'Ziua ștafetei' în județul Mureș: peste 140 de copii și tineri iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

În perioada 15-25 Noiembrie 2016, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Școala Gimnazială Nr. 7 din Târgu Mureș, alături de Școala Gimnazială ‘Alexandru Ioan Cuza’ Târgu Mureș, Școala Gimnazială Omega din Târgu Mureș, Școala Gimnazială Iernut, Școala Gimnazială ‘Radu Popa’ din Sighișoara și Școala Gimnazială ‘Alexandru Ceușianu’ din Reghin, participă la cea de-a V-a ediție a campaniei ‘Ziua ștafetei’; o campanie-eveniment inițiată de către Fundația Terre des homes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ștafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le învețe. Sub umbrela campaniei naționale, peste 140 de copii și tineri din județul Mureș vor fi sprijiniți să devină, pentru o zi, polițiști, artiști plastici, informaticieni, medici, arhitecți, educatori, ingineri, juriști, farmaciști, etc.

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des homes desfășoară Campania ‘Ziua ștafetei — Acum decid eu!’ (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

În județul Mureș peste 140 de copii și tineri, cu vârste între 12-18 ani, vor prelua ștafeta profesiilor de polițiști, medici, arhitecți, juriști, farmaciști, educatori, ingineri, artiști plastici, mecanici, profesori, etc. mergând la sediul Poliției Române din Târgu Mureș, la Asociația Artiștilor Plastici Mureș-Galeria de Artă ‘Unirea’, SMURD Iernut, Primăria Iernut, la diferite sedii de firme sau service-uri auto, etc. în perioada 15-25 Noiembrie 2016.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de instituțiile de mai sus le vor prezenta copiilor și tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora.

Spre exemplu, la Galeria de Artă ‘Unirea’ elevii vor fi ajutați de către artistul Vasile Mureșan să înțeleagă ‘complexitatea și dificultatea simplității’ într-un tur de galerie, unde emoția și căutarea de sine se îmbină cu pictura naivă; la service-ul auto vor cunoaște componentele unui autovehicol, precum și sarcinile care sunt purtate de îndreptarea problemelor unei mașini, a service-ului periodic al mașinii și menținerea condițiilor de lucru a vehiculelor, la ‘catedră’ elevii vor cunoaște tainele meseriei de dascăl dar vor cunoaște și ‘Teoriile Învățării’—baza cunoașterii teoretice și practice, etc. La activități vor mai participa și tutorii copiilor sau alți membri ai familiei, în calitate de însoțitori.

După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copiii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc’, a declarat psihologul școlar Carmen Nichiforiuc, coordonator al Campaniei ‘Ziua Ștafetei’ la Școala Gimnazială Nr. 7 din Târgu Mureș.

‘Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu — este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care îi vor afecta direct, iar Ziua ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru’, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.

Mai multe detaili despre implementarea campaniei sunt disponibile pewww.ziuastafetei.ro.

DespreFundația Terre des hommes: Fundația Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală din Elveția ce dezvoltă programe și proiecte în peste 38 de țări pentru a proteja copiii aflați în nevoie. În România, Terre des hommes a avut o prezență neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, în fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai activităților implementate de către Tdh în următoarele domenii: (1) consolidarea sistemelor de protecție a copilului și justiției juvenile; (2) protecția copiilor afectați de migrație și prevenirea traficului de persoane, și (3) incluziunea socială a persoanelor de etnie roma și a altor minorități. Recent, în urma unei analize conduse de către rețeaua globală Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai înalta recunoaștere — Nivel 1 de certificare — pentru modul în care asigura protejarea copiilor în situații de risc.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here