifice soluţii concrete de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră”, a precizat Iohannis. Și președintele Bulgariei, Rumen Radev, a subliniat, în cadrul aceluiași eveniment, că între cele două țări există un mare fluviu european care nu trebuie să le separe, ci să le unească.

În final, şeful statului a subliniat că „mediul de afaceri din ţările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar şi adaptat spaţiului economic în care îşi desfăşoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci şi o stare de spirit, instituţii puternice, legi stabile şi predictibile, toleranţă zero faţă de corupţie. Numai aşa putem susţine în mod durabil investiţiile, antreprenoriatul şi economia de piaţă”.

Înfrățiri cu frații bulgari

Brașovul a fost reprezentat la acest forum bilateral de către președintele Casei de Comerț Balcanice, prof dr. Liviu Pandele, care a susținut înfrățirea unor localități din județul Brașov cu localități din Bulgaria, după ce s-a materializat deja înfrățirea orașului de la poalele Tâmpei cu Burgasul, cele oduă comunități urmând să coopereze pentru dezvoltarea relațiilor economice. Astfel, prof. dr. Liviu Pandele  a susținut și propus atât înfrățirea a două sectoare ale Bucureștiului cu două sectoare din Sofia, dar și înfrățirea municipiului Făgăraș cu municipiul Vidin și înfrățirea comunei Cristian cu localitatea bulgară Vărșeț. Totodată, a fost susținută și punerea bazelor unei colaborări între Mănăstirea de la Cristian şi Klisurschi Manastir de lângă Vărşeţ, susţinute de comunităţile din Cristian şi Vârşeţ, astfel ca în fiecare an un număr de 50 de copii să vină într-o tabără spirituală şi educaţională în cele localităţi, proiect la realizarea căruia Mitropolitul Ardealului ţine foarte mult.

Nu în ultimul rând, în perioada 5 – 8 octombrie va avea loc un nou forum economic bilateral, la Vidin.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here