Harghita: Medic prins în flagrant de luare de mită, cercetat în stare de arest preventiv

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

În data de 23 iunie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita împreună cu ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) — Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Harghita a organizat și realizat prinderea în flagrant a unui medic primar expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Județene de Pensii Harghita, în timp ce primea, cu titlu de mită, suma de 200 de lei de la un martor denunțător în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu (verificarea încadrării în grad de invaliditate a persoanelor).

În fapt, la data de 22.06.2017, a fost înregistrat un denunț din partea unei persoane care a arătat că a dat aceluiași medic atât în anul 2015, cât și în cursul anului 2016, o anumită sumă de bani pentru a fi sigur că nu va fi respins în mod abuziv cu ocazia reevaluării medicale în legătură cu menținerea în gradul de invaliditate. Denunțătorul a precizat că a auzit de la mai multe persoane bolnave că medicul respectiv condiționează actul medical de primirea unor sume de bani.

Astfel, în data de 23 iunie, în jurul orelor 20,30 martorul denunțător a dat suma de 200 de lei cu titlu de mită medicului expert al asigurărilor sociale, sumă oferită la cabinetul său din municipiul Gheorgheni.

Ca urmare a percheziției efectuată în cabinetul medicului, activitate autorizată de judecătorul de drepturi și libertăți, au fost identificate mai multe sume de bani, respectiv 14.350 lei și 250 euro, posibil provenite din fapte de corupție. Printre aceste sume au fost găsite și cele două bancnote (suma de 200 lei) primite de la martorul denunțător. Există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că, în baza aceleiași rezoluții infracționale, medicul a primit sume de bani de la majoritatea celor aproximativ 100 de persoane evaluate medical în data de 23.06.2017 la cabinetul din Gheorgheni și, astfel, toate sumele de bani ar proveni din comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Cu privire la inculpat, procurorul de caz a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Harghita, iar judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Harghita a admis propunerea procurorului de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În prezent, medicul este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here