CLUJ: Un nou record de spectatori la TIFF 2016: peste 79.000

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Editia aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat spectaculos pe 5 iunie, marcând un nou record în istoria sa de 15 ani: cele 248 filme din 64 de țări au adus peste 79.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema, cu 9% mai mult față de anul trecut. Este al doilea an cu o creștere importantă a numărului de bilete vândute la TIFF, 25% dintre acestea fiind achizitionate online. Numărul total al participanților depășește cifra de 120.000: plătitorilor de bilete li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau întâlnirile de la TIFF Lounge. Circa 1100 de invitati — regizori, producători, actori, profesionisti din industrie si jurnaliști români și străini — au luat parte la proiectiile si evenimentele speciale din cele 20 de locatii.

Cea de-a 15-a editie a Festivalului International de Film Transilvania s-a bucurat de numeroase proiectii si evenimente sold-out, printre care premierele românesti Sieranevada, de Cristi Puiu, Două lozuri, de Paul Negoescu, si Câini, în regia lui Bogdan Mirică, câștigătorul Trofeului Transilvania, care a beneficiat de două proiectii suplimentare, pe 5 iunie, ambele sold-out într-un timp foarte scurt. Biletele au fost epuizate în avans și la premiera mondială a celui mai recent film semnat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, care a deschis festivalul în Piata Unirii din Cluj, în prezenta a circa 3000 de spectatori, proiectia specială în onoarea Sophiei Loren, Căsătorie în stil italian, cine-concertul Patimile Ioanei d’Arc — pentru care a fost programată o proiecție suplimentară, sold-out la rândul ei, cine-concertul Haxan, din programul Weekend la Castel, precum si gala de închidere din 4 iunie.

Un record de trafic a înregistrat si site-ul www.tiff.ro, actualizat în permanență înainte și în timpul festivalului. În cele 10 zile de TIFF, a înregistrat 55.280 de vizitatori unici, 106.946 de vizite si 745.138 de afișări de pagină, cu 15% mai mult decât în 2015. România, Germania, Marea Britanie, SUA, Franța, Ungaria, Italia, Spania, Polonia sunt câteva dintre țările din care provin utilizatorii. Blogul oficial blog. Tiff.ro a avut peste 27.000 de afișări în perioada festivalului. Aplicatia mobile TIFF 2016, dezvoltată de Greppy Systems, a fost accesată de 190.000 de ori — de patru ori mai mult decât la ediția trecută — de către 4300 de utilizatori activi. Optiunea nouă de cumpărare a biletelor prin intermediul aplicației a fost folosită de 7300 de ori.

Milioane de utilizatori au urmărit postările și video-urile de pe pagina de Facebook TransilvaniaIFF. Toate clipurile postate pentru această ediție au avut un total de 1.014.746 de vizualizări. Cele cinci spoturi ale campaniei de imagine au înregistrat 614.639 de vizualizări, cu un reach organic de 2.064.000, cel mai popular fiind Taxi Driver aka Taxidermistul, urmărit de 193.481 de ori. Fanii paginii au dat 210.000 de like-uri postărilor din timpul festivalului — o creștere de 500% față de anul trecut — cea mai populară știre fiind cea despre sosirea actriței Sophia Loren la Cluj. Video-urile zilnice au avut o medie de reach de 43.123.

Anul acesta, circa 350 de voluntari din 33 de departamente au ajutat la organizarea evenimentelor în locatiile TIFF. Unii au venit special la TIFF din Oradea, Bacău, București sau Tulcea. Cel mai matur voluntar a avut 37 de ani si s-a numărat printre cei nominalizați pentru titlul de Voluntarul Anului la TIFF, alături de alți 54 de voluntari. Nouă dintre ei vor avea sansa de a lucra la festivaluri partenere.

Invitatii TIFF s-au declarat impresionați de selectie, de public si de atmosfera din festival. ‘Ca actriță, e ușor să fii emoționată, dar de data asta sunt exagerat de emoționată’, a declarat Sophia Loren la acordarea premiului pentru întreaga carieră, încântată de primirea caldă a publicului. ‘Sunt pentru prima dată la TIFF. E minunat si foarte prietenos, publicul este foarte entuziast, iar sălile sunt pline la filme. Se simte mult sprijin din partea clujenilor pentru filmul românesc și pentru festival’, a declarat Richard Peaa, profesor la Columbia University si fost director al New York Film Festival.

‘E o mare onoare să primesc această recunoaștere la TIFF. Mă simt privilegiat, iar România ocupă un loc special în inima mea, deoarece aici am făcut Cold Mountain, un film mare care a schimbat cursul lucrurilor pentru România. Am făcut oamenii din afară să înțeleagă că pot face filme aici’, a povestit producătorul lui Mad Max, Iain Smith. ‘E foarte tare. Nu că am luat premiul, dar că s-au gândit la mine. Asta este extraordinar de emoționant’, a spus Cristi Puiu, care a primit un premiu surpriză la final de TIFF — Trofeul Transilvania 15 ani.

Wieland Speck, curator principal al sectiunii Panorama la Berlinale si membru al juriului Competitiei, s-a aflat pentru prima oară la Cluj, dar contactul cu TIFF-ul l-a stabilit de ani buni. ‘Desi cunosc destul de bine România de pe marele ecran, mi-am dorit să o văd cu ochii mei. Și, desigur, să-mi vizitez minunații colegi care organizează acest festival, oameni pe care îi admir pentru că fac un program foarte reusit’. Extrem de încântat de ce a găsit la Cluj a fost si Bill Guentzler, director artistic la Cleveland IFF din SUA si membru al juriului.

Referitor la impactul cultural al TIFF asupra Clujului, Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a declarat pentru ziarul AperiTIFF: ‘Cultura este un bun, o investitie al cărei retur nu se măsoară doar din punct de vedere pragmatic. A se observa că studiul despre impactul TIFF s-a făcut după 14 ani. Abia acum știm în ce am învestit, pentru că acum putem calcula un impact economic major. În cultură trebuie să fim conștienți că, la fel ca în educație, în sănătate, investiția trebuie să fie pe termen lung’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here