MAE condamnă atacul terorist care a avut loc la aeroportul Ataturk din Istanbul

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc în cursul serii de astăzi, 28 iunie 2016, la aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu numeroase victime.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează angajamentul ferm al României în combaterea tuturor formelor de terorism și reafirmă necesitatea conjugării și intensificării eforturilor internaționale în combaterea acestor acțiuni care nu pot fi justificate sub nicio formă, punând în pericol vieți nevinovate.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadei României la Ankara și a Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat și a contactat, în regim de urgență, autoritățile locale pentru a verifica dacă printre victime se află și persoane de cetățenie română. Cele două misiuni au declanșat procedurile consulare standard în astfel de situații și se află în legătură cu autoritățile turce, fiind pregătite să acorde asistență consulară de specialitate în limita competenței legale. Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la fața locului pentru a oferi asistența consulară necesară.

În continuarea informațiilor privind atacul terorist produs la data de 28 iunie 2016 pe aeroportul Ataturk din Istanbul vă transmitem următoarele:

— Pe tot parcursul nopții, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români.

— Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomerației provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor.

— Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanență asistența consulară unui număr de aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul.

— Consulatul General al României la Istanbul continuă demersurile susținute pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit și rămâne în legătură cu persoanele de cetățenie română cazate la Istanbul sau aflate în zona liberă a aeroportului. Totodată, se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate.

— Situația este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenței consulare cetățenilor români.

— Cetățenii români precum și rudele acestora au la dispoziție contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum și telefonul mobil de urgență al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. Precizăm că, pe parcursul nopții precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetățenilor aflați în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistența necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here