Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor – 'Vrem o viață fără hepatită'! Activități la Brașov și Cluj

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a lansat la sfârșitul săptămânii trecute seria de acțiuni dedicate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor. Startul campaniei s-a dat la Giurgiu. Campania de anul acesta își propune să atragă atenția autorităților în privința nevoii de a se implica activ în acțiuni care trebuie să aibă drept scop final combaterea hepatitelor virale până în anul 2030, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sloganul campaniei, ‘Vrem o viață fără hepatită’, este inspirat din mesajul Alianței Mondiale pentru Hepatită ‘No Hep’.,

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România atrage atenția asupra faptului că accesul la investigații este încă destul de greoi pentru foarte multe persoane. În acest context, necesitatea unui Program Național pentru Hepatite este o temă de actualitate pe care APAH-RO o susține încă din 2009. Hepatitele virale sunt boli infecțioase, fiind necesară depistarea acestora la timp pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a putea să li se asigure o monitorizare corespunzătoare acestor pacienți. În cazul hepatitelor virale cronice, accesul la investigații și monitorizare poate fi îngreunat de faptul că există pacienți fără posibilitatea de a avea o asigurare de sănătate, iar multe analize sunt destul de scumpe, chiar și pentru pacienții asigurați. În cazul terapiilor inovatoare, pentru mulți pacienți accesul la tratament este încă blocat pentru că acestea nu sunt decontate decât pentru un segment limitat, doar în faze foarte avansate ale bolii, când calitatea vieții pacienților este deja grav afectată’, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este prilejul prin care APAH-RO atrage atenția factorilor decizionali asupra condiției pacientului hepatic din România, în context european și mondial.

Reamintim principalele noastre solicitări către autorități:

Elaborarea unei Strategii Naționale dedicată Hepatitelor și a unui Program Național dedicat hepatitelor virale.

Extinderea urgentă a accesului la noile terapii în Hepatită C către toți pacienții, dar în special pentru cei aflați în stadii foarte avansate și cu fibroză 2 și 3.

Accesul la analize compensate integral pentru pacienții cu hepatită cronică virală și accesul la analize și terapii pentru pacienții amintiți, dar neasigurați.

Posibilitatea introducerii markerilor virali în pachetul de bază de la medicul de familie.

Activitățile destinate Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor se vor desfășura în următoarele locații:

27, 28 Iulie

Alexandria, Piața Centrală — intervalul orar 9.00-12.00

Iași, Parcul Copou — intervalul orar 15.00-19.00

27 Iulie

Cluj-Napoca — locația va fi anunțată pe website-ul www.hepato.ro.

28 iulie

București, Parcul IOR — intervalul orar 15.00-19.00

Brașov, Piața Sfatului — intervalul orar 15.00-19.00

În cadrul acțiunilor organizate, trecătorii vor avea ocazia să afle ce gândește un pacient de la depistare până la tratament, prin intermediul mesajelor ce apar pe puzzle și să afle informații despre hepatitele virale și nonvirale cu ajutorul voluntarilor și a materialelor informative care vor fi împărțite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here