Cercetătorii români au contribuit la studiul a 40 000 de corpuri mici din Sistemul nostru Solar

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

În cadrul unei colaborări la care au participat cercetători de la Institutul Astronomic al Academiei Române din București, o echipă de astronomi a utilizat datele obținute de telescopul VISTA al Observatorului European de Sud pentru a cataloga 40 000 de corpuri mici din Sistemul Solar. Aceste obiecte au dimensiuni cuprinse între câțiva metri și 1 000 de kilometri și orbitează în jurul Soarelui. Studiul lor oferă o nouă perspectivă pentru înțelegerea formării și evoluției Sistemului nostru Solar.

Până în prezent, se cunosc peste 700 000 de astfel de corpuri printre care se numără asteroizi, comete și obiecte din centura lui Kuiper, despre care se știe că sunt rămășite de la formarea Sistemului Solar, acum 4.57 miliarde de ani.

‘Studiul acestor obiecte ne ajută să înțelegem mai bine procesele fizice ale formării și evoluției sistemelor planetare. Totodată, o bună cunoaștere și înțelegere a acestor obiecte de dimensiuni mici din Sistemul nostru Solar ajută explorarea spațială și oferă informații importante în determinarea probabilității impactului unor astfel de obiecte cu Pământul’ a declarat Marcel Popescu, astronom al Institutului Astronomic al Academiei Române și coordonatorul acestui studiu.

Echipa de cercetători a examinat datele obținute de programul de observații VISTA Hemisphere Survey. Prin analiza atentă a cantității uriașe de observații rezultate din acest program, aceștia au măsurat poziția și strălucirea a 40 000 de corpuri mici din Sistemul Solar precum și culoarea în domeniul infraroșu apropiat pentru 35 000 dintre acestea. Este pentru prima dată când un număr atât de mare de obiecte din Sistemul Solar este caracterizat în acest domeniu spectral. Varietatea de obiecte identificate include exemple din toate categoriile cunoscute: obiecte din apropierea orbitei Pământului; asteroizi din centura principala; asteroizi troieni; asteroizi centauri; comete; obiecte din centura lui Kuiper și altele.

Rezultatele sunt folosite pentru a clasifica respectivele obiecte în raport cu diferitele tipuri cunoscute și pentru a avea o prima informație legata de compoziție. Astronomii au obținut o diversitate neașteptată a culorilor acestora în domeniul spectral infraroșu apropiat, care poate fi legata de o istorie turbulentă a Sistemului Solar.

Rezultatele științifice au fost publicate într-un articol cu titlu ‘Near-infrared colors of minor planets recovered from VISTA — VHS survey (MOVIS)’, în prestigioasa revista europeană Astronomy&Astrophysics (numărul din iulie 2016).

Echipa de astronomi include cercetători de la Institutul Astronomic al Academiei Romane (M. Popescu și A. Nedelcu), de la Institutul de Astrofizica din Canare (J. Licandro, D. Morate, J. de León și R. Rebolo) și de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge (R. G. McMahon, E. Gonzalez-Solares și M. Irwin).

Având diametrul oglinzii principale de 4.1 metri, telescopul VISTA (acronim pentru Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) este cel mai mare instrument folosit în programe largi de observații. Acesta are un câmp de observație larg (1.1o x 1.6o) și detectori cu sensibilitate ridicată care permit observarea obiectelor slab strălucitoare.

Programul de observații pe care îl realizează acest telescop ia imagini ale întregului cer vizibil din emisfera sudică, oferind posibilitatea de a cataloga un număr mare de obiecte și de a realiza studii statistice. Astfel de programe sunt ideale pentru a studia obiecte ca asteroizii și cometele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here