CNMR solicită Guvernului aprobarea de urgență a decontării integrale a navetei elevilor și evitarea astfel a abandonului școlar

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) consideră că menținerea de către Guvern a măsurii de plafonare a sumelor decontate pentru abonamentele de transport ale elevilor, la un nivel care afectează grav participarea școlară a unui număr de peste 130.000 de copii, este o decizie care costă sistemul educațional românesc, conducând la creșterea ratei abandonului școlar și adâncirea stării de sărăcie și excluziune socială a copiilor din mediul rural.

Astfel, CNMR susține demersurile Asociației Elevilor din Constantă (AEC) și solicită Guvernului României adoptarea deîndată a unei Ordonanțe de Urgență prin care costurilor destinate navetei elevilor care studiază în alta localitate decât cea de domiciliu să fie asigurate integral de către stat.

Facem precizarea ca măsura decontării parțiale a navetei elevilor contravine grav prevederilor Constituției României care precizează, cât se poate de clar, gratuitatea sistemului învățământului de stat.

Având în vedere că abandonul școlar timpuriu, precum și sărăcia înregistrează în România creșteri alarmante de la an la an, iar în ‘Planul național anti-sărăcie’, lansat în acest an, Guvernul are în vedere și aceste probleme, considerăm că aceasta măsura trebuie tratată cu prioritate și rezolvată în cel mai scurt timp posibil, asigurând necondiționat accesul fizic al copiilor la educația școlară.

Totodată, menționăm că Asociația Elevilor din Constantă (AEC) a devenit membră a CNMR, fiind o organizație neguvernamentală care reprezintă drepturile și interesele elevilor din județul Constantă.

Este prima asociație din România înființată și condusă de elevi, pentru reprezentarea acestora. Odată cu înființarea să, în anul 2013, AEC reprezintă un actor puternic pe scena sistemului de învățământ românesc, luptându-se pentru dezvoltarea acestuia și apărând interesele legitime ale elevilor.

Din data de 12 iulie a. c,. AEC continua la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) demersurile pentru decontarea integrală a navetei, urmând a fi susținute de către toate organizațiile membre ale Coaliției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here