Trei incendii, în ultimele 48 de ore, în Parcul Natural Văcărești

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Trei incendii au avut loc în ultimele 48 de ore în Parcul Natural Văcărești: primul a afectat o suprafață de 2000 m, în zona apropiată de Sun Plaza, în cursul nopții a ars o suprafață mai mică, spre Târgul Vitan, un al treilea s-a aprins pe o zonă uscată dinspre Str. Săvinești (Sos. Olteniței). Pompierii au intervenit urgent, alertați de locuitorii cartierului și de Asociația Parcul Natural Văcărești, pentru a stinge incendiile.

Constatăm cu îngrijorare un număr atât de mare de incendii consecutive în Parc, într-un interval extrem de scurt. Aceasta în condițiile în care de obicei incendiile au loc în alte perioade ale anului — septembrie-noiembrie și februarie-martie, iar anual se produc 5-6 incendii de mari dimensiuni.

Experiența de până acum ne-a arătat că incendiile se produc în bună măsură din cauza neglijenței oamenilor — mucuri de țigară aruncate în stuf, arderea cablurilor pentru firele de cupru, sau arderea unor copaci pentru încălzire. Incendiile se extind din cauza vegetației uscate dar și pentru că intervenția pompierilor este dificilă. Nu există guri de alimentare cu apă, autospecialele pătrund foarte greu în parc.

Deși în trecut membrii Asociației Parcul Natural Văcărești au fotografiat diverse persoane care au aprins focul în zonă, din păcate de această dată ei nu au putut să identifice autorul/ autorii niciunui incendiu, chiar dacă, pentru unul dintre focuri, ei au alertat pompierii, acesta fiind singurul lucru pe care îl pot face potrivit legii și statutului actual al Parcului.

Această situație, în care incendiile distrug natura din Parcul Natural Văcărești, arată cât de importantă este accelerarea procedurii de dare în administrare a Parcului. Acest lucru va permite luarea măsurilor necesare atât pentru prevenirea reală a incendiilor, cât și toate măsurile de organizare a accesului în Parcul Natural Văcărești și de dezvoltare a acestuia, pentru a proteja și valorifica biodiversitatea zonei.

Până atunci, este important ca fiecare — autorități, ONG-uri, cetățeni — să acționeze în aria sa de responsabilitate, lucru valabil și pentru oamenii care intră în parc și care trebuie să înțeleagă că o neglijență mică produce pagube mari.

Dan Bărbulescu

Asociația Parcul Natural Văcărești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here