CLUJ: Începe TIFF 2016! Recomandări pentru primul weekend

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Festivalul Internațional de Film Transilvania se deschide mâine, 27 mai, cu premiera mondială a filmului 6,9 pe scara Richter, care va fi proiectat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de la 21.45, în prezența lui Nae Caranfil.

Gala de deschidere care va preceda proiecția va începe la 20.45 și va include, printre alte surprize, un spectacol inedit cu acrobații la înălțime al renumitei trupei franceze Transe Express. Sute de invitați sunt așteptați în Piața Unirii, alături de câteva mii de spectatori.

TIFF continuă în weekend cu un program încărcat de filme bune și evenimente speciale, inclusiv în cele 2 spații în aer liber — Piața Unirii Open Air și Someș Open Air. Programul complet se găsește în broșura TIFF.

Iată câteva dintre recomandările primului weekend la TIFF.

WEEKEND LA CASTEL (CASTELUL BANFFY, BONȚIDA)

* În zilele de 28 și 29 mai, între orele 12.00 — 17.00, copiii și părinții sunt așteptați la Castelul Banffy de la Bonțida, pentru două zile de ateliere, spectacole de teatru de păpuși, activități sportive și jocuri.

* Sâmbătă, 28 mai, la 20.30, începe show-ul spectaculos, cu efecte pirotehnice, al francezilor Transe Express, Tambours en Feu. De la 21.45, va urma ‘The Show of Shows’ (r. Benedikt Erlingsson, 2015), documentar fascinant despre lumea circului, cu o coloană sonoră originală creată de doi membri Sigur Ros, Georg Holm și Orri Pall Dyrason.

* Duminică, 29 mai, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoți imaginile bizare din ‘Haxan: Witchcraft Through the Ages’, un controversat horror mut suedez din anii 20.

PROIECȚII SPECIALE

* Sâmbătă, 28 mai, vor avea loc două proiecții speciale în prezența regizorului Sarunas Bartas, invitat special în Focus Lituania, căruia îi este dedicată și o mini-retrospectivă în secțiunea ‘3×3’: ‘Few of Us’ (Cinema Arta, ora 14.30) și ‘Peace to Us in our Dreams’ (Cercul Militar, ora 17.00)

* Tot pe 28 mai, astronautul român Dumitru Prunariu va fi prezent la Casa de Cultură a Studenților, la 18.30, la proiecția specială ‘Operation Avalanche’ (r. Matt Johnson) și ‘Opt zile în cosmos’ (r. David Reu), la 35 de ani de la primul său zbor în cosmos.

* Fondurile obținute din vânzarea biletelor cumpărate la proiecția caritabilă ‘Carol’ (r. Todd Haynes), la Casa de Cultură a Studenților, de la 21.00, vor fi donate către Hospice Casa Speranței, centrul care oferă îngrijire medicală pentru copiii și adulții diagnosticați cu boli incurabile. Filmul cu Cate Blanchett și Rooney Mara a avut șase nominalizări la Premiile Oscar.

* Regizorul japonez Sion Sono, căruia TIFF îi dedică o amplă retrospectivă, se va întâlni cu publicul sâmbătă, după proiecțiile ‘Guilty of Romance’ (Cinema Florin Piersic, 18.00), alături de actrița Megumi_Kagurazaka, și ‘Tag’ (Cinema Arta, 22.00).

* Cei mici sunt așteptați la premiera mondială ‘Nelly’s Adventures’ (r. Dominik Wessely), în cadrul ‘EducaTIFF’, duminică, 29 mai, ora 11.00, la Cinema Florin Piersic. Povestea a fost filmată în mare parte în România, la Sibiu. Protagonista este o tânără de 13 ani, pentru care venirea în România devine aventura vieții ei. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa filmului și o întâlnire între actrița principală și publicul tânăr.

* Pasionații de dans sunt invitați duminică, la 18.00, la Cinema Florin Piersic, la ‘MR. GAGA’, o proiecție prezentată de JTI, în prezența regizorului Tomer Heymann. Ohad Naharin este unul dintre cei mai proeminenți, inovatori și productivi coregrafi ai lumii. Filmul îl urmează în Japonia, Olanda, Suedia și Israel, creionând un portret unic al artistului în vârstă de 60 de ani, aflat într-un punct critic al vieții.

* În avanpremiera concertului de luni, 30 mai, de la Casa de Cultură a Studenților, spectatorii pot urmări documentarul ‘Soundbreaker’ (duminică, 22.00, la Institutul Francez), un portret al excepționalului artist finlandez Kimmo Pohjonen, în prezența acestuia.

CONCERTE

* TIFF Music Nights debutează la Urania Palace, la 21.00, cu două trupe românești îndrăgite: ‘The Mono Jacks’ (sâmbătă, 28 mai) și ‘Byron’ (duminică, 29 mai)

* Casa TIFF va găzdui primele concerte în week-end, de la 22.00. Sâmbătă, va cânta trupa de neo-folk lituaniancă ‘Garbanotas Bosistas’ (intrare liberă), iar duminică, cei de la Coma.

* O versiune remontată a ‘Odiseei spațiale’ a lui Stanley Kubrick, pe muzica originală a duo-ului ‘Zone Libre’, va putea fi urmărită într-un cine-concert unic, ‘Zone Libre Revisite 2001’, duminică, de la 19.00, Casa de Cultură a Studenților

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here