Aderarea României la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN)

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

MAE salută dobândirea, la 17 iulie 2016, de către România, a calității de membru al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), un pas esențial pentru dezvoltarea cercetării științifice în România.

Această nouă perspectivă de interacționare cu mediul științific de prestigiu va contribui de o manieră semnificativă la stimularea și întărirea participării instituțiilor de cercetare din România la marile experimente și programe științifice derulate de CERN, în vederea creșterii capacității de cercetare și a vizibilității științifice naționale în domeniu.

Consolidarea potențialului tehnologic și a competitivității mediului economic și de afaceri național, precum și creșterea nivelului educațional și de comunicare a rezultatelor cercetării în societate, vor beneficia deopotrivă de această aderare.

Excelența românească în materie de cercetare, cunoscută și apreciată deja la CERN, va avea noi oportunități de recunoaștere la nivel internațional.

Informații suplimentare

Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare — cu sediul la Geneva — a fost fondată în anul 1954 și este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare.

România a depus, la 17 iunie 2016, instrumentul de aderare la Convenția pentru înființarea unei Organizații Europene pentru Cercetări Nucleare, adoptată la Paris la 1 iulie 1953, astfel cum a fost modificată, și la Protocolul financiar anexat acesteia, precum și la Protocolul privind privilegiile și imunitățile Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare. Convenția pentru înființarea unei Organizații Europene pentru Cercetări Nucleare, precum și Protocolul financiar anexat acesteia au intrat în vigoare pentru România la data de 17 iunie 2016. Protocolul privind imunitățile și privilegiile a intrat în vigoare la 17 iulie 2016. Conform practicii CERN, calitatea de membru cu drepturi depline al Organizației se dobândește la data intrării în vigoare a ultimului dintre cele două tratate internaționale, respectiv la 17 iulie 2016 în cazul României.

Anterior, România a beneficiat de statutul de candidat la aderarea la CERN, în baza Acordului pe această temă între Romania și CERN, semnat la Geneva, la 11 februarie 2010 și ratificat prin Legea nr. 203 din 27 octombrie 2010 (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 728 din 2 noiembrie 2010).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here