Alba: Distracție ‘ca pe vremea dacilor’ la cel mai mare festival dacic din România

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Paradă cu daci, romani, gladiatori și nimfe, teatru, fotografie și muzică de cameră — ingredientele din prima zi a Festivalului Cetăților Dacice, Cugir 24 — 26 iunie 2016.

Cetatea dacică Singidava (orașul Cugir de astăzi) a reînviat în aceste zile pentru cel mai mare și mai important festival dacic din România — Festivalul Cetăților Dacice. Evenimentul, ajuns la cea de-a X-a ediție, a debutat, vineri seara, ingredientele din prima zi a festivalului fiind parada cu daci, romani, gladiatori și nimfe, teatrul, fotografia și muzica de cameră.

Festivalul Cetăților Dacice a debutat, vineri, la Casa de Cultură din Cugir unde a avut loc vernisajul expoziției de fotografie ‘Istorie și identitate locală — Cetatea Singidava’ și un simpozion național despre civilizația dacică la care au participat profesori universitari, istorici și cercetători din mai multe centre universitare din țară. Din prima seară nu a lipsit teatrul, Trupa Skepsis punând în scenă piesa de teatru ‘Zamolxe — Mister păgân’, o operă genială scrisă de Lucian Blaga. Spectacolul a fost prezentat în premieră în cadrul Festivalului Cetăților Dacice fiind o punere în scenă după piesa de teatru ‘Zamolxe — Mister păgân’ de Lucian Blaga care se concentrează asupra personajului Zamolxe, ea fiind încărcată cu simbolistică arhaică și mitologie românească străveche. Profetul Zamolxe este cel care încearcă să reîmprospăteze viața spirituală a poporului său pornind astfel o confruntare directă cu falșii idoli, cu magii și vrăjitorii care îi reprezintă. Spectacolul subliniază conflictul dintre cei care supun și cei care sunt supuși, se problematizează ideea de credință și adevăr și constrângerile unei societăți stricte și puternic ierarhizate. Publicul devine treptat un martor direct al episoadelor în care este spusă această poveste fabuloasă a lui Zamolxe, atmosfera de mister a piesei fiind punctată de pasaje muzicale tematice. Scrisă în anul 1921, piesa de teatru ‘Zamolxe — Mister păgân’ este încă o dovadă a geniului creator al lui Lucian Blaga, fiind premiată încă din timpul vieții autorului.

Seara a continuat cu un concert de muzică de cameră, eveniment de înaltă ținută susținut de Cvartetul de coarde din cadrul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba. Cel mai așteptat moment al zilei, gustat și apreciat de cugireni, a fost parada cu torțe care practic a deschis festiv Festivalul Cetăților Dacice de la Cugir și în cadrul căreia luptători daci și romani, gladiatori și nimfe au defilat pe traseul Casa de Cultură Cugir — Bulevardul Victoriei — Constructorului — Alexandru Sahia — Rozelor — Stadion.

‘Festivalul Cetăților Dacice este o invitație inspirată pentru toți cei care iubesc istoria să descopere într-un mod unic și inedit cetățile dacice de pe raza județului Alba. Este o îmbinare de evenimente pentru toate gusturile de la spectacole de istorie vie și până la concerte, teatru sau evenimente științifice. În acest an provocarea noastră pentru turiștii iubitori de istorie din întreaga țară este să descopere Cetatea dacică Singidava, un reper important al civilizației dacice. Primăria Cugir ne este partener în acest an și încercăm împreună să arătăm zestrea istorică și culturală pe care o avem în zona Cugirului, în Singidava de odinioară’ a spus profesorul Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here