Peste 7.000 de copii din Regiunea Centru au unul sau ambii părinți plecați în străinătate

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Peste 7.000 de copii din  Regiunea de dezvoltare Centru au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, potrivit datelor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Astfel, din 7.243 de copii lăsați singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, 1.512 copii sunt în județulBrașov, 1.448 copii în județulHarghita, 1.353 copii în județulAlba, 1.132 copii în județul Sibiu, 1.056 copii în județul Mureș și 742 copii în județul Covasna.

Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional. În plus, lipsa părinților sau a unui reprezentant legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, la educaţie şi beneficii sociale.

Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la copiii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 95.000 în decembrie 2016[1]. Datele colectate de la Inspectoratele Școlare, de Salvați Copiii și Ministerul Educației, au relevat, însă, un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 200.000, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că nu cuprind și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar[2]. Sunt temele pe care Organizația Salvați Copiii-Filiala Brașovle propune, marți, în dezbatereaProtecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție.

”Acești copii nevoiți să crească în absența unuia sau chiar a ambilor părinți sunt copii mai vulnerabili emoțional, copii ale căror nevoi sociale și relaționale sunt altfel definite, încât a le pune în față probleme suplimentare e deja o povară prea mare pentru ei. Dacă părinții nu îi lasă în grija unui reprezentant legal, problemele care apar sunt cu adevărat grave și discriminatorii, de multe ori. Copiii rămași siguri acasă fac eforturi colosale pentru a avea o copilărie normală, pentru a se integra ca și cum nu ar avea nimic diferit față de ceilalți copii, iar când, de pildă, nu pot să meargă într-o tabără pentru că nu au un reprezentant legal, ei percep acest lucru ca pe un stigmat. Efortul Salvați Copiii este ca acești copii să fie integrați cât mai firesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părințiiplecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas aceștia, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii şi reprezentanții lor, persoanele în grija cărora au rămas sau părinți,au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 45.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județele Brașov și Mureș, peste 420 de copii și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste8.500 de persoane au beneficiat de  informare și de servicii de consiliere sociala prin intermediul caravanelor locale.

”Ne aflăm în fața unui fenomen social care a luat amploare în regiune, părinți nevoiți să muncească în străinătate, care își lasă copiii acasă, dar ignoră, de multe ori, să  îi lase în grija unui reprezentant legal. Ne-am confruntat cu astfel de cazuri și efortul nostru este să îi convingem pe părinți să facă tot ce trebuie înainte de a pleca, pentru că banii trimiși acasă nu vor putea rezolva aceste situații emoționale cumplite pentru copii”, a precizat Mihaela Neacșu, Președinte Salvați Copiii Filiala Brașov.

În toată această perioadă, specialiștii Salvați Copiii – psihologi, asistenți socialiși cadre didactice – au dezvoltat și validat bune practici de intervenție psihologică, socială și educațională.Astfel de bune practici, precum și prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de către o mare parte dintre specialiștii din domeniul protecției sociale (asistenți sociali, psihologi) și din domeniul educației (profesori, consilieri școlari), care lucrează cu copiii singuri acasă, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizată de Salvați Copiii în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu privire la implementarea legislației relevante, a arătat că prevederile legislative referitoare la protecția acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural și urban mic.

 

Dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție

În acest context, dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervențiede la Brașovreuneștepeste60 de participanți,specialiști de formație interdisciplinară, atât din instituțiide la nivel județean, cât și local, inclusiv din mediul rural, din județele Brașov, Alba, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu.

Printre invitații la eveniment se numără reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratelor Școlare, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, precum și ai mai multor Servicii Publice de Asistență Socială, școli, instanțe de judecată și ONG-uri din aceste județe.

Participarea la eveniment reprezintă o oportunitate pentru participanți de a cunoaște bune practici de intervenție, de a se informa cu privire la noile prevederi legislative și de a dezvolta o viziune unitară asupra problematicii copiilor singuri acasă, premise importante pentru reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor.

—————————————————————————————————————–

Despre proiectul Salvați Copiii dedicat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

Dezbaterea Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervențieeste organizată în cadrul proiectuluiProtecție si educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate a părinților, prin centre de zi”, implementat de Salvați Copiii cu finanțare de laTHE VELUX FOUNDATIONS și cu susținereaAutorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție,Ministerului Educației Naționale,direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului,serviciilor publice de asistență socială, inspectoratelor școlare județene și școlilor.

În cadrul proiectului, copii afectați de migrația economică a părinților, părinții acestora și persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social, prin programele locale din orașele București, Pitești, Brașov, Craiova, Mangalia, Tîrgoviște, Petrila, Lupeni, Reșița, Iași, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Negrești, Timișoara, Târgu Mureș.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă serviciul de consiliere telefonică și online destinat protecției copiilor afectați de migrația economică a părinților, singurul serviciu de acest tip din România. Linia telefonică Help Line 0800.070.040, oferită de Digi, este apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri între orele 9:30-17:30. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care oferă în timp util răspunsuri pe e-mail.

[1] Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, www.copii.ro, având ca sursăDirecţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;

[2]O altă precizare este că nu toate inspectoratele școlare au furnizat date de la toate unitățile de învățământ din județul respectiv.

Îndrumar privind procedura de delegare autoritate parinteasca copii cu parintii plecati

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here