Autoritățile fac lumină în cazul bărbatului atacat de urs în Brașov: ”Atacul a avut loc în pădure”

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Personalul tehnic al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronștadt R.A., împreună cu specilaliști ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultutură Marin Drăcea — Stațiunea Brașov, din cadrul proiectului LIFE FOR BEAR, au efectuat cercetări în zona în care s-a produs atacul: au studiat urmele (sânge, urme de pași, urmele lăsate de urs, excrementele lăsate de urs în zonă, etc.), tipul habitatului, felul drumului, precum și alte elemente din zona accidentului.

În urma cercetărilor făcute de către personalul tehnic și specialiști s-au constatat următoarele:

Persoana atacată este un localnic de la liziera pădurii de pe strada Calcarului din Brașov. Acesta s-a dus în pădure cu un cărucior și o lopată însoțit de câinele său cu intenția de a colecta pământ. Atacul a avut loc în pădure la aproximativ 500 m față de așezările umane. Acces în pădure folosit de bărbatul atacat este un fost drum de exploatare, necirculat, acesta NU este drum public sau traseu turistic. Zona are vizibilitate redusă la mai puțin de 5 metri.

Incidentul s-a produs din cauză că bărbatul a utilizat un traseu care nu este public, într-o zonă cu desiș forestier unde animalele sălbatice caută adăpost și refugiu. Cel mai probabil ursul a fost deranjat și speriat de câinele care l-a împins înspre stăpânul său. Omul a fost rănit și a reușit să ajungă singur înapoi în localitate de unde a fost preluat de un echipaj al ambulanței și transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

Motivul principal pentru care urșii se apropie atât de mult de localități este sursa de hrană ușor accesibilă. În zonă au fost identificați pomi fructiferi (corcoduși) cu fructe coapte și mai multe pungi cu resturi menajere, aruncate de localnici, în spatele grădinilor.

Acest exemplar de urs este considerat periculos deoarece a dat de gustul sângelui (urs nărăvit) și este posibil să atace din nou oameni. În ultimele 2 luni au mai fost incidente de atac al ursului în zona Bunloc: într-o zi ursul a atacat și vătămat o persoană dimineața, iar seara a încercat un nou atacat, dar individul a fost doar fugărit; la 2 săptămâni după acel incident a mai avut loc un atac la om soldat cu vătămare corporală. În toată acea perioadă s-au raportat și pagube în gospodării de la liziera pădurii.

Specialiștii proiectului LIFE FOR BEAR, recomandă cetățeniilor să nu se iasă în următoarea perioadă în pădurile din împrejurimile Brașovului (Noua, Răcădău, Schei) până la rezolvarea situației, iar localnicii să reducă/elimine din gospodării sursele de hrană care atrag urșii (deșeuri menajere, fructe coapte în pomi sau pe jos, să închidă animalele seara), iar turiștii să nu facă grătare în pădure sau să lase resturi menajere în urma lor.

În general, dacă se iese în zone împădurite respectați următoarele sfaturi de prevenire a conflictelor directe om-urs:

* Evitați plimbările în pădurile unde este indicată prezența urșilor.

* Utilizați doar, potecile și traseele turistice marcate sau drumurile forestiere cu acces public!

* Plimbați-vă în grup și numai în timpul zilei!

* Evitați plimbările dimineața devreme, seara târziu și noapte prin pădure.

* Faceți gălăgie! Este bine să vorbiți, să fluierați sau să cântați în timp ce mergeți.

* Fiți atenți și urmăriți urmele de urși! Întoarceți-vă pe drumul pe care ați venit dacă le observați!

* Păstrați distanță față de sursele abundente de hrană și de animale moarte, deoarece ursul ar putea fi prin apropiere.

* Țineți câinii în lesă și sub control! Câinii de companie nu sunt o sursă de apărare, ci mai degrabă de instigare a ursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here