EXCLUSIV: Versurile de suflet, ale Claudiei Șuteu, pe monumentul #Colectiv în memoria victimelor

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

La un an de la tragedia din Colectiv, un monument a fost ridicat în memoria tinerilor care și-au pierdut viața în tragicul incident. Mai exact, 64 de persoane au decedat în urma incendiului care a avut loc pe data de 30 octombrie 2015.

Versurile de pe monumentul ridicat în curtea unei biserici de lângă Colectiv, îi aparțin brașovencei Claudia Șuteu. Afectată de evenimentul tragic de la București, a scris o piesă de suflet, iar câteva rânduri din această piesă, au fost selectate să fie tipărite pe monument.

”Undeva în Bucuresti, la geamul unei școli, există un ren din lut, frumos colorat în roșu și alb. Proprietarul său, un fost elev, îl primise ca premiu și îl lăsase acolo, urmând a-l lua înapoi la întalnirea de zece ani. Însă renul îl va aștepta în vitrină pentru totdeauna deoarece tânărul este unul din sufletele răpite de acest dezastru. Alături de el, alte 63 de suflete s-au ridicat la cer în urma incendiului din Colectiv. Câtă suferință să îndure o națiune? Dar câtă durere să simtă un părinte, un frate, o soră, atunci când se întalmplă o astfel de tragedie și un suflet atât de apropiat și iubit se ridica la cer?

Se spune că dacă un copil își pierde părinții, el își pierde trecutul, dar dacă un părinte își pierde copilul, își pierde viitorul. Incendiul din Colectiv a atins şi a modelat conştiinţa unei generaţii. Am simțit atâta durere la ”Marșul tăcerii” și am rămas cutremurată. Nu cred că cineva poate rămâne indiferent la un asemenea dezastru.

Am ajuns acasă, m-am așezat în fața pianului și durerea a luat forma cuvântului și a sunetului. Melodia este mai mult decat durere, este o rugăciune pentru cei ce nu mai sunt, pentru cei răniți, pentru cei ce au pierdut un suflet apropiat lor dar și pentru toți cei care au ajutat în acele zile și au luptat să salveze vieți.

În acest an, am primit mesaje sfâșietoare, în care oamenii îmi mulțumeau trist pentru această melodie și îmi povesteau despre pierderile lor spirituale. S-au spulberat brusc povești de iubire, prietenii de o viață și vise. Toți acei oameni erau uniți de un lucru cert: dragostea pentru muzică și cea pentru viață.

În Ajunul Crăciunului, stăteam lângă bradul din fața Colectivului și singurul lucru care se auzea era pâlpâitul mulțimii de candele roșii care ardeau puternic în amintirea lor. Urla tăcerea, la fel cum urla de fiecare dată când ajung în fața clădirii tragediei. Gestul Bisericii de a realiza un monument în memoriam este unul deosebit. Este un gest care unește milioane de inimi și le trasformă într-una singură. El este asemenea unui pansament pentru inima acestei țări, care a încetat să bată pentru câteva clipe.

Amintirea lor este vie și va dăinui atâta timp cât noi ne gândim și ne rugăm pentru cei decedați și răniți. Pentru cei ce nu-și mai pot ține copiii-n brațe și pentru toți cei care au pierdut un suflet drag în acest tragic incident, Condoleanțe.” A declarat în EXCLUSIVITATE pentru Transilvania News, Ligia-Claudia Şuteu.

Mii de oameni s-au strând astăzi în fața clubului Colectiv acolo unde au adus un omagiu victimelor și au asistat la o slujbă oficiată de un sobor de preoți.

CITEȘTE ȘI: Un an de la tragedia din #Colectiv – un documentar realizat de AGERPRES.

Tratamentele efectuate în străinătate de victimele din Colectiv, gratuite și în următorii 2 ani

Răniții din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia în continuare de susținerea statului pentru tratamentele în străinătate până la sfârșitul anului 2018, conform unei ordonanțe de urgență. Decizia a fost luată deoarece tratamentul marilor arși durează câțiva ani.

Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate, în continuarea tratamentului acordat în regim de spitalizare în unități sanitare publice din România și din străinătate.

Sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum și cele din donații sau sponsorizări.

De asemenea, sunt simplificate procedurile care trebuie îndeplinite pentru primirea acestui ajutor, atât pentru pacienți, cât și pentru autorități.

Totodată, având în vedere faptul că în cazul unor tratamente medicale și intervenții chirurgicale plata cheltuielilor este solicitată în avans de către unele spitale din străinătate, s-a introdus și posibilitatea de plată în avans pentru tratament.

Lista care stabilea spitalele din străinătate unde se puteau face tratamente a fost abrogată, aceasta fiind valabilă doar în faza inițială a tratamentului, atunci când victimele au fost transferate în afara granițelor României.

În prezent, un număr de 27 de pacienți se află în tratament în unități sanitare din țară și străinătate, însă numărul acestora se modifică permanent, în funcție de nevoile concrete și de evoluțiile care apar în procesul de recuperare a victimelor.

Citește și: Tineri cu talente incontestabile! Claudia Șuteu, o voce de aur a Brașovului

14894668_1179330442124332_738561880_o 14923150_1179330452124331_384574704_o 14923960_1179330578790985_1516213243_o 14895490_1179330478790995_401472556_o 14803179_1179114598812583_131442495_o

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here