'Explozie balcanică' cu Ovidiu Lipan Țăndărică, în deschiderea Festivalului de Film Istoric de la Râșnov

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Ovidiu Lipan Țăndărică va deschide cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR), când va readuce ‘explozia balcanică’ într-un concert special pentru cei ce se vor afla în oraș pe 29 iulie. Repertoriul include atât piese originale ale artistului, cât și melodii tradiționale românești, precum Ciocârlia, Sârba de la Cozmești și Hora moldovenească, completate de compoziții din repertoriul aromânesc.

Festivalul de Film Istoric Râșnov 2016 aduce peste 100 de ore de filme, dezbateri și concerte, care includ peste 40 de producții documentare și de ficțiune, 13 momente muzicale și evenimente speciale, 2 expoziții și un târg de carte. Acestea vor avea loc, între 29 iulie și 7 august, în Cetatea Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș. De asemenea, aproape 40 de invitați speciali vor dezbate tema principală a festivalului de anul acesta: ‘(R)Evolution’.

Ovidiu Lipan Țăndărică este cel mai faimos percuționist român, având la activ peste 50 de ani de concerte atât pe scenele autohtone, cât și din întreaga lume. Invitații speciali ai artistului sunt Stelu Enache, Panțîru Brass și Grupul Balcano. Stelu Enache este o voce extraordinară și unul dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii aromâne, iar Panțîru Brass este parte din Fanfara Zece Prăjini, muzicanți cunoscuți pe aproape toate continentele, cu nenumărate participări la zeci de festivaluri naționale și internaționale. Acompaniamentul este asigurat de Grupul Balcano, format din artiști cu vastă experiență artistică și nenumărate colaborări cu mari soliști ai țării. Concertul va avea loc pe 29 iulie, în Piața Unirii, din Râșnov, de la ora 20:00.

Vizitatorii vor mai putea asculta în grădina Cetății Râșnov, pe 5 august, un concert marca Dan Byron și Luiza Zan, iar pe 6 august scena va fi ocupată de Vali Răcilă, Raul Kușak și Hanno Hofer. Vor mai concerta pe parcursul celor 10 zile de festival trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, Cvartetul Solaris și Ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzică elisabetană și versuri de Shakespeare, unde invitat special va fi actrița Daniela Nane.

Printre evenimentele pregătite pentru vizitatori se numără și cine-concertul ‘Genuine — povestea unui vampir’, un episode din (r)evoluția genului horror, cu pasaje din Kafka, spectatolul-colaj ‘Istorisirile unei Regine’, inspirat din poveștile Reginei Maria a României, iar mezzosoprana Claudia Codreanu, Costin Soare (lăută, chitară) și actrița Simona Bondoc vor pune în scenă momentul de muzică spaniolă ‘Amprenta morilor de vânt. De la Cervantes la Garcia Lorca’.

Vizitatorii vor putea vedea și expoziția ‘Frânturi de istorie’, care include fotografii, realizate de Dan Drăghicescu, cu mașini de epocă ce aparțin unor familii britanice și este dedicată Zilei Armistițiului (11 noiembrie). Expoziția colectivă ‘Bilet de lup’ este un martor al unui ciclu de documentare și prezintă imagini realizate de Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuț Pițurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu și Mihai Țucă.

Partenerii care s-au alăturat anul acesta Festivalului de Film Istoric Râșnov sunt: Banca Comercială Română, Romanian Business Consult, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Allen & Overy, Erbașu SA, Crama La Salina, Golin, MullenLowe.

Despre Festivalul de Film Istoric Râșnov

10 zile în Cetatea Râșnovului la început de august.

Fără covor roșu, fără fițe, fără isterie, fără breaking news.

Ca să înțelegi ce ți se întâmplă!

Subiecte relevante, filme deștepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopților carpatine, expoziții, standuri de cărți.

Festivalul de Film Istoric de la Râșnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorința valorificării unui capitol important al cinematografiei locale și mondiale, dar și din nevoia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piața culturală românească în care Istoria și Filmul Istoric stârnesc gânduri și pasiuni, informează și emoționează, ridică întrebări și dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată și relaxată, care înțelege să mixeze în chip firesc rigoarea și umorul.

Cu șapte ediții la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râșnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a orașului transilvan în topul național al destinațiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here