Parteneriat strategic între România și Bulgaria, iar Bulgarian Airline vrea curse directe spre Brașov

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

O delegație de demnitari, oficialități și primari din Bulgaria au vizitat în aceste zile regiunile Brașovului și ale Sibiului. Delegația a fost condusă de primul secretar al Ambasadei Bulgariei la București, Ivaylo Marinov, care este și șeful secției comerciale de la București, de col. Mircea Pavelescu, coordonator pentru programe europene și transfrontaliere, și de președintele Casei de Comerț Balcanice, dr. Liviu Pandele.

În cadrul discuțiilor a fost abordat și proiectul Aeroportul Internațional de la Ghimbav, oficialii bulgari transmițând mesajul conducerii Bulgarian Airlines de a crea un cordiro și o facilitate de transport din Brașov spre Bulgaria, cu operare pe aeroporturile din Varna și Burgas, având în vedere că din cei peste 1 milion de români care aleg litoralul bulgar, 30% provin din zona Transilvaniei. Pentru perioada de iarnă, președintele Casei de Comerț Balcanice, dr. Liviu Pandele, a susținut vehement crearea unui coridor aerian Skopje – Sofia – Brașov pentru a se facilita accesul turiștilor din țările învecinate către stațiunile montane de pe Valea Prahovei și către Poiana Brașov, propunere acceptată de către partea bulgară și considerată pertinentă.

Tot în cadrul acestei vizite, au fost transmise și scrisorile de acreditare și colaborare din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Mitropolia Vidinului, pentru înfrățirea cu Mitropolia Ardealului. În acest sens, o delegație a condusă de înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Bulgare, urmează să ajungă cu pe 6 septembrie la Brașov și Sibiu. Împreună cu președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, s-au pus de asemenea bazele viitoarelor discuții privind vizita miniștrilor Economiei și Turismului din Bulgaria la Brașov, în cursul lunii septembrie sau octombrie.

120 de tone de lapte vor fi exportate zilnic în Bulgaria

Delegația a fost primită la Sibiu de către subprefectul Anca Șandru și de către rerezentanții Federației Crescătorilor de Animale din Regiunea Transilvania, iar în cadrul acestei întâlniri au fost încheiat de Federație acorduri sindicalizate cu doi mari producători de lactate bulgari pentru exportul a 125 de tone de lapte pe zi. Este o veste bună pentru crescătorii de animale atât din zona Sibiului, cât și a Țării Făgărașului, pentru că aceste firme exportă și au piețe deschise prin intermediul Casei de Comerț Balcanice, în zona Orientului, în special în Turcia și Azerbaidjan.

Înfrățire Vârșeț – Râșnov

În Brașov, oficialii bulgari s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean Adrian Veștea, la întâlnire participând și alți reprezentanți ai autorităților județene, dar și ai parcurilor industriale din România, precum și ai Academiei Tehnice Militare. Dintre subiectele care au fost discutate în cadrul acestei întâlniri și propuse de partea bulgară, urmând ca în perioada următoare să se încheie și acordurile legale, a fost înfrățirea stațiunii alneo-climateric Vârșeț cu orașul Râșnov. Cele două unități administrative urmează să primească pentru agenții economici care desfășoară activitate turistică pe raza acestora certificări pentru servicii turistice eco și bio, pe care Casa de Comerț Balcanică le poate oferi. Totodată, s-a abordat și ideea înfrățirii regiunii economice Brașov cu regiunea economică Plovdiv, care este al doilea oraș bulgar ca mărime după Sofia, efectul economic al acestei înfrățiri fiind acela de demarare a unor proiecte transfrontaliere între cele două regiuni privind dezvoltarea parcurilor științifice, tehnologice și tematice. Interesant este faptul că la acest proiect ar urma să participe și Academia Tehnică Militară din România, dar și cea din Bulgaria.

Oportunitatea unor colaborări transfrontaliere

Nu în ultimul rând, prin intermediul Casei de Comerț Balcanice și a Gremiului Levantin (cea mai puternică organizaţie negustorească înfiinţată la 1826 de comercianţii braşoveni care controla practic 90% din comerţul din Balcani), respectând tradiția înaintașilor lor, reprezentanții acestora creează oportunitatea deschiderii unor colaborări transfrontaliere de o asemenea amploare și nivel între cele două state. „Salutăm deschiderea pe care au avut-o autoritățile brașovene și sibiene, a președintelui CJ Brașov Adrian Veștea și a subprefectului Sibiului Anca Șandru, dar și a Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurențu Streza pentru încurajarea acestor relații dintre România și Bulgaria”, a declarat dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here