Sibiu: După 22 de ani de tăcere, acordurile orgii din Slimnic, se vor auzi din nou

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

După douăzeci și doi de ani de tăcere, acordurile orgii din Slimnic vor însufleți din nou decorul auster al bisericii evanghelice din localitate. Restaurată recent, orga va fi inaugurată duminică, 14 august, în cadrul unei slujbe ecumenice și în prezența a peste 200 de fii ai satului veniți special pentru acest eveniment din Elveția și Germania.

Inaugurarea orgii va fi sărbătorită, de asemenea, printr-un concert special care va avea loc în biserica evanghelică din Slimnic în după-amiaza aceleiași zile la ora 17.30, și va fi precedată de un concert asemănător care va avea loc sâmbătă 13 august, ora 20.00, la biserica evanghelică din Gușterița. Evenimentele vor pune în valoare moștenirea muzicală a comunității săsești din județul Sibiu – programul va include piese baroce și clasice compuse și interpretate în satele sașilor cu două-trei secole în urmă.

“Toată muzica este legată, într-un fel sau altul, de tradiția săsească locală. Cea mai mare parte dintre piese vor fi cântate pentru prima dată după o lungă hibernare”, spune domnul Jürg Leutert, dirijorul corului Bach al Bisericii Evanghelice din Sibiu, care asigură direcția muzicală a concertelor. “În program vor fi prezente și nume celebre, cum este cel al lui Mozart. Vom cânta muzică pentru orgă, corzi, trompete, timpane și voce. Muzicienii care participă sunt din zonă și sunt angajați în ansambluri profesionale, iar soliștii vocali sunt nume cunoscute”, precizează dl Leutert.

Construită în 1773 de Johannes Hahn, orga bisericii săsești din Slimnic (Stolzenburg) a slujit cu credință comunitatea la slujbele religioase timp de peste două secole, până în toamna lui 1994. La restaurarea ei recentă au contribuit mai multe fundații, asociații și parohii din Elveția, în special “Asociația Sașilor Transilvăneni din Elveția – Kirchenburgen in Siebenbürgen”, precum și Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Concertele sunt cofinanţate de Consiliul Judeţean Sibiu şi Parohia Evanghelică C.A. Sibiu. Intrarea este liberă, iar donațiile sunt încurajate ca o contribuție la acoperirea cheltuielilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here