Hunedoara: Tânără blocată pe un versant pe Dealul Cetății

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Turiștii care se aflau astăzi pe Dealul Cetății din Deva au observat o persoană blocată pe un versant abrupt, cu o înălțime de aproximativ 50 de metri, și au dat alarma prin 112.
Dispeceratul integrat a alertat Salvamont Hunedoara, I.S.U. Hunedoara, I.P.J. Hunedoara și I.J.J. Hunedoara. Imediat, s-au deplasat spre locul indicat un echipaj de pompieri și modulul de prim ajutor ale Detașamentului Deva, precum și o echipă de polițiști și o alta de jandarmi. Martorii spun că tânăra era blocată pe stâncă, de aproximativ 2 ore, existând, în orice moment, pericolul să se prăbușească în gol de la o înalțime de câteva zeci de metri.
Având în vedere că timpul de răspuns al Salvamont Hunedoara, serviciul responsabil de salvările de la înălțime, era de peste o oră, comandantul acțiunii, la fața locului, desemnat de inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, lt.col. Viorel Demean, a luat hotărârea de a demara operațiunile de salvare a tinerei.
Din componența echipajului de pompieri a făcut parte și un subofițer cu atestat de salvări de la înalțime, specializare care îl acreditează să execute operațiuni de salvare și în lipsa unui echipaj al Salvamont Hunedoara. Pompierul a realizat un sistem de coborâre în rapel până la locul în care tânăra, neechipată pentru escaladă, era blocată. Pompierul a asigurat fata cu ajutorul echipamentului de salvare de la înălțime și a extras-o spre zona sigură aflată în partea superioara a versantului.
Aici fata a fost așteptată de echipajul de prim-ajutor care i-a verificat starea de sănătate și tensiunea. Deoarece aceasta nu prezenta traumatisme sau o stare fizică alterată a fost condusă spre baza versantului. Date fiind condițiile și cursa contracronometru în care s-a desfășurat salvarea, intervenția a fost una dificilă.
În ultimele două săptămâni pompierii au intervenit pentru salvarea a două persoane blocate pe versanții Dealului Cetății, în timp ce încercau să-i escaladeze. I.S.U. Hunedoara recomandă amatorilor de alpinism pe Dealul Cetății să nu se aventureze pe stânci fără a avea echipamantul și pregătirea necesare pentru asemenea acțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here