Atenționări și recomandări privind aprovizionarea și consumul de ciuperci

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Ciuperca, constituie un aliment preferat de un număr important de consumatori, în principal datorită unor calități nutritive pe care le comferă prin conținutul destul de important de proteine (asemănătoare cu cea din caseina laptelui, albumina din ou sau cu gliadina din grâu) care variază între 2% si 4,5%, cu 18 aminoacizi, hidrați de carbon între 3,5-10%, fiind bogate în vitamine, în principal vitamina D, C, E și vitamine din complexul B, ciupercile sunt bogate în minerale în special potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier, seleniu, de asemenea sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la un bun tranzit intestinal și la dietă.

Ciupercile conțin puțin sodiu, nu conțin colesterol iar prezența glicogenului în ciuperci, care e caracteristic regnului animal, face ca acestea să fie numite ‘carne vegetală’.

Specile diferite de ciuperci cresc în zone naturale (păduri, pajiști), dezvoltarea lor fiind favorizată de perioadele cu ploi abundente, sau sunt cultivate în unități specializate (ciupercării), unități unde se practică tehnologii specifice, consacrate, pentru fiecare sortiment de ciupercă.

O parte însemnată a populației, în special din zona rurală, preferă să consume ciuperci care cresc în mediul natural, pe care uneori le și valorifică în zonele urbane, sub pretextul că deosebesc ciupercile comestibile de cele considerate otrăvitoare.

Atenționăm populația că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, uneori chiar și cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) și care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziți, ori au degerat, pot conține substanțe toxice pentru organismul uman.

În țara noastră există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar și pentru cunoscători

Unele specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reușește să le distrugă, provocând astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.

Există și numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive și bune de consum.

După unii autori ciupercile se pot verifica prin diferite procedee, dintre care se recomandă:

să se introducă o linguriță de argint în oală unde fierb ciupercile, dacă lingurița se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.

să se pună pătrunjel verde în oală unde fierb ciupercile, dacă acesta își schimbă culoarea, înseamnă că nu sunt bune de consum.

Intoxicațiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană, cauzate atât de necunoașterea corectă a tipurilor de ciuperci cât și de fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare.

Simptomele intoxicației cu ciuperci, variază în funcție de specie, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea și de durata perioadei de incubație și se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpirație abundentă sau simptome asmatice destul de grave.

Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiștii de profil, recomandă populației să nu consume ciuperci cumpărate din comerțul stradal, sau culese din pădure, chiar dacă știu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, dar pentru care nu există garanția că sunt comestibile.

Populația să se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unități autorizate (depozite alimentare, magazine alimentare de profil sau din hiper și supermarket, unități de alimentație publică) unități în care se comercializează ciuperci cultivate în ciupercării specializate cu această activitate și care prezintă o garanție pentru consumatori și înlătură riscul de îmbolnăvire.

În cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci se recomandă populației să se prezinte în cel mai scurt timp la Unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanță.

Dr. Pențea Ioan — secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Județul Sibiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here