Alba: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – invitație la cea mai mare sărbătoare populară din România

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – invitație la cea mai mare sărbătoare populară din România * 16 — 17 iulie 2016 — la Avram Iancu și pe Muntele Găina *

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România, se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, în 16 și 17 iulie, în Avram Iancu și pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani. Parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare românești, concerte susținute de Ro-Mania și Direcția 5, focuri de artificii și petreceri în aer liber sunt câteva din ingredientele ediției din acest an.

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde la ora 12,00 va începe o paradă a portului popular în cadrul căreia vor defila reprezentanții comunelor din județul Alba dar și Ansamblul folcloric ‘Pomnenka’ din Cehia. La ora 13,00 este programată finala Festivalului Concurs ,,Cultură pentru Cultură’ la care vor participa câștigătorii locurilor I de la toate secțiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeș, Ocna Mureș și Munții Apuseni.

La ediția din acest an juriul concursului va fi format din: Sergiu Vitalian Vaida — realizator emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise — cercetător, prof. Mircea Câmpeanu — etnomuzicolog, Tiberiu Groza — director Ansamblul Dor Transilvan din Cluj Napoca, prof. Adam Romi — sculptor, grafician, pictor, prof. Ramona Cucea — specialist gastronom.

De la ora 18,00 pe scena din Avram Iancu vor evolua Ansamblul Folcloric ‘Arieșul’ din Câmpeni, dirijat de prof. Gheorghe Bădău, și Ansamblul Folcloric ‘Pomnenka’ din Cehia.

La ora 19,00 este programat un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Județului Alba cu soliștii Roxana Reche, Dorina Narița, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol sunt incluse și recitaluri susținute de Leontina Fărcaș, Cornel Borza, Cornelia Radocea și Nicolae Furdui Iancu.

La ora 22,00 manifestările din Avram Iancu se vor încheia cu focuri de artificii.

Sâmbătă seara — Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21,00 vor evolua Gino & Band, Trupa Ro-Mania, iar Formația Direcția 5. Petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără și focuri de artificii, atmosfera fiind întreținută de Cristi Mărcuș și Zenit Concert.

Duminică — Târgul de Fete debutează, la ora 10,00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum și oficialitățile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meșterilor Populari la care meșteri din întreaga țară își vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiționale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 va avea loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric ‘Augustin Bena’ Alba cu soliștii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț (dirijor Alexandru Pal). Spectacolul va continua cu recitaluri susținute de îndrăgiții interpreți Leontina Fărcaș, Traian Jurchela și Ionuț Fulea dar și cu evoluții ale Ansamblul Folcloric ‘Pomnenka’ din Cehia și ale ansamblurilor folclorice din județele Arad, Hunedoara, Cluj și Bihor.

‘Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare populară cu o vechime considerabilă fiind o dovadă vie a tradițiilor noastre românești. Prima atestare documentare datează din 1816, însă specialiștii etnologi susțin că această frumoasă nedeie (n.r. petrecere populară) este mult mai veche. Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani dar și încercarea noastră de a susține și promova meșteșugurile tradiționale prin târgul meșterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete dar și muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediție. Mai sunt doar câteva zile până la startul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară românească în aer liber, iar invitația noastră este la fel ca în fiecare an: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!’ a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina — cea mai mare sărbătoare românească în aer liber

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfășoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât și pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească și perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu ‘strigături’, iar fetele ‘se luau’, nu se cumpărau.

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanților care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan chemarea: ‘Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!’

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here